Celebrity

13. října 2024 08:00

David Laštovka

Gabriela Wilhelmová milovala mejdany. Manželství s Frejem mělo nešťastný konec

Herečka Gabriela Wilhelmová před kamerou ztvárnila desítky rolí. Její život vyhasl předčasně, dožila se pouhých šedesáti let. Od její smrti 14. října uplynulo 22 let. Jaké bylo její soukromí?

Herečka Gabriela Wilhelmová, která proslula svojí bezprostředností, živelností a nezaměnitelným smíchem, se narodila do zámožné rodiny. Její otec vlastnil továrnu a jako dítě měla všechno, na co si ukázala. Doma měli služky a se svými sourozenci, starší sestrou Josefou, mladší Miluškou a bratrem Karlem, si žili jako v bavlnce.

Mohlo by vás zajímat: Svatopluk Skopal: Říká se o něm, že je morous a podivín. Proč nemá mobil?

Skopal vzpomíná na mejdany ve vile

Když projevila touhu stát se herečkou, rodiče ji maximálně podporovali. Vystudovala brněnskou JAMU a po absolutoriu působila na oblastních scénách v Ostravě, Pardubicích, Uherském Hradišti nebo v brněnském Divadle na provázku.

„Pamatuji se, že si tehdy pronajala byt v jedné vile. Pana domácího titulovala pane plukovníku. Nevím, co dělal, ale byl skoro pořád někde pryč, takže jsme tam zkoušeli. Když bylo hezky, tak na zahradě, když pršelo, tak vevnitř. Probíhalo to tak, že od deseti dopoledne do dvou odpoledne se zkoušelo, pak nás Gábinka pohostila výborným obědem, byla vynikající kuchařka, a následně začal večírek, který končíval pozdě v noci. Gábinka byla úžasná žena. Všichni jsme ji milovali,“ vzpomínal v dokumentu Příběhy slavných herec Svatopluk Skopal.

Dvakrát přišla o miminko

Prvním manželem Gabriely Wilhelmové byl o rok starší herec Ladislav Frej, se kterým se seznámila během působení ve Východočeském divadle. Jejich vztah provázely tvrdé rány osudu. Dvakrát spolu čekali miminko, ale ani jednou to nevyšlo. I proto se manželství po několika letech rozpadlo.

Osudové Velikonoce

S druhým manželem, režisérem a scenáristou Rudolfem Růžičkou, zůstala až do své smrti. „Poprvé jsme se potkali na Velikonoční pondělí v roce 1973. Psal jsem scénář a hledal postavy, najednou zazvonil telefon, abych přišel ke Gabriele domů. Byl tam velký mejdan, ona měla ráda slavnosti, zábavu a společnost. Říkala mi, že je zvědavá, co by se mělo točit. Když jsem tam přišel, přestala se věnovat všem těm lidem a začali jsme se bavit o té hře,“ přiblížil hereččin manžel v dokumentu Příběhy slavných.

Bolestné poslední chvíle

Gabriela Wilhelmová zemřela 14. října 2002, sedm měsíců po svých šedesátinách. Příčinou byla rakovina, s níž několik let statečně bojovala. „Nechtěla, aby lidé věděli, že je nemocná. Ona se za to až styděla, dá-li se to tak říct. Nechtěla tu nemoc vnímat, připustit si ji... Ale věděla, že je to vážné a bojovala,“ uvedl vdovec. V posledních dnech života byla obklopena svými nejbližšími. Umírala smířená. „Dávala nám sílu, abychom se vyrovnali s tím, že odchází,“ popsal poslední chvíle života nezapomenutelné české herečky.

Prvním manželem Gabriely Wilhelmové byl Ladislav Frej, který byl hostem pořadu 7 pádů Honzy Dědka:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 14. 10. 2024

Dnes se budete cítit poněkud napjatí a budete to přičítat nudě a nespokojenosti se svým současným životem. Většinu dopoledne byste mohli strávit sněním a vymýšlením bláznivých plánů, jak uniknout z rutiny. Přitom možná objevíte nápad, který bude nejen lákavý, ale také realizovatelný. V následujících dnech jej pečlivě zvažte. Možná se do toho budete chtít pustit.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.