Cestování a dovolená

18. července 2024 18:15

Ema Bártová

Dovolená zvyšuje riziko rozchodu. Třeba když jeden utrácí a druhý se snaží šetřit

Dovolená je pro mnoho z nás vrcholem roku. Měsíce se na ni těšíme, týdny vybíráme plavky a ladíme postavu, pár dní před odjezdem zkoumáme, jaké bude na místě počasí. Pak to konečně přijde, volno, klid, odpočinek. Jenže někdy se dostaví i hádky. Jak jim předejít?

Dovolená a všechny záležitosti s ní spojené generují slušný stres. K tomu, aby vybublal nějaký konflikt a rozjela se hádka, po namáhavé cestě daleko od pravidelné rutiny a v cizím prostředí stačí už jen málo.

Napětí může narůstat postupně během několika dní. Mnoho párů má tendenci na dovolené konzumovat více alkoholu, což v kombinaci se stresem může snadno vést k hádce," citoval webový magazín Huffington Post psycholožku Nicole Saunders, která vysvětluje, proč k slzám a křiku nemají daleko ani páry, jejichž vztah je úplně v pořádku. Na druhou stranu platí, že během volna často eskalují hádky na téma, kvůli němuž jsou partneři ve sporu už delší dobu, třeba rodinné finance.

Každopádně, vůbec si neslibujte od dovolené, že tam rozseknete závažné partnerské problémy. „Volno dlouhodobou partnerskou krizi nevyřeší, jen ji více vyhrotí. Až tak, že se sejdete u rozvodového právníka," míní psycholog Jiří Novák. Podle něj je potřeba takové problémy naopak řešit doma, ne na cestách, kde je blíže k hádkám všeho druhu. To, že po prázdninách žádostí o rozvod přibývá, potvrdil i nedávný výzkum washingtonské univerzity. Pro zajímavost - druhou silnou vlnu žádostí odborníci zaznamenali po vánočních svátcích.

Psychologové dokonce dokáží předem vytipovat situace, v nichž se lidé na cestách spíše pohádají. Není od věci vědět, jaké jsou jejich spouštěče a jak jim předcházet. To platí i pro dvojice, které spolu nejsou ještě moc dlouho a právě letní cestování může být pořádnou zkouškou jejich vztahu.

1. Odpočinek vs. dobrodružství

Lidé většinou o náplni dovolené mluví dopředu. Přesto se může až na místě ukázat, že jeden z páru se skutečně chce celou dovolenou zdržovat pouze u hotelového bazénu a přilehlého baru, zatímco druhý by lenošení rád proložil pár výlety.

Tohle je skutečně nejlepší probrat ideálně ještě před koupí dovolené, ale i na místě se dá domluvit na tom, že se na nějaký čas rozdělíte a budete se věnovat každý svým individuálním zážitkům. Není na tom nic špatného a je to spíše projev zralosti vašeho vztahu.

Proč byste měli nutit k procházkám po rozpáleném městě a šplhání po kopcích někoho, kdo se půl roku těšil, že mezi chvilkami ve vodě přečte pár knih a naopak?

2. Pevný plán vs. spontánnost

Může se také ukázat, že jeden z partnerů dává přednost pevně danému itineráři se seznamem míst, která stojí za vidění, včetně tipů na restaurace. Jeho přípravě je ochoten věnovat spoustu času a narazí v momentě, kdy se ukáže, že protějšek miluje spontánnost a nezávazné toulání neznámými místy.

Obojí je v pořádku, ani jeden z přístupů není lepší, problém je v tom, že na sebe zásadně narážejí. Budete muset najít kompromis - pokud příznivec spontaneity nechce předem ani rezervovat ubytování, což jeho partnera uvádí do stresu, je na místě dát cestování alespoň nějaký rámec a třeba právě místa na přespání vybrat a zamluvit předem. Milovník plánování by zase mohl nechat občas skutečně jen plynout čas a nevědět, kde přesně za půl hodiny budete.

