Celebrity

12. prosince 2023 11:30

David Laštovka

Hana Brejchová se zřekla dcery. Se sestrou Janou se nebaví, pokus o usmíření nevyšel

Hana Brejchová (76), kterou nejvíce proslavila hlavní role v komedii Lásky jedné plavovlásky, celou dobu žije tak trochu ve stínu své o šest let starší a slavnější sestry Jany (82). S tou dlouhá léta nemluví a nestýká se s ní. Osud se s mladší Hanou nikdy příliš nemazlil a sáhla si až na pomyslné dno.

Ke své nejslavnější roli Anduly v komedii Lásky jedné plavovlásky, která byla zároveň její první filmovou zkušeností, se dostala díky svému švagrovi, prvnímu manželovi sestry Jany, režisérovi Milošovi Formanovi.

„Byl to můj obrovský kamarád. Od jedenácti let jsem se mu svěřovala s láskami, problémy, prostě se vším. Byl takový můj důvěrník. Nikdy neřekl, že nemá čas. Choval se ke mně, jako kdybych byla dospělá, což mi hrozně imponovalo. Takže jsem se vždycky vyplakala a šla jsem pryč. A netušila, že si některé věci začal sepisovat. Když mi bylo sedmnáct, to už jsem chodila na gymnázium, zeptal se mě, jestli bych si nechtěla natočit film. Řekla jsem, proč ne. Na kamerových zkouškách byl jen Láďa Pucholt a já, viděli jsme se tam poprvé. Miloš mi kladl na srdce, ať mluvím svými slovy. Asi za měsíc a půl mi pak volal, že se bude točit,“ zavzpomínala Hana Brejchová v rozhovoru pro Národní filmový archiv.

Vím, že sestru už nikdy v životě neuvidím, ale nic s tím nenadělám. Když zemře, bude mi to snad i jedno...

Forman už byl s její sestrou Janou tři roky rozvedený, a právě to odstartovalo sourozenecký spor, který trvá dodnes. Janu to podle jejích slov utvrdilo v tom, že s její sestrou měl milostné pletky ještě v době, kdy byli svoji. Ani po letech si obě celou záležitost nedokázaly vyříkat a odpustit si, i když snaha ze strany Hany alespoň byla.

„Já jsem vstřícný krok udělala, po jejím kolapsu jsem ji šla navštívit do nemocnice. Popovídali jsme si a poprosila mě, abych jí příště donesla rybízový koláč. Tak jsem ho upekla, a když jsem jí ho tam nesla, už mě nepřijala. Tak jsem ho rozdala zdravotnímu personálu. Cítila jsem se ponížená a bylo mi strašně líto, jak se zachovala. Vím, že sestru už nikdy v životě neuvidím, ale nic s tím nenadělám. Když zemře, bude mi to snad i jedno,“ prohlásila Hana Brejchová pro deník Blesk.

Hana Brejchová se měla vdávat, ale nakonec ze svatby sešlo (2018):

Málem uhořela ve svém bytě

S manželem Jaroslavem Bařinou má dvě dcery, prvorozenou Světlanu a Veroniku. Dobře však vychází pouze s jednou. „Se Světlanou se nestýkám. Už dávno ji nepovažuji za svoji dceru. Zřekla jsem se jí. Vzdala se svých dětí kvůli chlapovi. Občas se ozve Veronice, ale nechci, aby o mně věděla. Říkám jí, ať jí klidně řekne, že máma umřela,“ uvedla herečka.

Když jí bylo třiašedesát let, v pražském bytě, kde žila, vypukl požár, který zapříčinila hořící dekorativní svíčka a netípnutá cigareta, u které Hana usnula. „Chybělo pár minut a uhořela jsem,“ přiznala Hana Brejchová. Skončila v nemocnici, šest dní ležela na JIP a posléze byla hospitalizovaná v psychiatrické léčebně. Od té doby žije v Domě s pečovatelskou službou v Buštěhradě a o mediální pozornost nestojí. 12. prosince slaví 76. narozeniny.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.