Celebrity

18. dubna 2023 05:30

David Laštovka

Jiří Bruder daboval Méďu Béďu i klauna ze Simpsonových. Poslední přání se mu nesplnilo

Výročí Simpsonových

Herec Jiří Bruder (†86) v české kinematografii zanechal výraznou stopu, ať už před kamerou, nebo v dabingu. Představoval sice vedlejší, zato ale nepřehlédnutelné role. V roce 2023 si připomínáme jeho nedožité 95. narozeniny. Jaký byl osud slavného umělce?

Přestože Jiří Bruder pocházel z umělecké rodiny, jeho otec byl hercem a zpěvákem ve Vinohradském kabaretu a strýc hrával na saxofon v orchestru Jaroslava Ježka, on sám hereckou školu nevystudoval. Původně si vybral jiný obor – vyučil se mechanikem psacích a počítacích strojů. Brzy ovšem zjistil, že tato práce ho naplňovat nebude.

Čtěte také: Jiří Císler na konci života jen mlčel a díval se z okna. Parte si napsal sám

Už na studiích zkoušel kabaret a účinkoval v divadelním komparzu. Právě tam získal první cenné herecké zkušenosti, které následně zužitkoval. Po druhé světové válce nastoupil v Praze do Divadla 5. května a postupně vystřídal několik dalších divadelních a estrádních souborů, než natrvalo zakotvil v Městských divadlech pražských, kde strávil téměř 30 let. Na sklonku divadelní kariéry působil v Divadle ABC.

Mrazivý osud se slavným bratrem

Před kamerou ztvárnil desítky menších, zato ale nepřehlédnutelných rolí, jako například ve filmu Brácha za všechny peníze či V podstatě jsme normální a v seriálech Rozpaky kuchaře Svatopluka, Saturnin nebo Nemocnice na kraji města. Výrazně se uplatnil také v dabingu. Jeho hlasem promlouval například francouzský komik André Raimbourg alias Bourvil (†53). Namluvil také řadu animovaných postaviček, například v pohádkách Tom a Jerry a Méďa Béďa, nebo klauna Krustyho v americkém kultovním seriálu Simpsonovi, který každý den vysílá Prima COOL. V roce 1998 obdržel Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství.

Mohlo by vás zajímat: Vlastimil Bedrna před svatbou přišel o syna. Miloval Hegerovou i další slavné ženy

Jiří měl o pět let mladšího bratra Stanislava, který byl rovněž herecem a dabérem. Vzhledem k tomu, že si byli velmi podobní, lidé si je dost často pletli. Jejich životní osudy byly taktéž téměř stejné. Stanislav zemřel v roce 2019 ve věku 85 let. Jiří skonal v roce 2014 v pražské motolské nemocnici a bylo mu 86 let. Poslední roky života doslova protrpěl. Vzdoroval vážné nemoci, svůj statečný boj ale nakonec prohrál. Přál si zemřít doma, což se mu bohužel nesplnilo.

Martin Dejdar v seriálu Simpsonovi dabuje Barta a nedávno se s námi podělil o zážitky z Velikonoc v Americe:

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt film život divadlo herec dabér Jiří Bruder

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.