Přečtěte si také: Jak vypadala dovolená za socialismu? Plné autokempy a lufťáci na chatách

3. Romantika vs. dneska ne

Je celkem běžné, že lidé semletí hektickou rutinou všedních dní sní o tom, že na dovolené to bude jiné, že bude čas a nálada nejen na sex, ale i na romantiku. Bohužel, někdy se očekávání a realita neshodují, přičemž takové zklamané naděje mohou rychle přerůst ve frustraci. K hádce už pak stačí málo.

Volné dny navíc mohou zvýraznit dlouhodobě rozdílné potřeby partnerů v této oblasti - ten z dvojice, který má například menší potřebu sexu, nezačne ji mít zásadně větší jen proto, že nemusí řešit každodenní pracovní starosti. Je také dobré uvědomit si, že ne každý člověk dokáže na dovolené úplně vypnout a rozhodně se to nemusí stát hned po příletu.

Vyplatí se užívat si společně strávený čas, který na sebe během roku mnohdy nemáte, i kdyby to byla jen obyčejná procházka starobylým městečkem, a zároveň netlačit na pilu.

4. Utrácení vs. střídmost

Finance jsou velmi častým zdrojem napětí ve vztazích, ani kvůli tomu člověk nemusí vyrazit za humna. O dovolených to často eskaluje, protože cestování je docela drahé samo o sobě a mezi partnery nemusí panovat soulad o tom, jaké výdaje za jídlo, vstupné či suvenýry jsou ještě únosné a jaké ne.

Zvláště pak, pokud jeden platí více než ten druhý, ačkoli se na tom předem nedomluvili. V případě společných peněz zase nedělá dobrotu, když se jeden snaží šetřit, zatímco druhý utrácí příliš, je přece na dovolené a nebude se omezovat.

Zkuste neřešit takový rozpor v zajetí emocí hned na ulici, ale v klidu, až si někde sednete. Porovnejte své představy, snažte se najít průsečík. Pokud platíte každý za sebe, domluvte se, jaké výdaje budete sdílet nebo jak se rozdělíte o ty dražší, třeba s ohledem na svoje finanční možnosti.

Nicméně, pokud skutečně nemusíte obracet každou korunu, není zase tak špatné si o dovolené dopřát více než jindy.

Podívejte se, jak na dovolenou se psem:

5. A hádky kvůli dětem, samozřejmě

Všechny výše zmíněné situace si můžete rovnou vynásobit dvěma, pokud necestujete sami, ale s dětmi. Nejen, že na sebe nebudete mít více času než doma, ale program musíte daleko více promýšlet a také výdaje jsou o nároky dětí vyšší.

Zkuste nevěřit všem těm šťastným rodinným fotkám z dovolených, protože zažít dovolenou s dětmi bez nějakého toho konfliktu prakticky není možné. Řešíte výchovu doma a budete ji muset řešit i na dovolené. Pokud máte coby rodiče výchovné spory, vezete si je s sebou. Dovolená ale není časem, kdy byste o tom měli vést mnohahodinové hovory.

Navíc musíte potomkům přizpůsobit program - ale klidně jim řekněte, že v něm bude i něco, o co stojíte především vy dospělí, protože pak budete spokojenější. Dvě hodinky na vykopávkách, půl dne na pláži, to je obchod, který by mohly přijmout.

Zkuste nicméně být benevolentnější, nelpět tak na pravidlech, který musí děti dodržovat doma. Zároveň s nimi skutečně buďte, kdy jindy s nimi trávit celé dny, za pár let už o to nebudou stát. Neznamená to ovšem, že musíte stihnout všechny atrakce široko daleko za cenu psychického i finančního vyčerpání, děti ocení třeba společnou deskovku nebo to, že jim budete číst.

Zdroj:

californiafamilylawgroup.comwww.huffpost.comwww.goodtripstravel.com

Sdílejte článek
Štítky peníze cestování dobrodružství dovolená rodina společnost vztah sex volný čas nemoci a zdravotní potíže životní styl a volný čas cestování a turismus

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.