Celebrity

4. února 2024 17:20

David Laštovka

Jiří Císler na konci života jen mlčel a díval se z okna. Parte si napsal sám

Herec, bavič a mistr sarkasmu Jiří Císler by oslavil 96 narozeniny. Zemřel však už ve věku 76 let po dlouhé těžké nemoci a poslední roky života se pro něj staly doslova utrpením.

Uměleckou kariéru Jiřího Císlera nemilosrdně utnula Alzheimerova choroba. Měl problémy s pamětí, nepamatoval si texty a býval dezorientovaný. Poslední čtyři roky života už téměř nepromluvil. Jen seděl za oknem svého bytu u Národního divadla a s prázdným výrazem se díval na ulici... Byl to smutný pohled. Věděl, že smrt se blíží.

Mohlo by vás zajímat: Po Oldřichu Novém ženy šílely, před smrtí se ale zavřel doma. Nechtěl být viděn

Sám si dokonce s předstihem napsal vlastní parte. A jak bývalo jeho zvykem, velmi osobitě. „Tak prej jsem umřel! Já, milovník života a radosti, kterej vás režíroval, hrál s vámi i vám, já – lidma zbožňovanej i nenáviděnej, obdivovanej i zapomenutej, ale vždycky svůj. Těžko tomu věřit, že je čas na poslední Sešlost,“ odkázal mimo jiné na svůj televizní pořad, na kterém dlouhá léta spolupracoval. „Co spláchne déšť, to vrátí proud, i vítr ví, kdy spočinout. Dobrý, ne? Magdaleno (manželka, pozn. red.) a Zuzano (dcera, pozn. red.), dopište data a sezvěte to,“ stálo v jeho posledním psaní. Na konci dopisu se charakterizoval jako špatný, ale milující manžel a táta.

Parte napsal tajně, nikomu o něm neřekl

Manželka Magdalena Císlerův text na parte objevila náhodou až po jeho smrti. Kdy ho napsal, netušila. Nikdy se jí o něm nezmínil. „Myslím, že to bylo někdy po pohřbu Luďka Nekudy (bavič, hudebník, Císlerův blízký přítel a dlouholetý spolupracovník, pozn. red.) v roce 1988. Od jeho smrti mi Jirka začal chřadnout. Vzalo ho to a zřejmě začal přemýšlet víc o sobě a o smrti. Jirkovo parte jsem doma v šuplíku našla náhodou. Nikdy jsem mu do jeho věcí nelezla. Když jsme ale museli kvůli jeho nemoci, kdy se stal naprosto nemohoucím, neustále přestavovat nábytek, našla jsem ho,“ prozradila vdova deníku Blesk.

Čtěte také: Neherec Jaroslav Vozáb si smrt přivolal. Zemřel na ulici

Císler, rodák z Českých Budějovic, vystudoval obchodní akademii, nakonec ale přešel k umění. Odmalička vzhlížel k hercům a hudebníkům. Začínal jako houslista orchestru Jihočeského divadla, na jeviště ho poté přivedl herec a režisér Miroslav Macháček (†68). Než se natrvalo usadil v činohře, prošel si operou i operetou. Věnoval se také dabingu. Jeho hlasem promlouvala řada animovaných postaviček. Po smrti Františka Filipovského (†86) namluvil ve filmu Jo legendárního francouzského herce Louise de Funèse (†68).

Podívejte se, jak také může vypadat divadelní dabing:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.