Hlavní jídla

10. listopadu 2015 04:50

Anna Kopečková

Recepty s tuňákem v konzervě aneb Jak snadno a rychle vykouzlit něco k večeři

Možná si budete říkat, proč byste se měli živit rybičkami z konzervy, když si je můžete připravit čerstvé. Je to jednoduché – nemusíte ho nikde složitě shánět a pak se bát, že se zkazí. A taky se z něj dá během chvilky připravit spousta jídel, která chutnají dospělým i dětem.

Jakého vybrat

V obchodech narazíte na mnoho konzerv s označením tuňák. Ne každá je ale dobrá a vhodná k další kuchyňské úpravě. Když necháme stranou konzervy s tuňákovými saláty nebo ochuceným masem z tuňáka určeným na těstoviny, zbývají dva nejběžnější typy – tuňák ve vlastní šťávě nebo v oleji. Místo drceného tuňáka sáhněte raději po konzervě s celými kousky a pokud možno ne té nejlevnější.

Abyste si pochutnali, je důležité i to, jaký druh tuňáka konzerva obsahuje. Nejběžněji se používá maso tuňáka Skipjack, ovšem mnohem lepší a velmi kvalitní je maso žlutoploutvého tuňáka (Yellowfin, Thunnus Albacares), které je mimořádně jemné, kompaktní a má krásnou růžovou barvu. Konzervy mají bohužel velkou nevýhodu, že do nich není vidět. Pokud nemáte s tuňákem zatím žádnou zkušenost, kupte si jednu malou konzervu a když vám nebude chutnat, zkuste jiného výrobce.

Proč je dobrý

Obsahuje množství lehce stravitelných bílkovin, které jsou ideální pro lehkou a vyváženou stravu. Zvláště vhodný je pro malé děti a seniory, protože jeho maso neobsahuje žádné pojivové tkáně, což usnadňuje jeho trávení. Maso z tuňáka je také velmi bohaté na omega-3 mastné kyseliny (podílí se na snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku), fosfor (pomáhá udržovat rovnováhu nervového systému a má vliv na zdraví zubů a kostí) a jód, nutný pro správnou činnost štítné žlázy. Tuňák ve vlastní šťávě je i velmi dietní, protože obsahuje minimum tuku.

Pizza nebo koláč?

Jistě, mohli byste si zajít do pizzerie. Ale takovouhle pizzu vám asi nikde neudělají. Je originální a ještě k tomu domácí!

Tuňáková pizza

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

Na těsto: 2 hrnky hladké mouky („dvounulky“) * 1 dl teplé vody (40 °C) * 10 g čerstvého droždí (nebo 3 g sušeného) * 4 lžíce extra panenského olivového oleje * 1 lžičku hrubé mořské soli * trochu mouky a olivového oleje

Na náplň: 2 lžíce rajského protlaku * 1 lžičku cukru * 1 lžičku oregana * 1 lžičku citronové šťávy * 1 stroužek česneku * špetku soli * 50 g žampionů * 2 lžíce oleje * 1 lžíci zelených oliv * 2 plátky anglické slaniny * 50 g mozzarelly na zapékání * 1 malou konzervu tuňáka * 3 snítky tymiánu

1. Mouku nasypte na vál, doprostřed udělejte důlek, nalijte do něj vodu rozmíchanou s droždím, přidejte polovinu oleje a sůl a rukama vypracujte vláčné a pružné těsto. Dejte ho do moukou vysypané mísy, zakryjte mikrotenovou fólií a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

2. Formu na pizzu o průměru 30 cm (můžete použít i dvě menší formy nebo obrácený plech) lehce potřete zbylým olejem. Těsto propracujte dohladka na lehce pomoučeném válu, rozválejte ho na kulatý plát silný asi 5 mm (okraje nechte trochu silnější) a přeneste ho do formy. Těsto potřete olivovým olejem a směsí protlaku, cukru, oregana, citronové šťávy a česneku utřeného se solí. Přidejte plátky žampionů, které jste předem orestovali na oleji, olivy, na kousky nakrájenou slaninu a mozzarellu. Pizzu dejte na nejnižší mřížku do trouby vyhřáté na nejvyšší teplotu a upečte ji téměř dozlatova.

3. Pak na ni rozložte kousky odkapaného tuňáka a lístky tymiánu a dopečte krátce dozlatova.

Výborné jsou i slané koláče zvané quiche. Máme pro vás lehčí variantu ze zdravějšího těsta a s náplní, která vám připomene léto.

