Celebrity

1. října 2023 06:01

David Laštovka

Karel Gott během kariéry vydělal přes miliardu korun. Dědicům konto navyšuje i po smrti

Karel Gott by oslavil 84 narozeniny

Od smrti nezapomenutelného českého zpěváka Karla Gotta, který zemřel necelé tři měsíce po svých osmdesátých narozeninách, 1. října uplynou čtyři roky. Během své téměř šedesátileté pěvecké kariéry dokázal vydělat obrovské jmění. Jaké byly jeho honoráře za totality a po revoluci v roce 1989?

Velké peníze vydělával Karel Gott už v dobách hluboké totality. Jako jeden z mála tehdejších českých zpěváků mohl podle libosti koncertovat v západním Německu. Za jedno vystoupení v roce 1982 s doprovázejícím Orchestrem Ladislava Štaidla si účtovali zhruba 160 tisíc korun.

Z toho on sám měl 112 tisíc korun, Štaidl kolem 23 tisíc korun, další člen souboru saxofonista Felix Slováček 11 200 korun, klavírista Rudolf Rokl 9 400 korun a například baskytarista Ondřej Soukup 4 000 korun. „Karel měl za jeden koncert 70 procent a já dvě a půl procenta, což tehdy bylo asi 250 západoněmeckých marek, v přepočtu asi 4 tisíce korun a to bylo myslím velmi krásný. Kapelník Láďa Štaidl to rozděloval velmi spravedlivě,“ prozradil Ondřej Soukup v pořadu ČT art PopStory.

Za první porevoluční turné dostal dva miliony

Podle propočtů deníku Blesk si Karel Gott za svou bohatou kariéru doma i v zahraničí vydělal nejméně miliardu korun. Kromě Česka a Slovenska byl hvězdou také v sousedním Německu a pravidelně jezdíval koncertovat také do východních zemích, Ruska či Polska, kde měl rovněž spoustu fanoušků.

Jedinou uměleckou krizi zažil Gott krátce po revoluci v roce 1989, kdy o zpěváky a zpěvačky, kteří byli za komunismu v kurzu, přestával být zájem. „Po sametové revoluci jsme se někde potkali. Karel v té době bral za vystoupení dva tisíce korun a já mu řekl, že mu rád uspořádám koncert, za který mu dám sto tisíc. On úplně vyskočil, že to není možné, že nás pomluví, že chceme moc peněz. Přesto jsem to zkusil,“ svěřil se František Janeček v knize Takový byl Karel Gott.

Nakonec koncertů domluvil rovnou dvacet. „Tehdy ještě nebyly obvyklé platby přes banku, takže když jsem mu ty dva miliony vyplatil v hotovosti, kterou jsem přinesl v kufru, byl štěstím bez sebe. Několikrát mi opakoval, že nevěřil, že se to podaří,“ dodal František Janeček.

Čtěte také: František Janeček opulentně slavil narozeniny: Tiskl k sobě Mynářovou, došel i Paroubek

Před smrtí stanovil, kdo bude dědit

Karel Gott intenzivně koncertoval a natáčel desky až do roku 2015. Výše honorářů za jeho vystoupení se průběžně zvyšovala. Tím, že pro něj nebyl problém vyprodávat velké haly, mohl si říct o sumu v řádech vyšších sta tisíců korun. Samostatnou kapitolou byl prodej jeho alb. Těch za život dokázal prodat více než 50 milionů, z toho 20 milionů v zahraničí. A z každého prodaného nosiče mu chodily nemalé peníze.

Přestože už Karel Gott nežije, díky svým písním, které během života nazpíval, dědicům i posmrtně dál slušně vydělává. Za takzvané tantiémy, tedy skladby, které se stále hrají v rádiích nebo v televizi, ročně chodí zhruba 8 milionů korun.

Kdo po něm bude dědit, měl zpěvák rozhodnuté ještě před svou smrtí. Dcerám Dominice a Lucii, které počal ještě jako svobodný muž, daroval každé v hotovosti šest milionů korun s tím, že se zřeknou dědického práva a jedinými dědici se po jeho smrti stala manželka Ivana s jejich dcerami Charlottou a Nelly.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.