Celebrity

27. ledna 2023 05:30

David Laštovka

Cholerik, který bavil svět. Louis de Funès se proslavil až v padesáti, syna vídal tajně

UPO - Originální seriály exkluzivně na prima+

Od smrti francouzského herce Louise de Funèse letos uplynuly již čtyři dekády. Díky skvělému dabingu Františka Filipovského si slavného komika zamilovala i řada českých diváků. Jaký byl život nezapomenutelného umělce, který se dožil 68 let?

Louis de Funès měl v sobě španělskou krev, jeho rodiče totiž přišli do Francie ze Sevilly. Otec byl původně právník a poté obchodoval s klenoty. Louis měl dva sourozence, sestru Marii, jež se provdala za režiséra Francoise Gira, a bratra Charlese, který byl zastřelen ve druhé světové válce.

V dětství ho nejvíce bavilo kreslení a hra na klavír. Už jako malý chlapec kromě francouzštiny ovládal španělský i anglický jazyk. Než se stal hercem, vystřídal řadu profesí. Pracoval jako kožešník, dekoratér, aranžér, účetní, barový hudebník nebo prodavač. Slavným se stal až po padesátce, kdy získal hlavní roli v nesmrtelných komediích o četníkovi ze Saint-Tropez. Tehdy si ho proti vůli producentů prosadil režisér Jean Girault, a jak se ukázalo, byla to šťastná volba.

Kdo se stal slavným už jako dítě a následně spadl na dno, čtěte v tomto článku.

Následoval film Velký flám (1966), který ve francouzských kinech vidělo více než 17 milionů diváků. Louis se stal hvězdou, což těžce nesli někteří jeho kolegové. V jejich očích byl podřadný komik a dávali mu to patřičně najevo. Týkalo se to například Jeana Maraise, s nímž si zahrál ve filmech o Fantomasovi, nebo Jeana Gabina, se kterým se potkal v komedii Tetovaný (1968).

Do kina chodíval v přestrojení

Na druhou stranu také povaha Louise de Funèse byla komplikovaná. Byl to velmi uzavřený člověk, vyhlášený mrzout a cholerik, který si k tělu jen tak někoho nepouštěl. Když během natáčení nebylo po jeho, vzduchem létalo všechno, co měl zrovna při ruce. Svoji vlastní rodinu, kterou bezmezně miloval, nutil, aby mu dávala noviny výhradně bez kulturní rubriky, aby nemusel číst recenze svých filmů. Zároveň byl ovšem zvědavý, jak se jeho snímky divákům líbí, a tak v přestrojení chodíval do kina, kde sledoval reakce publika.

Jak podporovaly slavné české ženy své kandidáty v prezidentské debatě, čtěte ZDE.

Jeho první manželkou byla Germaine Carroyer, s níž měl syna Daniela. Po šesti letech se rozvedli. S druhou manželkou Jeanne Augustine Barthélemy de Maupassant, praneteří francouzského spisovatele Guye de Maupassanta, měl dva syny –⁠ Patricka, který se stal lékařem, a Oliviera. Ten se několik let věnoval herectví a po boku svého otce se představil i v několika filmech. Nakonec však u něj zvítězila láska k létání a začal se živit jako pilot. Se synem Danielem z prvního manželství se Louis vídal tajně, neboť si to jeho druhá manželka nepřála. Díky Danielovi se dočkal i vnuka Laurenta, který pokračuje v jeho šlépějích.

Dožíval v luxusním zámku

Od roku 1967 žil slavný francouzský herec na zámku Clermont na Loiře u Nantes, který zdědila jeho manželka po své tetě. Nejraději trávil čas ve skleníku, kde se věnoval zahradničení. Vypěstoval dokonce vlastní odrůdu oranžových růží, kterou pojmenoval La Rose de Louis de Funès.

Za život prodělal několik infarktů. Kvůli srdečním problémům musel na sklonku života hraní výrazně omezit. Zemřel v roce 1983 ve věku 68 let. Vzhledem k tomu, že byl tradiční katolík a dlouhodobě podporoval Bratrstvo sv. Pia X, ve své závěti mu odkázal jednu třetinu svého majetku.

Infarkt prodělal i zpěvák Dalibor Janda. Kdy ještě na něj sahala smrt, se dozvíte ZDE.

Čeští diváci si Louise de Funèse zamilovali především díky fenomenálnímu dabingu Františka Filipovského. Přestože se objevilo několik zpráv o tom, že se spolu osobně poznali, nebyla to pravda. „Nikdy se neviděli, nikdy si ani nenapsali. Funès ale o tatínkově dabingu věděl, a když už byl nemocný, zajímal se o to, jestli tatínek umí francouzsky, že by jej rovnou namlouval. Otce ale tento jazyk minul, takže z toho sešlo,“ přiblížila Pavlína Filipovská (81), dcera českého herce a dabéra, v rozhovoru pro Slovácký deník.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.