Celebrity

23. února 2023 17:25

David Laštovka

Svatopluk Beneš umíral pět let. Nevnímal, nehybně ležel. Smrt byla vysvobozením

Originální seriály právě online na prima+

Od narození hvězdy českého prvorepublikového filmu Svatopluka Beneše právě uplynulo 105 let. Milovník života, slušnosti a krásných žen zemřel ve věku 89 let. Konec života se pro něj stal doslova utrpením.

Posledních pět let svého života Svatopluk Beneš kvůli absolutní skleróze spojené s celkovým selháním organismu strávil upoután na nemocničním lůžku v LDN. Nevnímal, nemluvil, nehybně ležel a jeho oči byly upřené na jedno místo ke stropu. Každý den ho chodila navštěvovat jeho milovaná manželka Božena, kterou si bral v roce 1946 a měl s ní syna Svatopluka a dceru Alexandru.

„V hlavě si přehrával svoje role. Smrt pro něj byla vysvobozením. To se nedalo nazvat životem. Bude mu teď dobře. Bez toho jeho Barrandova pro něho přestal mít život stejně dávno smysl. Vždyť on už toužil odejít za všemi těmi svými kamarády, které postupně ztrácel,“ sdělila po jeho odchodu deníku Blesk Božena.

Románek s Adinou Mandlovou

Beneš proslul jako noblesní muž, gentleman s nesmělým výrazem, který se za první republiky stal pro většinu žen idolem. Jeho první velkou láskou byla o osm let starší Adina Mandlová. Když si spolu začali, bylo mu dvaadvacet let.

VSTUPTE S NÁMI DO PRIMA+ A UŽÍVEJTE SI KVALITNÍ ČESKÉ I ZAHRANIČNÍ FILMY A SERIÁLY!

„V jejím luxusně zařízeném apartmá jsem poznával život z té hezčí stránky. Nic však netrvá věčně. Po roce se stala moje přítomnost poněkud nežádoucí. A protože jsem se k tomu neměl, sama se pokusila vyřešit můj bytový problém. Byl to totiž její problém. Takové rozloučení neprobíhá lehce. A já podlehl výbuchu vášně, kterému padlo za oběť něco skla a nábytku. Drobnosti nepočítám. Leč tuto suverénní ženu jsem tím nemohl vyvést z míry. Naopak, upřímně se mému počínání smála,“ vzpomínal Beneš v knize Být hercem. Mandlová ho po rozchodu nenechala na holičkách a pomohla mu sehnat byt v Praze na Malé Straně.

Bohdalová na něm oceňovala věrnost

Krátce nato se poprvé oženil, když za manželku pojal o šest let mladší baletku Evelýnu Koszlerovou, uměleckým jménem Evelynou Kinskou. Manželství ovšem nemělo dlouhého trvání. Až další žena v jeho života byla ta pravá a osudová, již zmíněná paní Božena, s níž zůstal až do své smrti.

Filmový milovník Svatopluk Beneš. Ženy po něm šílely. Jak to měl s Adinou Mandlovou?

„Svatopluk Beneš byl jedním z posledních šlechticů této republiky. Moc jsem si ho pro tu jeho samozřejmou noblesu vážila. Navíc na to, jak byl krásný chlap, člověk, tak byl i věrný. Nepotřeboval si dělat popularitu na nějakých románcích,“ prohlásila o něm médiím na jeho posledním rozloučení herečka Jiřina Bohdalová.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.