Celebrity

21. února 2024 06:00

David Laštovka

Hitmaker Jiří Zmožek zbankrotoval a přišel o všechno. Roky žil z životního minima

Bohdalová a Zmožek odhalili dojemný příběh

Tam u nebeských bran, Zvonky štěstí, Biograf láska, Už mi lásko není dvacet let či Nešlap, nelámej. To je jen stručný výčet hitů, které napsal hudební skladatel Jiří Zmožek. Po revoluci začal podnikat a vydělal miliony. Pak ale následoval drsný pád, o všechno přišel a dlouhé roky si musel vystačit s životním minimem. Jak se mu dnes daří?

Jiří Zmožek, který slaví 81. narozeniny, v 80. letech patřil k nejúspěšnějším autorům české populární hudby. Jeho písně zpíval například Karel Gott, Hana Zagorová, Helena Vondráčková, Marie Rottrová, Věra Špinarová, Michal Tučný a řada dalších. Většina se stala velkými hity, které se v českých rádiích hrají dodnes.

Gottovi se do duetu s Darinkou nechtělo

Pro Karla Gotta a v té době malou Darinkou Rolincovou napsal Zvonky štěstí, které se proslavily i v zahraničí. Jak Zmožek zavzpomínal pro web Prima Ženy, do duetu s holčičkou se Mistrovi zpočátku příliš nechtělo. „Melodie se mi zrodila v hlavě na tramvajovém ostrůvku před Národním divadlem. Napsal jsem ten duet a přemýšlel, komu jej nabídnout. A pak u nás doma zazvonila jedna dáma a věci se daly do pohybu. Zdeněk Rytíř, který napsal krásný text téhle písničky, Karlovi vysvětlil, že si tím získá srdce slovenského publika. To byl, myslím, hlavní důvod, proč do toho šel,“ prozradil Jiří Zmožek.

Čtěte také: Karel Gott během kariéry vydělal přes miliardu korun. Dědicům konto navyšuje i po smrti

Gottovi napsal mimo jiné skladbu To musím zvládnout sám. Když mu poté přinesl píseň Tam u nebeských bran, odmítl ji, neboť se mu nelíbila. Nakonec ji nazpíval Michal Tučný a stal se z ní obrovský hit. „Jestli toho pak Karel Gott litoval, nevím, nikdy jsme spolu o tom nemluvili. Já toho litoval jen chvilku. Když pak písničku nazpíval Michal Tučný, měl jsem z jeho podání velkou radost. Ukázalo se, že právě díky němu zlidověla. Dodnes si ji lidé zpívají u táboráků. To by se, myslím, nestalo, kdyby ji nazpíval Karel Gott,“ mínil Zmožek.

Všechny autorské honoráře šly na umoření dluhů

Po revoluci založil vlastní hudební vydavatelství. Ze začátku se mu velmi dařilo, vydělával obrovské peníze, po čtyřech letech ale zkrachoval. „Úspěch přišel příliš rychle, vlastně ze dne na den. Nebyl jsem na něj připraven, řekl bych, že mi prostě přerostl přes hlavu. Neměl jsem dost zkušeností ani tým profesionálů, který by mi pomohl tak velký podnik řídit. Všechno se to odehrálo během pouhých čtyř let. Dva roky jsme rostli do nebes a nestíhali vyrábět. V té době jsme udělali několik špatných rozhodnutí, která nakonec vedla k pádu. Až když jsem se za tou dobou ohlížel, došlo mi, v čem byl hlavní problém. Uvědomil jsem si, jak málo jsem se bál. Vlastně mi vůbec nedocházelo, že můžu něco pokazit. Možná je to přirozené. Když se vám daří, nemyslíte na nezdar. Taky byla jiná doba, po revoluci jsme se všichni vrhli do podnikání a učili se za pochodu,“ uvedl Jiří Zmožek, který zbankrotoval a o všechno přišel.

Mohlo by vás zajímat: Karel Svoboda před smrtí uvažoval o rozvodu. Připadal si jako hlupák, tvrdí jeho syn

„Roky jsem žil jen z životního minima a všechny mé autorské honoráře šly na umoření dluhů. Ale to hlavní mi zůstalo. Láska k muzice, inspirace, radost z každé nové skladby, která se mi v hlavě zrodí. A pak chuť jít dál, pracovat, vynakládat úsilí. Protože právě úsilí je náš majetek,“ prohlásil hudební skladatel.

Co dělá jeho devatenáctiletá dcera?

To, co ho potkalo, bere jako ponaučení. „V té prohře se vlastně skrývalo vítězství. Byl jsem ze všeho tak zničen, že jsem se rozhodl radikálně změnit svůj život. Chtěl jsem žít jinak, líp, pravdivěji. Nalezl jsem víru a s ní i novou radost, jistotu a smysl,“ prozradil Jiří Zmožek, který je otcem tří dětí. Z prvního manželství má syna Marcela a dceru Markétu. Z druhého dceru Kristu.

Přečtěte si: Vladimír Krška toužil po synovi. Když žena porodila dvě dcery, adoptoval si chlapce

Na všechny své potomky je pyšný a dělají mu velkou radost. „Syna Marcela jistě mnozí znají, jde v mých šlépějích, píše písničky, zpívá, koncertuje. Našel si vlastní parketu, má své publikum, líbí se mi, jak to dělá. Markéta vystřídala mnoho oborů, řídila filmovou produkci, rozhlasovou stanici i reklamní agenturu. Nakonec se našla v roli spisovatelky. Hned její první kniha se stala bestsellerem. Jmenuje se Postel, hospoda, kostel. Jsem překvapen, jak skvěle píše, má prostě dar z nebes. A moje nejmladší dcera Krista, té je teprve devatenáct a všechno má před sebou. Ovšem už dnes je patrné, že nezapře mé geny. Studuje produkci a je neuvěřitelně aktivní. Hlavu má plnou nápadů a hrne se do každé práce. Mám z ní velkou radost,“ přiblížil Jiří Zmožek.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.