Celebrity

20. června 2023 14:20

David Laštovka

Vladimír Krška měl vlastní děti, přesto adoptoval syna. Jako herce ho lidé neměli rádi

Herec Vladimír Krška, kterého nejvíce proslavila postava alkoholika a krkavčího otce v seriálu Sanitka, v české kinematografii zanechal výraznou stopu. Jaké bylo soukromí charismatického umělce?

Přestože před kamerou obvykle hrával záporné postavy, čímž pro mnoho televizních diváků představoval nepříjemného člověka a mrzouta, ve skutečnosti byl opak pravdou. Vladimír Krška měl srdce na pravém místě a pro druhé by se rozdal. Byl šťastně ženatý a se svou ženou Vlastou měl dvě dcery. Adoptovali navíc chlapce z dětského domova, o něhož se s láskou starali a brali ho jako vlastního.

Čtěte také: Miroslav Zounar komedie Slunce, seno miloval. Poslední díl natočil těžce nemocný

Velké herecké příležitosti ho sice minuly, ale i v těch, které dostával, dokázal být výjimečný a osobitý. Slabost měl pro něj například režisér Jiří Sequens, který ho v kontroverzním seriálu Třicet případů majora Zemana obsadil hned do tří různých rolí. Nejvýraznější byla postava cukrovkáře Barvíře v díle Loupež sladkého „I“, který se zapletl do šmeliny s inzulinem. Poté se objevil v roli tiskaře v epizodě Mědirytina a nakonec ještě jako staršina Malina v Romanci o nenápadné paní.

Poslední film už točil vážně nemocný

Jedním z posledních filmů, v němž se Krška objevil, byla Svatba upírů režiséra Jaroslava Soukupa. „Byl už sice nemocný, ale svoji práci odvedl naprosto profesionálně, tak jak u něj bylo zvykem. Bylo mi ctí, že jsem s ním mohl spolupracovat. Měl jsem ho rád, byl to báječný herec,“ prozradil redakci webu Prima Ženy režisér Soukup. Vladimír Krška zemřel 12. února roku 1999 ve věku 74 let. V červenci roku 2023 od jeho narození uplyne 99 let.

Ve snímku Svatba upírů si Vladimír Krška zahrál také s Rudolfem Hrušínským nejmladším. Co hvězda Discopříběhu prozradila o své nejnovější roli?

Dlouho to přitom vypadalo, že Kršku herectví mine. Narodil se do úřednické rodiny, která dbala na to, aby měl vyšší vzdělání. Vladimír se dostal na gymnázium a přemýšlel, na jakou vysokou školu se posléze vydá. Na studiích ho ovšem ovlivnil jeho profesor, který byl nadšeným divadelníkem. Probudil v něm lásku k dramatickému herectví takovým způsobem, že se po gymnáziu vydal studovat Státní konzervatoř v Brně.

Narodil se jako Vladimír Doležal

První divadelní angažmá získal v hranickém Beskydském divadle. Málokdo ví, že v té době se ještě jmenoval Vladimír Doležal. Vzhledem k tomu, že v souboru již působil kolega se stejným příjmením, se ale rozhodl přejmenovat na Kršku, což bylo matčino jméno za svobodna.

Mohlo by vás zajímat: Dcera Veroniky Žilkové Kordula se chce nechat přejmenovat. Jak?

Slibně rozvíjející se kariéru zastavila válka. Vladimír byl totálně nasazen. Když se situace zklidnila a život se vrátil do normálu, prošel oblastními divadly v Ostravě a v Plzni. Nejdéle vydržel v prestižním pražském Divadle na Vinohradech, kde působil od roku 1960 až do svého hereckého důchodu v 90. letech. Získával tam nádherné role a těšil se z úžasných kolegů, které měl vedle sebe. Toto angažmá považoval za vrchol své kariéry.

Sdílejte článek
Štítky smrt divadlo jméno adopce režisér herec děti Vladimír Krška

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.