Příběhy

19. března 2024 15:05

Tomáš Durčák

Ludmila Brožová-Polednová šla do vězení až v 87 letech. Vraždy Horákové nikdy nelitovala

Dodnes je a asi už navždy i zůstane jedinou odsouzenou účastnicí justičních vražd komunistické moci v 50. letech minulého století. Ludmila Brožová-Polednová sice byla odsouzena až ve věku 85 let, do vězení ale nakonec přesto nastoupila. Jak se před obviněním z účasti na justiční vraždě bránila?

Ludmila Brožová-Polednová (†93) velkou část svého života strávila tím, že lidem do vězení, případně na šibenici ve druhé polovině 20. století pomáhala. 1. listopadu 2007 si však sama od Městského soudu v Praze vyslechla rozsudek: „Vinna!“ Původně osmiletý nepodmíněný trest za čtyřnásobnou justiční vraždu byl nejpřve zrušen a čin označen za promlčený. Po dalším posouzení případu však Vrchní soud rozhodl, že bývalá prokurátorka přece jen zamíří do vězení se sníženou trestní sazbou šesti let.

Podobné články

V březnu 2009 tak tehdy 87letá Brožová-Polednová dorazila do věznice ve Světlé nad Sázavou a nastoupila svůj trest, čímž se stala nejstarší vězenkyní v Česku. Nakonec zde strávila necelé dva roky, než jí prezident Václav Klaus v prosinci 2010 udělil milost.

Dcera Milady Horákové Jana Kánská byla hostem pořadu Show Jana Krause:

Byť si tehdy již velmi stará paní odseděla jen malou část svého trestu, zcela zásadní byla symbolika jejího odsouzení. A to zejména proto, že se aktivně účastnila mimo jiné procesu s Miladou Horákovou (†48) nebo Josefem Toufarem (†47). Jak ale prokurátorka nejen při procesu, kde byla sama obžalovanou, ale i po propuštění z vězení opakovala, nikdy se necítila vinna a trest pro ni byl nespravedlivý.

Za popravu Horákové se nikdy necítila vinna

Svou obhajobu od začátku stavěla na tom, že byla mladá, neměla dostudovaná práva a řídila se pouze tím, co se o Miladě Horákové psalo v jejím spisu. „Když vám někdo předloží spis, ve kterém se píše o zbraních, a já nevím, o čem ještě… Já byla novicka a hrůzou celá vyplašená z toho, co to je za trestnou činnost. Přitom Milada Horáková byla právnička a mohli jste snad slyšet, co říkala. Být na jejím místě, především bych řekla, že to, z čeho je obviněna, není pravda. Ona se přiznávala,“ řekla Brožová-Polednová na svou obhajobu krátce po propuštění z vězení pro webu iDNES.cz.

Zároveň se ve stejném rozhovoru snažila obhájit svůj vstup do komunistické strany: „Já jsem vstupovala do strany v šestačtyřicátém roce, a to proto, že jsem nechtěla, abych znovu musela prožít nezaměstnanost, krizi, válku a tak dále.

V neposlední řadě se také opakovaně odvolávala na to, že ona jako prokurátorka neměla žádný vliv na vynesení rozsudku, ale rozhodli o něm soudci. A také že ostatní přítomní prokurátoři měli na odsouzení Horákové stejný názor, byť byli mnohem zkušenější než ona. „Rozhodnutí v případu Horákové přece potvrdil i Nejvyšší soud. Prokurátor přece nesoudí. Bylo tam šest erudovaných prokurátorů, kteří to viděli stejně jako já. Nikdy jsem se necítila vinna a necítím se vinna,“ bránila se Brožová-Polednová ve své zpovědi pro Deník.cz.

Důkazy hovoří jinak

Proti tvrzení Ludmily Brožové-Polednové však hovoří dostupné audiovizuální důkazy z procesu s Miladou Horákovou. Zejména pak její závěrečná, téměř pětiminutová řeč před zaplněnou soudní síní, v níž mimo jiné s plamenným projevem řekla: „A my si dáváme pozor před takovými nepřáteli lidu! Dovedeme je najít. A tak jsme našli i ty zde a posadili je na lavici obžalovaných. Nemohou se vymlouvat ze své zločinné činnosti!“

Podobné články

„Obžalovaná Horáková v podzemí dávala dohromady nepřátelské bandy ke zničení naší republiky,“ zaznělo dále v jejím projevu, který má na tehdejší dobu typický divadelní, patetický přednes. Jak už bylo zmíněno, spolurozhodovala také o osudu dalších známých obětí stalinistického teroru, například faráře Josefa Toufara v rámci tzv. číhošťského zázraku. Trest smrti svého času navrhla také tehdy těhotné Melanii Klouparové, a to jen pár měsíců předtím, než byla vybrána k případu Milady Horákové.

Vinu až do konce života dával soudcům

O přesvědčení, že je zcela nevinná, hovoří i reakce Brožové-Polednové na milost od tehdejšího prezidenta Klause: „Souhlasím s panem prezidentem, že mi udělil milost. Já ve vězení vůbec neměla být. Už jste někdy viděl, aby prokurátor byl potrestaný? A přitom o soudcích Nejvyššího soudu se vůbec nemluví. O nikom! Soudci jsou dobří a o mně se mluví v televizi, že jsem Miladu Horákovou odsoudila.“

Při propuštění z věznice krátce před Vánoci roku 2010 si přála jen to, aby se dožila 90 let, což se jí nakonec vyplnilo. Ludmila Brožová-Polednová zemřela 15. ledna 2015 ve věku 93 let.

Podobné články


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.