Celebrity

24. února 2024 07:00

David Laštovka

Svatopluk Beneš byl filmový milovník a ženy po něm šílely. Randil i s Adinou Mandlovou

Herec Svatopluk Beneš patřil k posledním žijícím hvězdám prvorepublikového filmu. Jeho hereckými partnerkami byly v té době nejpůvabnější dámy jako Lída Baarová, Adina Mandlová nebo Nataša Gollová. Na domácí scéně býval sám označován za největšího filmového milovníka všech dob. Odolal šarmu svých ctitelek?

Když se vysloví jméno herec Svatopluk Beneš, mnohým se vybaví velký gentleman s nesmělým výrazem, který se za první republiky stal pro většinu žen idolem. Jeho první velkou láskou byla o osm let starší herečka Adina Mandlová. Když si spolu začali, bylo mu dvaadvacet let.

„V jejím luxusně zařízeném apartmá jsem poznával život z té hezčí stránky. Nic však netrvá věčně. Po roce se stala moje přítomnost poněkud nežádoucí. A protože jsem se k tomu neměl, sama se pokusila vyřešit můj bytový problém. Byl to totiž její problém. Takové rozloučení neprobíhá lehce. A já podlehl výbuchu vášně, kterému padlo za oběť něco skla a nábytku. Drobnosti nepočítám. Leč tuto suverénní ženu jsem tím nemohl vyvést z míry. Naopak, upřímně se mému počínání smála,“ vzpomínal Beneš v knize Být hercem. Mandlová ho po rozchodu nenechala na holičkách a pomohla mu sehnat byt v Praze na Malé Straně.

Životní lásku našel na plese. Vlastnila činžák

Krátce nato se poprvé oženil, když za manželku pojal o šest let mladší baletku Evelýnu Koszlerovou, uměleckým jménem Evelynu Kinskou. Ta si mimochodem v roce 1945 zahrála jeho partnerku ve filmu Řeka čaruje. Brzy si ale spolu přestali rozumět a následoval rozvod.

Čtěte také: Krutý osud Vlasty Buriana: Král komiků přišel o dítě i miliony. Umíral slepý a v depresích

Beneš však dlouho netruchlil a po pár měsících se k oltáři vydal znovu. Jeho vyvolenou se stala půvabná a zároveň zámožná majitelka činžovního domu v Praze Božena Truhlářová, kterou si vzal v roce 1946 a zůstal s ní až do své smrti. „S kamarádem Mírou Homolou (herec a operetní zpěvák, pozn. red.) jsme šli na ples Červeného kříže a tam jsem začal koukat po Božence. Abych si byl jistý, optal jsem se jednoho známého znalce žen, kdo to je, a on mi povídá: ‚Ta mně dala před týdnem kopačky.' A hned jsem věděl, že je to ta pravá,“ svěřil se herec. V manželství se jim narodil syn Svatopluk a dcera Alexandra.

Smutný konec. Smrt pro něj byla vysvobozením

Jeho milovaná Boženka při něm stála v časech dobrých i těch zlých a byla mu celoživotní oporou. Posledních pět let svého života Svatopluk Beneš kvůli absolutní skleróze spojené s celkovým selháním organismu strávil upoután na nemocničním lůžku v LDN. Přestože nevnímal, nemluvil, nehybně ležel a jeho oči byly upřené na jedno místo ke stropu, chodila ho navštěvovat každý den.

Mohlo by vás zajímat: Svatopluk Beneš umíral pět let. Nevnímal, nehybně ležel. Smrt byla vysvobozením

Beneš zemřel v dubnu roku 2007 ve věku 89 let. „To se nedalo nazvat životem. Bude mu teď dobře. Bez toho jeho Barrandova pro něho přestal mít život stejně dávno smysl. Vždyť on už toužil odejít za všemi těmi svými kamarády, které postupně ztrácel. Smrt pro něj byla vysvobozením,“ sdělila po jeho odchodu deníku Blesk Božena.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.