Celebrity

25. února 2023 16:00

David Laštovka

Karel Roden jako jediný český herec dobyl Hollywood. Vybral si ho slavný filmový mafián

Originální seriály právě online na prima+

Karel Roden (60), rodák z Českých Budějovic, se řadí k české herečce špičce. Není náhoda, že dokázal prorazit i v Hollywoodu. Bravurně zvládá ztvárnit komické, vážné i psychologické postavy. Nyní ho můžeme vidět v nové české komedii Indián, v níž představuje zaneprázdněného finančníka Ondřeje Jonáše.

Karel Roden, který před rokem oslavil šedesátku, umělecké nadání podědil. Jeho otec i dědeček byli herci, matka zdravotní laborantka. Vystudoval Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni. Poté si podal přihlášku na DAMU, kam byl přijat a úspěšně ji absolvoval v roce 1985. Mezi jeho spolužáky patřila například Ivana Chýlková (59), Veronika Žilková (61) nebo Eva Holubová (63). Ve kterých filmech Karel Roden dosud nejvíce zazářil?

Copak je to za vojáka –⁠ kapitán Tůma (1987)

Poprvé dal o sobě výrazněji vědět ve filmu Copak je to za vojáka, kde ztvárnil kapitána Tůmu. Jak na něj prozradil kolega Jiří Langmajer (56), který ve snímku ztvárnil vojína Koubu, Roden se k této komedii z vojenského prostředí příliš nehlásí. „Nechci do toho zbytečně rýpat, ale on nevzpomíná úplně rád na to, že v tom hrál... Ale hrál. Já jsem si to naopak užíval. Díky tomuto filmu jsem získal ohromnou popularitu a navíc jsme tam zažili neuvěřitelné věci. Jezdili bevépéčkama, hráli si za pár korun na vojáky a večer končili v hospůdce a popíjeli pivečko,“ prozradil Langmajer v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Mohlo by vás zajímat: Jiří Langmajer se bál, že bude impotentní. Prozradil, co mu nakonec pomohlo

15 minut – vraždící psychopat Emil Slovák (2000)

Jedná se o první zahraniční film, v němž se objevil. Po náročném konkurzu na roli bestiálního zločince české národnosti si ho údajně vybral sám Robert de Niro (79), představitel hlavní role. Následovaly další snímky: Blade 2, Neprůstřelný mnich, Hellboy, Bournův mýtus, Prázdniny pana Bena a řada dalších. Tržby poslední zmíněné komedie s Rowanem Atkinsonem (68) činily více než 200 milionů dolarů. Roden v Hollywoodu prorazil a zanechal stopu.

Hlídač č. 47 – železniční hlídač Josef Douša (2008)

Postava hlavního hrdiny pro něj představovala mimořádnou hereckou šanci. Zhostil se jí bravurně, při natáčení si však vytrpěl své. Filmařům počasí nepřálo. Téměř všechny venkovní scény, které se točily na podzim, pršelo a následně v zimě přišly velké mrazy a napadal metr sněhu. „Na polích za Berounem, kde jsme těsně před Vánoci točili výjevy z haličské fronty, udeřily doslova holomrazy, což bylo vůbec ze všeho nejhorší. Díky péči produkce jsem ale ani nenastydl. I když to dodnes nechápu,“ přiblížil v rozhovoru pro MF DNES Karel Roden, na kterého se nyní můžete podívat na prima+ v novém českém komediálním filmu Indián.

Lidice – František Šíma (2011)

Samotný příběh Karla Rodena velmi zasáhl. „Samozřejmě jsem toho hodně znal a četl. Když jsem ale přijel do Lidic a dlouho mluvil se správcem památníku, působilo to na mě strašně. Je tam divná energie  jako by duše mrtvých dodnes nesměly opustit těla. Možná, snad je film osvobodí,“ popsal herec v době natáčení deníku Právo. Postava, kterou představoval, skutečně existovala. Muž lidickou apokalypsu přežil jen díky tomu, že byl v době masakru uvězněn. Nešťastnou náhodou v hádce zabil syna  a jako by byl za trest odsouzen k životu... Roden se před natáčením setkal s jeho vnučkou a pravnučkou.

Mohlo by vás zajímat: Ženy, které unikly nacistickému teroru v Lidicích. Přežily vyhlazení i koncentrační tábory

Fotograf – Jan Saudek (2015)

Ze začátku váhal, jestli roli přijme, a to z několika důvodů. „Nejsem mu příliš podobný, navíc mě při hraní dokáže cokoliv rozhodit. V takových chvílích se začnu stydět a cítím, jak je to všechno špatně. Nejsem úplně extrovertní člověk, na druhou stranu mě to ale něčím lákalo,“ svěřil se v rozhovoru pro Český rozhlas. Rozporuplnost postavy známého českého fotografa se mu nakonec zalíbila. Hodně k tomu napomohlo osobní setkání s Janem Saudkem (87). „Moc toho z něj nedostanete. Celá show, kterou okolo sebe vytváří, může být jen zastíráním daleko hlubšího problému. Někde v sobě má bol a nikdo neví jaký,“ uvedl herec.

Masaryk – Jan Masaryk (2016)

Zatímco ve dvoudílné sérii Zločin v Polné ztvárnil prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, zde si zahrál jeho syna Jana. „Měl jsem o nich jen obecné povědomí, tahle látka šla ale více dopodrobna,“ uvedl Karel Roden na tiskové konferenci k natáčení. Jak dále zmínil, bližší mu byl spíše syn než otec. Životopisné drama, které vydělalo 40 milionů korun, získalo řadu ocenění. Například Českého lva za nejlepší film, režii, scénář i herce v hlavní roli.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.