Celebrity

8. května 2022 06:35

David Laštovka

Bouřlivá láska Miroslava Macháčka a o 41 let mladší Vilmy Cibulkové. Zlomila mu srdce

Od narození herce a režiséra Miroslava Macháčka právě uplynulo sto let. Pro mnohé byl zvláštním rozpolceným člověkem. Jedni ho obdivovali, druzí se ho pro jeho cholerickou povahu báli. Vášnivou, zároveň i bouřlivou lásku prožíval se svou studentkou, herečkou Vilmou Cibulkovou, která byla o jednačtyřicet let mladší.

Když Miroslav Macháček působil jako pedagog na DAMU, zamiloval se do své studentky a budoucí vynikající herečky Vilmy Cibulkové. Ta mu k překvapení všech spolužáků city opětovala. I přes věkový rozdíl ji neuvěřitelně přitahoval. Zrodila se velká láska, které nikdo příliš nerozuměl. Strávili spolu několik let a jak Vilma zpětně přiznala, někdy to bylo i o život. Macháček holdoval alkoholu a ke své zálibě přivedl i ji. Časem pochopila, že vztah musí ukončit, jinak by se upila k smrti.

Rozhodnutí opustit slavného herce však učinila až v době, kdy už byl vážně nemocný. Načasování bylo tedy velmi nešťastné, což si dodnes vyčítá. „Bojím se, že odpovědět na otázku, proč jsme k sobě s Máchou (Macháčkem - pozn. red) tolik tíhli, dost dobře neumím. Bylo to osudové setkání a vymyká se jakémukoliv popisu. Zdrhla jsem ve chvíli, kdy mě nejvíce potřeboval,“ prohlásila Vilma Cibulková v pořadu Třináctá komnata.

V blázinci, kde strávil 119 dní, si psal deník

Macháček měl za sebou nevydařené manželství s operní pěvkyní Věrou Štiborovou, s níž měl dceru Kateřinu Macháčkovou, která úspěšně pokračuje v jeho uměleckých šlépějích. Se svým otcem měla komplikovaný vztah a dlouho k sobě hledali cestu. „Byl to člověk, který se nejvíce trápil sám se sebou. Velký umělec, který pro svou práci žil,“ přiblížila Kateřina v rozhovoru pro deník Aha!

O tatínkovi dokonce napsala knihu. „Když jsem se pak začala probírat věcmi po tátovi, našla jsem i jeho deník z blázince. On byl totiž tři měsíce hospitalizován v Bohnicích, když ho chtěli vyhodit z Národního divadla, tak jako součást terapie psal deník. Takže vznikl takový dokumentární popis čtyř měsíců jeho života. Vlastně jsem ale jen pátrala po tom, jaký měl ke mně vztah,“ prozradila s tím, že po rozchodu rodičů se pravidelně nestýkali.

„Ale když jsem se dostala na DAMU, tak si všichni mysleli, že jsem se tam dostal z protekce, ale tak to opravdu nebylo a je to omyl. V pozdějším věku jsme se pak vídali častěji. On třeba všechny věci, které jsem natočila, nebo hrála v divadle, viděl. Byl to pro mne velký učitel. Měl ke mně velmi úzký vztah. Nedával to sice najevo, ale poznala jsem to a jsem za to ráda,“ uvedla herečka.

Během 119 dnů, které Macháček v psychiatrické léčebně strávil si například do svého deníku poznamenal. „Jsem nadále absolutně neschopný orientovat se v běžných životních situacích.“

Během své kariéry patřil k hercům, kteří svou roli ať už se jednalo o komedie nebo tragédie, prožíval s velkou autentičností. Zemřel po těžké nemoci v únoru 1991 ve věku 68 let.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.