Slaný koláč s tuňákem

Foto: archiv Calvo

Klikněte si pro recept: Slaný koláč s tuňákem

Těstoviny na tisíc způsobů

Tuňák v kombinaci s těstovinami patří mezi velmi oblíbená a rychlá jídla. Vyzkoušejte ho i s jiným druhem těstovin.

Tuňák s rýžovými nudlemi a zeleninou

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

1 větší žlutou papriku * 1/2 brokolice * sůl * 250 g rýžových nudlí * 2 lžíce oleje * 2 lžíce sójové omáčky * 1 dl bílého vína * 2 stroužky česneku * 1 lžíci hnědého cukru * 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru * 1,5 dl vývaru * 1 lžičku kukuřičného škrobu * 2 konzervy tuňáka

1. Papriku zbavte semínek a nakrájejte na trojúhelníky o stranách asi 3 cm. Brokolici očistěte a nakrájejte na růžičky, které ještě podle potřeby překrájejte na čtvrtky nebo poloviny. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a uvařte v ní nudle tak, aby uprostřed zůstaly trošku tuhé. Sceďte je a propláchněte studenou vodou.

2. Na pánvi rozehřejte olej a krátce na něm orestujte papriku. Přidejte sójovou omáčku, víno, jemně nakrájené stroužky česneku, cukr a vymačkanou šťávu ze zázvoru, promíchejte a nechte přejít varem. Pak přilijte vývar promíchaný se škrobem (pokud je tuňák ve vlastní šťávě, můžete jí část vývaru nahradit) a míchejte do zhoustnutí.

3. Nakonec přidejte brokolici, odkapané nudle a maso z tuňáka, opatrně promíchejte a krátce vše prohřejte.

Prima tip: Růžičky brokolice můžete předem ještě krátce spařit ve vroucí osolené vodě, rychle zchladit v ledové vodě a nechat odkapat.

Další recept je pro všechny, kteří mají rádi naprosto jednoduché recepty. Stačí pár kvalitních surovin a zázrak je na světě.

Špagety s citronem a tuňákem

Foto: isifa.com

Klikněte si pro recept: Špagety s citronem a tuňákem

A nesmíme zapomenout ani na zapečené těstoviny. Takhle je připravuje známý kuchař Martin Polačko, když vaří i pro děti:

Zapečené těstoviny s tuňákem

Foto: Když vaří táta

Pro nečekanou návštěvu

Až u vás zazvoní nečekaní hosté, nemusíte se chytat za hlavu a rychle vymýšlet, co jim nabídnete. Stačí mít tuňáka jako železnou zásobu a přidat k němu pár ingrediencí, které máte většinou doma.

Rajčata s tuňákovým krémem

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

4 střední rajčata * 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě * 1 lžičku citronové šťávy * 1 lžičku dijonské hořčice * 200 g lučiny nebo jiného termizovaného sýru * sůl * 2 natvrdo uvařená vejce * 4 listy římského salátu * 1 lžičku drceného pepře

1. Rajčata omyjte a rozkrojte na čtvrtky. Z každé odřízněte zbytek po stopce a horní hranu seřízněte naplocho asi na polovinu.

2. Tuňáka slijte, šťávu si uschovejte a maso rozsekejte v robotu s citronovou šťávou a dijonskou hořčicí na hladký krém. Dejte ho do mísy a postupně do něj zašlehejte sýr a podle potřeby ho dochuťte solí. Je-li krém moc tuhý, přidejte do něj ještě trochu šťávy z tuňáka, ale ne moc, aby nebyl naopak příliš řídký.

3. Vařená vejce oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Salátové listy natrhejte na menší kousky a na každou čtvrtku rajčete položte jeden kousek. Z krému utvořte dvěma lžičkami namočenými ve vodě malé nočky, na každé rajče položte jeden a posypte ho nastrouhaným vařeným vejcem a drceným pepřem. Podávejte samotné nebo s pečivem.

Tuňákový dip

Foto: Kitchenette.com

Klikněte si pro recept: Tuňákový dip

Avokádo plněné tuňákovým salátem

Foto: archiv Calvo

Klikněte si pro recept: Avokádo plněné tuňákovým salátem

Mohlo by vám taky chutnat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 5. 2024

Kdyby byl každý den jako dnes, život by byl ráj, Berani. Je to pro vás potenciálně nádherné období. Možná najdete odpovědi na problémy, které vás trápí už několik týdnů. Při všech rozhovorech mějte uši otevřené. Mohli byste narazit na dílo, na které jste dlouho čekali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.