Celebrity

25. ledna 2024 17:45

David Laštovka

Hana Vítová viděla sebevraždu své dcery. S tragédií se nesmířila, žal utápěla v alkoholu

Od narození Hany Vítové, která patřila k nejkrásnějším prvorepublikovým herečkám, uplynulo 110 let. Přestože mohla mít každého muže, na kterého si ukázala, na lásku štěstí neměla. Její soukromí by vydalo na román.

Hanu Vítovou, která byla hvězdou stříbrného plátna, potkal krutý osud. Její jediná dcera Bedřiška v pouhých 18 letech kvůli nešťastné lásce spáchala sebevraždu. Herečka ji našla zamčenou doma v koupelně, kde si podřezávala žíly. Zuřivě bouchala na dveře, aby stihla zabránit neštěstí.

Čtěte také: Životní trauma Dany Syslové. Manžel jí zemřel v náruči, syn se krátce nato oběsil

Bedřiška nakonec odemkla, ale z koupelny vyběhla rovnou k nejbližšímu oknu a přímo před matčinými zraky z něj vyskočila. Okamžitě byla převezena do nemocnice, kde ovšem po pár hodinách zemřela. „Mylně se traduje, že důvodem její sebevraždy byl nenaplněný vztah k herci Miloši Kopeckému. Ve skutečnosti v tom nevinně figuroval můj bratr Jiří,“ prozradil deníku Blesk spisovatel Ondřej Suchý.

Ondřej Suchý a jeho slavnější bratr Jiří jsou všestranní umělci:

Ze smrti dcery se Hana Vítová nikdy nevzpamatovala. Propadla alkoholu a život ji přestal těšit. Na sklonku života při dopravní nehodě utrpěla vážný úraz a ochrnula na jednu nohu. Jediným přítelem, který jí zůstal a pomáhal, byl hudební skladatel R. A. Dvorský. Když zemřel, dožívala už zcela opuštěná. Zemřela 3. března roku 1987 ve věku 73 let na rakovinu plic. Mrtvá byla nalezena ve svém bytě. Objevila ji sousedka, která jí nesla nákup.

Svůj rentgen plic Vítová věnovala Ondřeji Suchému

Před kamerou se naposledy objevila dva roky před smrtí v pořadu Kavárnička dříve narozených. „Pro náhlou nevolnost ji odvezli přímo ze studia sanitkou do ostravské nemocnice, kde ji podrobili vyšetření včetně rentgenu plic, byla totiž silnou kuřačkou. Vrátila se po několika hodinách a nad důrazným doporučením lékařů, kteří jí radili, aby byla ihned převezena do některé z pražských nemocnic, jen mávla rukou a kategoricky nabídku převozu odmítla. V ruce držela v obálce zalepenou ruličku rentgenového snímku plic, kterou mi po straně, aby to nikdo neviděl, podala s trpkým smíchem: To je dárek pro vás, Ondřeji, vezměte si to na památku, já stejně dobře vím, co tam je,“ zavzpomínal Ondřej Suchý, který zmíněný pořad moderoval.

Mohlo by vás zajímat: Krutý osud Vlasty Buriana. Král komiků přišel o dítě i miliony. Umíral slepý a v depresích

První láskou Hany Vítové byl Jiří Voskovec, se kterým se seznámila v angažmá v Osvobozeneckém divadle. Chodili spolu necelý rok. Poté se zamilovala do herce a pěvce Járy Pospíšila, za něhož se provdala. Oba ale před rodinným životem upřednostňovali kariéru a manželství se po několika letech rozpadlo. Druhým jejím mužem byl novinář Bedřich Rádl, se kterým měla jedinou dceru Bedřišku. Také tento vztah nakonec skončil rozvodem.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.