Celebrity

22. listopadu 2022 06:00

David Laštovka

Tajemství herce Vítězslava Vejražky: Idol žen kvůli StB svedl i vlastní tetu

Vítězslav Vejražka (†58) patřil za první republiky k nejkrásnějším českým hercům a téměř žádná žena mu neodolala. V Národním divadle hrával titulní role a zrežíroval řadu inscenací. Měl však i druhou, odvrácenou tvář. Byl tak trochu jako Jekyll a Hyde a vedl dvojí život.

Po válce Vítězslav Vejražka vstoupil do KSČ a dobrovolně se přihlásil do služeb StB. Vzhledem k tomu, že byl krásný a charismatický muž, který mohl mít každou, na kterou si ukázal, zadání bylo jasné: Sbalit ženy, na které estébáci ukážou.

Bývalý příslušník StB promluvil o přípravách na sametovou revoluci:

„Vejražka je dosti populární herec hlavně v ženském světě. Jedná se opravdu o muže skvělé tělesné postavy a zajímavého, typického zjevu. Seznámení s elegantními ženami mu nedělá potíže, jelikož mu tyto nadcházejí. On zase dovede využití svého důvtipu. (...) Jeho největší možnost vidíme v jeho přirozených vlastnostech jako hezkého muže, který dovede na první pohled připoutati ženy opravdu hezké a elegantní, které jsou nám jinak nedostupné,“ stálo v záznamech StB.

Hned první úkol byl velmi pikantní. Vejražka měl dostat do postele vlastní o šest let starší tetu, která pracovala na vízovém oddělení italského velvyslanectví v Praze. Netrvalo ani měsíc a jejich příbuzenský vztah se změnil v milenecký. Herec zadání plnil ochotně a s nadšením. Každý úkol dokázal zvládnout na sto procent.

Milostné hrátky tajně natáčela kamera

Všechny „ovečky“, mezi něž patřily především slavné umělkyně, brával do svého jednopokojového bytu, kde byla umístěna kamera, která pořizovala kompromitující materiály. Státní bezpečnost mu za to přispívala na nájem a platila jeho útraty v pražských vinárnách.

Vejražka byl třikrát ženatý. Jeho první manželkou byla baletka Jarmila Vejražková, dcera známého brněnského malíře Oldřicha Šebora, s níž měl syna Jana. Druhé manželství bylo bezdětné. Se svojí třetí ženou, herečkou Jarmilou Krulišovou (†83), měl tři potomky – syny Davida a Víta a dceru Vendulu.

Jako otec fungoval skvěle a o svou rodinu vždy starostlivě pečoval. Velmi oblíbený byl také na DAMU, kde učil. Většina studentů na něj vzpomínala s láskou. Kdykoliv měl někdo z nich problém, herec se snažil pomoci. Vejražka zemřel 8. června roku 1973 v pouhých 58 letech. A na závěr jedna zajímavost. Jeho bratr Míla emigroval v roce 1939. Stal se příslušníkem 311. perutě britského Královského letectva a zahynul při sestřelu v roce 1940 při návratu z náletu na Německo.

Sdílejte článek
Štítky komunismus manželství Sex StB spolupráce herec teta Vítězslav Vejražka Jarmila Krulišová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.