Celebrity

3. dubna 2023 16:27

David Laštovka

„Hujer, metelesku blesku!“ Neherec Jaroslav Vozáb si smrt přivolal. Zemřel na ulici

Kuchařová a Svěrák na jedné párty

Dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana Jaroslav Vozáb před kamerou ztvárnil sice malé, zato ale nepřehlédnutelné role. Hlášky, které z jeho úst v komediích, v nichž hrával, vyšly, se staly nesmrtelnými. Jaký byl život jednoho z nejslavnějších českých neherců, od jehož smrti právě uplynulo 35 let?

Jaroslav Vozáb byl původním povoláním překladatel v zahraničním vysílání tehdejšího Československého rozhlasu. S divadlem Járy Cimrmana se seznámil jako tlumočník. Zdeňkovi Svěrákovi a Ladislavu Smoljakovi okamžitě padl do oka a nabídli mu divadelní angažmá. U Cimrmanů představoval především dobrácké a velmi často i ženské role. Proslavil se i před kamerou. Zahrál si například v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje!, Marečku, podejte mi pero! Na samotě u lesa, Kulový blesk, Postřižiny, Trhák, Rozpuštěný a vypuštěný či Slavnosti sněženek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čenská, Svěráková či Vetchá. Jak vypadají ženy českých herců, které žijí v ústraní?

Miláček publika a vzdělaný člověk

Kolegové ho uznávali nejen proto, že byl velmi sečtělý, ale i pro jeho srdečnou povahu. „To byl zlatej člověk. On uměl dobře devět jazyků... Taky to byl polyhistor. Kdykoliv jsme jeli kolem nějakého hradu, zámku nebo něčeho pozoruhodného v české a moravské krajině, vždy o všem věděl. Zajímavé ovšem je, že když jsme se tam třeba zastavili a chtěli si to prohlédnout, tak on zůstal v autě a říkal: ‚Já to nepotřebuji, já to mám doma v knihách.' Měli jsme ho všichni rádi. Byl to miláček publika. Vyzařovala z něj opravdovost a upřímnost, on si nikdy na nic nehrál,“ vzpomínal na něj pro deník Aha! kolega z divadla Miloň Čepelka.

Jeho smrt všechny šokovala

Jaroslav Vozáb zemřel nečekaně 3. dubna roku 1988 přímo na ulici, když podlehl těžkému infarktu. Bylo mu 68 let. Podle kolegů byl v plné síle, o to větší to byl pro mnohé šok. Sám ale tušil, že se jeho poslední dny blíží. Otevřeně se svěřoval, že jeho otec i dědeček zemřeli, když jim bylo 69 let a byl přesvědčený, že se vyššího věku nedožije ani on. „Jako by si na sebe tu náhlou smrt, bylo mu nedožitých 69 let, přivolal. On byl neuvěřitelný zdravý. Ve svém věku měl úplně všechny svoje zuby, a dokonce nespravované, neplombované. Ale zničehonic přišel infarkt. Postihl ho na ulici, a ještě ke všemu o Velikonocích,“ prozradil ještě Čepelka.

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt herec Ladislav Smoljak Zdeněk Svěrák Žižkovské divadlo Járy Cimrmana Hujer Marečku, podejte mi pero! Jaroslav Vozáb

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.