Celebrity

18. února 2023 05:30

David Laštovka

Ženy v životě Lohniského. Dceři se po něm stýskalo, manželku mu přebral kolega

Originální seriály právě online na prima+

Od smrti nezapomenutelného herce Václava Lohniského (†59) právě uplynulo 43 let. Jaké bylo soukromí umělce, kterého proslavila role Hujera v komedii Marečku, podejte mi pero! Chocholouška ve filmu Jáchyme, hoď do stroje! či smrťáka v pohádce Dařbujan a Pandrhola?

První manželství Václava Lohniského s herečkou Zorou Jirákovou, s níž měl jedinou dceru Michaelu, skončilo bouřlivým rozchodem. V době, kdy Zora získala angažmá v plzeňském divadle, zamilovala se tam do ženatého kolegy Josefa Větrovce, který měl dceru Jitku. Byla to velká láska. Rozvedli se a začali spolu žít. Svatbu měli v létě roku 1953.

Větrovec se stal otčímem Lohniského dcery, kterou několik let vychovával. Vlastní dcera s ním byla v minimálním kontaktu. „Vídali jsme se jen dvakrát ročně na ulici. V bytě, který měl se Zorkou, jsem byla asi jen dvakrát. Spolu vychovávali Michaelu Lohniskou, se kterou jsem se do určitého věku vídala, ale žádný větší vztah to nebyl. Byla jsme každá jiná,“ svěřila se Větrovcova dcera Jitka v knize Větrák.

Přečtěte si také: Jaromír Hanzlík střídal ženy po 12 letech. Jak vypadá jeho osudová láska, s níž žije?

Napětí v rodině

Lohniského dceru Michaelu záhy potkala podobná zkušenost. Také Lohniský si nakonec našel novou známost a podruhé se oženil. S jeho ženou, svou macechou, ale příliš dobře nevycházela. „Jako malé holce se mi po něm hodně stýskalo, psávala jsem mu dopisy, ať si pro mě přijede, a i v pubertě jsem doma revoltovala, že se k němu odstěhuju. Ale upřímně si neumím představit, jak by to vypadalo, kdyby na to skutečně došlo (smích). On se pak podruhé oženil a jeho žena by mě ve své domácnosti nevydýchala, takže z těch plánů rychle sešlo,“ prozradila v rozhovoru pro deník Blesk Lohniského dcera Michaela.

Dceru navštívil den před smrtí

Nezapomenutelný český herec zemřel v roce 1980, devět měsíců před šedesátými narozeninami. A to přímo na place, při natáčení filmu Krakonoš a lyžníci. Jeho smrt přišla naprosto nečekaně. Zemřel na zasněženém kopci v Jílemnici těsně před záběrem. Zradilo ho srdce, osudný se mu stal další infarkt, který byl natolik masivní, že mu už nebylo pomoci.

Dcera Michaela s ním mluvila pouhý den před smrtí. „Tehdy před natáčením se u nás stavil, kreslil obrázek mé dceři, povídal si s námi a se svým sarkastickým humorem nám říkal, že bude konečně dělat něco, co doopravdy umí, a to je lyžování. Byl úplně v pořádku. Odjel a druhý den umřel. Tátova smrt přišla z čistého nebe. Jistě, měl za sebou už tři infarkty, ale víceméně se těšil dobrému zdraví,“ popsala Michaela. S bolestnou ztrátou už se dokázala vyrovnat. „Ta jeho smrt, i když přišla brzy, byla vlastně krásná. On miloval Krkonoše, opravdu miloval, a umřel s pohledem na místa, která měl rád,“ uvedla dcera Václava Lohniského.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.