Celebrity

18. dubna 2023 05:30

David Laštovka

Jiří Bruder daboval Méďu Béďu i klauna ze Simpsonových. Poslední přání se mu nesplnilo

Výročí Simpsonových

Herec Jiří Bruder (†86) v české kinematografii zanechal výraznou stopu, ať už před kamerou, nebo v dabingu. Představoval sice vedlejší, zato ale nepřehlédnutelné role. V roce 2023 si připomínáme jeho nedožité 95. narozeniny. Jaký byl osud slavného umělce?

Přestože Jiří Bruder pocházel z umělecké rodiny, jeho otec byl hercem a zpěvákem ve Vinohradském kabaretu a strýc hrával na saxofon v orchestru Jaroslava Ježka, on sám hereckou školu nevystudoval. Původně si vybral jiný obor – vyučil se mechanikem psacích a počítacích strojů. Brzy ovšem zjistil, že tato práce ho naplňovat nebude.

Čtěte také: Jiří Císler na konci života jen mlčel a díval se z okna. Parte si napsal sám

Už na studiích zkoušel kabaret a účinkoval v divadelním komparzu. Právě tam získal první cenné herecké zkušenosti, které následně zužitkoval. Po druhé světové válce nastoupil v Praze do Divadla 5. května a postupně vystřídal několik dalších divadelních a estrádních souborů, než natrvalo zakotvil v Městských divadlech pražských, kde strávil téměř 30 let. Na sklonku divadelní kariéry působil v Divadle ABC.

Mrazivý osud se slavným bratrem

Před kamerou ztvárnil desítky menších, zato ale nepřehlédnutelných rolí, jako například ve filmu Brácha za všechny peníze či V podstatě jsme normální a v seriálech Rozpaky kuchaře Svatopluka, Saturnin nebo Nemocnice na kraji města. Výrazně se uplatnil také v dabingu. Jeho hlasem promlouval například francouzský komik André Raimbourg alias Bourvil (†53). Namluvil také řadu animovaných postaviček, například v pohádkách Tom a Jerry a Méďa Béďa, nebo klauna Krustyho v americkém kultovním seriálu Simpsonovi, který každý den vysílá Prima COOL. V roce 1998 obdržel Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství.

Mohlo by vás zajímat: Vlastimil Bedrna před svatbou přišel o syna. Miloval Hegerovou i další slavné ženy

Jiří měl o pět let mladšího bratra Stanislava, který byl rovněž herecem a dabérem. Vzhledem k tomu, že si byli velmi podobní, lidé si je dost často pletli. Jejich životní osudy byly taktéž téměř stejné. Stanislav zemřel v roce 2019 ve věku 85 let. Jiří skonal v roce 2014 v pražské motolské nemocnici a bylo mu 86 let. Poslední roky života doslova protrpěl. Vzdoroval vážné nemoci, svůj statečný boj ale nakonec prohrál. Přál si zemřít doma, což se mu bohužel nesplnilo.

Martin Dejdar v seriálu Simpsonovi dabuje Barta a nedávno se s námi podělil o zážitky z Velikonoc v Americe:

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt film život divadlo herec dabér Jiří Bruder

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.