Celebrity

13. února 2024 15:55

David Laštovka

Vladimír Krška toužil po synovi. Když žena porodila dvě dcery, adoptoval si chlapce

Přestože Vladimír Krška, od jehož smrti v těchto dnech uplynulo 25 let, před kamerou obvykle hrával záporné postavy, čímž pro mnoho televizních diváků vzbuzoval pocit nepříjemného člověka, ve skutečnosti byl opak pravdou. Měl srdce na pravém místě a pro druhé by se rozdal. Jaké bylo jeho soukromí?

Vladimír Krška, kterého nejvíce proslavila postava alkoholika a krkavčího otce v seriálu Sanitka, zanechal v české kinematografii výraznou stopu. Velké herecké příležitosti ho sice minuly, ale i v těch, které dostával, dokázal být výjimečný a osobitý.

Slabost pro něj měl například režisér Jiří Sequens, který ho v kontroverzním seriálu Třicet případů majora Zemana obsadil hned do tří různých rolí. Nejvýraznější byla postava cukrovkáře Barvíře v díle Loupež sladkého I, který se zapletl do šmeliny s inzulinem. Poté se objevil v roli tiskaře v epizodě Mědirytina a nakonec ještě jako staršina Malina v Romanci o nenápadné paní.

Jednu z posledních rolí vytvořil ve filmu režiséra Jaroslava Soukupa Svatba upírů. „Byl už sice nemocný, ale svoji práci odvedl naprosto profesionálně tak, jak u něj bylo zvykem. Bylo mi ctí, že jsem s ním mohl spolupracovat. Měl jsem ho rád, byl to báječný herec,“ prozradil webu Prima Ženy režisér Soukup. Vladimír Krška zemřel 12. února roku 1999 ve věku 74 let.

K dvěma vlastním dcerám adoptoval syna

Přestože před kamerou obvykle představoval záporné postavy, v soukromí byl velmi laskavý, citlivý a skromný člověk. Byl šťastně ženatý a se svou ženou Vlastou měl dvě dcery. Navíc si ještě osvojili chlapce z dětského domova, o něhož se s láskou staral a bral ho jako vlastního. „Svou rodinu bezmezně miloval, byla pro něj vším. Když jim s manželkou osud třetího potomka nedopřál, vybral si z dětského domova chlapečka, aby, jak říkával, neměly holky tak velkou přesilovku,“ vzpomínala jeho divadelní kolegyně Gabriela Vránová.

Mohlo by vás zajímat: Herečka Zuzana Dřízhalová zemřela ve 36 letech. Rok před smrtí si adoptovala dítě

Krška se narodil do úřednické rodiny, které dbala na to, aby měl vyšší vzdělání. Vladimír se dostal na gymnázium a přemýšlel, na jakou vysokou školu se posléze vydá. Během studií ho ovšem ovlivnil jeho profesor, který byl nadšeným divadelníkem. Probudil v něm lásku k dramatickému herectví takovým způsobem, že se po gymnáziu vydal studovat Státní konzervatoř v Brně.

Narodil se jako Vladimír Doležal

První divadelní angažmá získal v hranickém Beskydském divadle. Málokdo ví, že v té době se ještě jmenoval Vladimír Doležal. Vzhledem k tomu, že v souboru již působil kolega se stejným příjmením, rozhodl se přejmenovat na Kršku, což bylo matčino jméno za svobodna. Slibně rozvíjející se kariéru zastavila válka. Vladimír byl totálně nasazen.

Když se situace zklidnila a život se vrátil do normálu, prošel oblastními divadly v Ostravě a v Plzni. Nejdéle vydržel v prestižním pražském Divadle na Vinohradech, kde působil od roku 1960 až do svého odchodu na odpočinek v devadesátých letech. Získával tam nádherné role a těšil se z úžasných kolegů, které měl vedle sebe. Toto angažmá považoval za vrchol své kariéry.

Herečka Gabriela Vránová byla Krškova divadelní kolegyně:

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt rodina film syn dcera seriál adopce režisér herec Divadlo na Vinohradech děti Jaroslav Soukup Gabriela Vránová Jiří Sequens Třicet případů majora Zemana Beskydské divadlo Svatba upírů Vladimír Krška Sanitka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.