Celebrity

15. března 2023 15:00

David Laštovka

Po Oldřichu Novém ženy šílely, před smrtí se ale zavřel doma. Nechtěl být viděn

Originální seriály právě online na prima+

Oldřich Nový patřil mezi legendy českého filmu. Představoval symbol společenského bontonu, etikety, vytříbeného vkusu. Jaké bylo soukromí slavného herce, po němž ženy šílely?

Oldřich Nový se během své kariéry stal milovníkem filmového plátna. Natáčel s nejkrásnějšími herečkami té doby, jako byla Nataša Gollová, Lída Baarová nebo Adina Mandlová. Přestože měl spoustu ctitelek, ženil se až v sedmatřiceti letech. Jeho vyvolenou se stala umělecká fotografka Alice, dcera zámožného ředitele pražské banky.

Přečtěte si také: Před 30 lety zemřela Adina Mandlová. Život zapomenuté prvorepublikové hvězdy zničily pomluvy

Protože spolu nemohli mít miminko, adoptovali si holčičku Janu. Manželství měli doslova idylické. Ve své ženě našel poklad. Alice se starala o chod domácnosti, pomáhala mu v divadle s agendou, překládala z mnoha světových jazyků hry, o kterých snil a dbala na to, aby do společnosti vždy přišel upravený, zkrátka jako elegán. Prožili spolu krásných čtyřicet let.

Stahoval rolety. Nechtěl, aby ho někdo viděl

Když v roce 1967 nečekaně zemřela, Novému se zhroutil svět. S její smrtí se nedokázal smířit. Jedinou vzpruhou pro něj tak zůstávala společnost přátel. Navštěvoval je a oni zase jeho. Samota mu nedělala dobře. Až do jednoho okamžiku, který zásadně změnil jeho další roky. „Jednou, když se procházel Prahou, uslyšel skupinu kolemjdoucích mladých dívek, která ho míjela, jak jeho vzhled neuctivě okomentovala. Ta děvčata samozřejmě nevěděla, o koho jde... Tohle ho naprosto zdrtilo,“ zavzpomínal herec Michal Pavlata v televizním dokumentu o Oldřichu Novém.

Pro muže, který hrál celý život milovníka a byl idolem žen, to byla rána, z které se už nikdy nevzpamatoval. „Pro starého pána, který si na své vizáži tolik zakládal, to bylo moc. Od té chvíle ze svého bytu už nikdy nevyšel. Žil tam až do své smrti jen se svými vzpomínkami. Stahoval rolety... Nechtěl, aby jeho obdivovatelé viděli jeho fyzický zánik. Nechtěl jim brát iluze,“ dodal.

Uklízečka od něj utekla

Navštěvovat ho mohla pouze jeho dcera Jana a dalších pár vyvolených. „I s námi už ale hovořil jen přes španělskou stěnu. Nechtěl, abychom ho viděli,“ popisoval Pavlata. Poslední, koho ze slavných osobností Nový přijal, byl režisér Miloš Forman, který v Praze natáčel svůj film Amadeus. Pár dní nato Nový zemřel.

Poslední měsíce už na život rezignoval. Chřadl před očima. Bylo mu jedno, jak chodí oblékaný. „V kuchyni stále nechával otevřená okna, takže mu tam lítali holubi a on je krmil. Asi si dovedete představit, jak to tam muselo vypadat,“ líčila v televizním dokumentu jeho kolegyně a kamarádka Zita Kabátová. „Jednou jsem to už nevydržela a poslala tam k němu svoji posluhovačku. Chodila tam pár týdnů a pak to vzdala. Povídá mi: ‚Paní Zito, sotva tam uklidím všechen ten nepořádek a hovínka od těch holubů, pan Nový tam za pět minut přijde a sype jim krmení znovu. Kdo to má pořád uklízet.' Bylo to s ním zkrátka těžké,“ vzpomínala Kabátová.

Před smrtí změnil rozhodnutí

O smrti herec, kterého proslavila věta: „Zavřete oči, odcházím“, mluvil velmi často. „Říkal, že chce nechat někde rozprášit. Trval na tom. Jenže den před tím, než zemřel a začaly mu otékat nohy, zřejmě tušil, že se blíží konec, mi najednou řekl, že je mu jedno, co s ním nakonec bude,“ uvedla jeho adoptivní dcera Jana.

Když ho dopravili do nemocnice, byl už v bezvědomí. Doktor mu ještě píchl injekci přímo do srdce, ale všechny pokusy o záchranu života byly marné. Zemřel 15. března roku 1983 v půl deváté večer. Bylo mu třiaosmdesát let. Jeho životním krédem bylo: Smích je kořením života, a dokud se člověk dovede smát, je živ. Až se začnou všichni lidé na sebe usmívat a přestanou si kopat jámy, pak bude na světě blaze.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.