Celebrity

14. září 2023 06:00

David Laštovka

František Janeček nosil Gottovi miliony v kufru. Natálie Grossová mu zachránila život

TOP STAR Magazín 2016 (14) - František Janeček

Hudební producent František Janeček, který 14. září slaví 79. narozeniny, z řady umělců dokázal udělat hvězdy. Zadarmo to ovšem nebylo. Na oplátku mu museli pomáhat na stavbě jeho vily. Po revoluci úzce spolupracoval s Karlem Gottem, ze kterého udělal milionáře.

První velkou láskou Františka Janečka byla slavná polská zpěvačka Maryla Rodowicz. Rodinu ale založil až s půvabnou Lenkou. V manželství se jim narodil syn Filip a dcera Alice. Potřetí se stal otcem až ve svých 64 letech, kdy mu o jednatřicet let mladší zpěvačka Tereza Mátlová v americkém Miami porodila holčičku, které dali jméno Emilly Ann. V té době spolu střídavě žili v Praze, Dominikánské republice a právě v Miami, kde Janeček vlastnil nemovitosti.

Vilu mu pomáhal stavět i Michal David

František Janeček pro český showbyznys objevil řadu umělců. Mezi ty nejznámější patří Michal David, kterého zlanařil do svého souboru Kroky Františka Janečka a udělal z něj hvězdu. Nebylo to ovšem zadarmo. „V té době Franta zrovna stavěl barák, takže jsme tam všichni museli tvrdě makat a dělat všechny možné práce. Jediný, kdo odmítl byla zpěvačka Jana Kratochvílová. Ta jediná se vzepřela,“ zavzpomínal s úsměvem pro web Prima Ženy Michal David.

O Janečkovi se tradovalo, že během své aktivní hudební kariéry toho při koncertech na klávesy příliš neodehrál. Na pódiu si přitom nechával postavit několik klávesových nástrojů, jen kvůli tomu, aby mohl brát vyšší amortizaci. „Je pravda, že Franta na piano moc neuměl. Ze začátku hrál asi jenom v pěti písničkách. Postupně se ale naučil celý repertoár. Nebyl to žádný velký technik, ale to, co jsem potřeboval, tak tam zahrál. Hrál ale výborně na tahací harmoniku,“ prozradil Michal David o svém někdejším kapelníkovi.

Gott bral po revoluci za vystoupení dva tisíce korun

Po revoluci František Janeček úzce spolupracoval s Karlem Gottem, s kterým založil společnost GoJa. „Po sametové revoluci jsme se někde potkali. Karel v té době bral za vystoupení dva tisíce korun a já mu řekl, že mu rád uspořádám koncert, za který mu dám sto tisíc. On úplně vyskočil, že to není možné, že nás pomluví, že chceme moc peněz. Přesto jsem to zkusil,“ svěřil se Janeček v knize Takový byl Karel Gott.

Nakonec koncertů domluvil rovnou dvacet. „Tehdy ještě nebyly obvyklé platby přes banku, takže když jsem mu ty dva miliony vyplatil v hotovosti, kterou jsem přinesl v kufru, byl štěstím bez sebe. Několikrát mi opakoval, že nevěřil, že se to podaří,“ dodal František Janeček. Jejich spolupráce trvala zhruba dvacet let. Rozešli se v dobrém.

Před pěti lety prodělal Janeček infarkt. Tehdy mu včasným přivoláním lékaře zachránila život Natálie Grossová, dcera zesnulého bývalého premiéra Stanislava Grosse, která byla zrovna u něj doma na návštěvě. Také Grossová mu vděčí za mnohé. Když jí bylo šestnáct let, obsadil ji do muzikálu Ples upírů. Na svou kariéru a kapelu Kroky vzpomíná Janeček v úvodním videu z roku 2016.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.