Celebrity

14. června 2022 10:15

David Laštovka

Miroslav Zounar komedie Slunce, seno miloval. Poslední díl natočil těžce nemocný

Ztvárnil desítky filmových rolí, pro lidi ale už navždy zůstane předsedou JZD Rádlem z komedií Slunce, seno... Od narození Miroslava Zounara (†65), otce herce Martina Zounara (55), který pokračuje v herecké štafetě, právě uplynulo 90 let. Jaký byl život slavného umělce?

Na place Miroslava Zounara všichni milovali. Ať to byl více či méně známý herec, nebo poslední člen štábu, ke všem se choval stejně mile a s úctou. Na nic si nehrál, pořád měl dobrou náladu a pro druhé by udělal cokoliv.

„Na koho nemůžu zapomenout, byl Miroslav Zounar. Byl to hrozně hodný člověk. Stávalo se třeba, že nachytal ryby a dělal nám všem pohoštění,“ zavzpomínala pro Blesk Veronika Kánská alias Blažena ze Slunce, seno... Právě díky těmto snímkům režiséra Zdeňka Trošky se se Zounarem, jenž ztvárnil předsedu JZD Rádla, poznala blíže.

Komedie Slunce, seno, jahody se dočkala i muzikálové podoby:

„Táta měl ty filmy rád, byl spokojený, že ho s nimi lidé mají spojeného. Byť udělal spoustu krásných filmů, pro lidi byl Rádl. Však si ke své postavě sám vymyslel i tu věčnou žvýkačku a kovbojský klobouk,“ prozradil Blesku jeho syn Martin Zounar.

Jak dále přiznal, poslední, třetí díl nazvaný Slunce, seno, erotika už otec málem nenatočil. „Taťka byl velmi těžce nemocný. Přišla cukrovka, infarkty, umělá srdeční chlopeň. Nebylo to jednoduché. A fakt je ten, že Zdeněk Troška nechtěl, aby táta v posledním díle chyběl. Přemlouval ho, ať to zkusí, i když nemůže do vedra, natož odcestovat do Itálie, kde se také natáčelo. Že to prý nějak zkusí sestříhat tak, aby to nebylo poznat. Takže našli restauraci někde na Bílé Hoře a tam se točily ‚italské‘ restaurační scény, kde táta mohl sedět. A já jsem hrozně rád a touto cestou Zdeňkovi děkuji, že tam tátu dostal. Bylo to těžké, ale on byl zase mezi svými a měl pocit, že je v partě. Takže Zdeňku, díky,“ poznamenal Martin.

Manželka trpěla nemocí, na kterou neexistuje lék

Miroslav Zounar zemřel v roce 1998 ve věku 65 let. Jeho milovaná manželka Marta, která byla lékařkou, ho přežila o jednadvacet let. Zemřela na krutou, nevyléčitelnou nemoc ALS (amyotrofická laterální skleróza), která se stala osudnou například i expremiérovi Stanislavu Grossovi (†45) nebo fotbalistovi Mariánu Čišovskému (†40).

„Poté, co lékaři vyřkli její diagnózu, byly její dny sečteny. Byla neskutečně silná. Já si pořád nedokážu představit, že jsem v její kůži a počítám hodiny a dny do konce. Do poslední chvíle jsem byl s ní a myslím, že o tom věděla. V okamžiku, kdy odešla, jsem si uvědomil, že jsem sám,“ vzpomínal Martin Zounar v magazínu Téma.

Maminka prý celou rodinu vždycky držela pohromadě. „Fakt je ten, že když táta odešel, každý rok jsem vzal demižon veltlínu, sedl si na hrobeček na desku, dal si dvě skleničky a poseděli jsme. Pak přišli další lidi a farář František a nakonec nás na tom urnovém háji bylo asi třicet. Trošku párty. Všichni jsme mysleli na tátu a povídali jsme si o tom, jaký ten Míra byl. Teď když to tak vezmu, přijde chvíle, kdy si tam sednu, budu tam mít mámu, babičku, tátu a všechny a zase pokecáme,“ dodal herec se slzami v očích.

Sdílejte článek
Štítky výročí nemoc manželka herec ALS Zdeněk Troška Martin Zounar Slunce, seno, jahody Slunce, seno a pár facek Slunce, seno, erotika Miroslav Zounar

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.