Celebrity

29. října 2023 05:45

David Laštovka

Jaroslav Mareš, Marvanův syn z Anděla na horách, se musel znova učit česky. Umíral v zapomnění

Od smrti Jaroslava Mareše uplynulo 20 let. Zamlada šel z role do role a před kamerou ztvárnil desítky slavných filmových postav. Mezi nejznámější patří montér Mirek, syn cholerického Gustava Anděla v podání Jaroslava Marvana v komedii Anděl na horách. Jaký byl herec v soukromí?

Jaroslav Mareš se narodil v Husinci u Prachatic, část svého dětství ale prožil ve Francii, kde pobýval se svými rodiči. „Po první světové válce tady byla dost bída, a tak táta odjel na nábor pracovat do Francie. Byl výborný a všestranný lakýrník. Po půl roce nám poslal peníze, abychom mohli s mámou přijet za ním,“ popisoval herec v rozhovoru pro Pozitivní noviny.

Čtěte také: 5 vývozů z Francie, které ovlivnily svět

Jeho dospívání velmi poznamenala smrt maminky, která zemřela v poměrně mladém věku na tuberkulózu. „Byla šikovná a hrozný dříč. Přestože dělala ve Vernonu ve fabrice, po večerech ještě štrikovala Francouzkám krásné šaty. Maminka začala stonat a já po jejím odchodu na rok skončil v sirotčinci, než mě dal tatínek do péče jedné rodiny. Nebyli to vlastně ani Francouzi, ale Baskové. Paní jsem říkal maminko, měla dvě svoje děti, jednoho chlapce z Belgie a mě,“ popisoval Mareš.

Z Francie se mu nechtělo, rodný jazyk zapomněl

Do rodné vlasti se s otcem zpátky vrátil, když mu bylo deset let. „Když přišla krize, prefekt mu vzal jako cizinci pracovní povolení a jeli jsme v roce 1931 šupem do Prahy, přesněji řečeno domů do Husince k babičce. Odjížděli jsme ze země mého mládí v malém náklaďáčku, deky, peřiny, nábytek. To, co se nevešlo, prodal táta vetešníkovi. Nechali jsme tam i náš statek, včetně množství králíků, které táta choval a rozdával. Bez králíka od nás neodešla žádná návštěva,“ vzpomínal herec.

Mohlo by vás zajímat: Výtečné recepty z králičího masa

Češtinu ve Francii tak trochu pozapomněl a musel se ji znovu učit. „Šeptával jsem zděšeně – táto, já chci pryč. Chodil jsem do Masarykovy dělnické akademie, později do Českého Brodu do měšťanky. A nemohl jsem stále dohnat češtinu. Mou nejčastější známkou z rodného jazyka byla čtyřka. Sloh jsem měl ovšem výborný,“ sděloval Jaroslav Mareš, který se nakonec vyučil zámečníkem. „Chtěl jsem se přitom stát malířem nebo jít v tátových stopách a vyučit se lakýrníkem, protože mně se tátovo řemeslo moc líbilo,“ líčil Jaroslav.

Dcera se zamilovala do slavného herce

Odmalička vzhlížel k hercům, už ve Francii s oblibou navštěvoval biografy. Když dostal možnost zapojit se do ochotnického souboru, s radostí ji přijal. Divadlo ho nadchlo a u tohoto povolání už hodlal zůstat. Profesionálním hercem se stal po válce a dotáhl to až do činohry Národní divadla, v němž působil téměř 40 let. Výrazně se uplatnil i před kamerou, v letech 1946 až 1989 vytvořil výrazné role ve více než 120 českých filmech a televizních seriálech.

Přečtěte si: Jaroslav Marvan své jediné dítě zplodil v šedesáti s milenkou. Kdo ji pak zabil?

Po odchodu do důchodu se stáhl z veřejného života a umíral v zapomnění. Zemřel po dlouhé nemoci 22. října roku 2003 ve věku 82 let. Jeho manželka ho přežila o 14 let. Jejich nejmladší dcera Veronika se provdala za slavného herce a dabéra Vladislava Beneše.

Podívejte se, jaký vztah má Vladislav Beneš k přírodě:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.