Recepty s tuňákem v konzervě aneb Jak snadno a rychle vykouzlit něco k večeři
Možná si budete říkat, proč byste se měli živit rybičkami z konzervy, když si je můžete připravit čerstvé. Je to jednoduché – nemusíte ho nikde složitě shánět a pak se bát, že se zkazí. A taky se z něj dá během chvilky připravit spousta jídel, která chutnají dospělým i dětem.
Jakého vybrat
V obchodech narazíte na mnoho konzerv s označením tuňák. Ne každá je ale dobrá a vhodná k další kuchyňské úpravě. Když necháme stranou konzervy s tuňákovými saláty nebo ochuceným masem z tuňáka určeným na těstoviny, zbývají dva nejběžnější typy – tuňák ve vlastní šťávě nebo v oleji. Místo drceného tuňáka sáhněte raději po konzervě s celými kousky a pokud možno ne té nejlevnější.
Abyste si pochutnali, je důležité i to, jaký druh tuňáka konzerva obsahuje. Nejběžněji se používá maso tuňáka Skipjack, ovšem mnohem lepší a velmi kvalitní je maso žlutoploutvého tuňáka (Yellowfin, Thunnus Albacares), které je mimořádně jemné, kompaktní a má krásnou růžovou barvu. Konzervy mají bohužel velkou nevýhodu, že do nich není vidět. Pokud nemáte s tuňákem zatím žádnou zkušenost, kupte si jednu malou konzervu a když vám nebude chutnat, zkuste jiného výrobce.
Proč je dobrý
Obsahuje množství lehce stravitelných bílkovin, které jsou ideální pro lehkou a vyváženou stravu. Zvláště vhodný je pro malé děti a seniory, protože jeho maso neobsahuje žádné pojivové tkáně, což usnadňuje jeho trávení. Maso z tuňáka je také velmi bohaté na omega-3 mastné kyseliny (podílí se na snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku), fosfor (pomáhá udržovat rovnováhu nervového systému a má vliv na zdraví zubů a kostí) a jód, nutný pro správnou činnost štítné žlázy. Tuňák ve vlastní šťávě je i velmi dietní, protože obsahuje minimum tuku.
Pizza nebo koláč?
Jistě, mohli byste si zajít do pizzerie. Ale takovouhle pizzu vám asi nikde neudělají. Je originální a ještě k tomu domácí!
Tuňáková pizza
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
Na těsto: 2 hrnky hladké mouky („dvounulky“) * 1 dl teplé vody (40 °C) * 10 g čerstvého droždí (nebo 3 g sušeného) * 4 lžíce extra panenského olivového oleje * 1 lžičku hrubé mořské soli * trochu mouky a olivového oleje
Na náplň: 2 lžíce rajského protlaku * 1 lžičku cukru * 1 lžičku oregana * 1 lžičku citronové šťávy * 1 stroužek česneku * špetku soli * 50 g žampionů * 2 lžíce oleje * 1 lžíci zelených oliv * 2 plátky anglické slaniny * 50 g mozzarelly na zapékání * 1 malou konzervu tuňáka * 3 snítky tymiánu
1. Mouku nasypte na vál, doprostřed udělejte důlek, nalijte do něj vodu rozmíchanou s droždím, přidejte polovinu oleje a sůl a rukama vypracujte vláčné a pružné těsto. Dejte ho do moukou vysypané mísy, zakryjte mikrotenovou fólií a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
2. Formu na pizzu o průměru 30 cm (můžete použít i dvě menší formy nebo obrácený plech) lehce potřete zbylým olejem. Těsto propracujte dohladka na lehce pomoučeném válu, rozválejte ho na kulatý plát silný asi 5 mm (okraje nechte trochu silnější) a přeneste ho do formy. Těsto potřete olivovým olejem a směsí protlaku, cukru, oregana, citronové šťávy a česneku utřeného se solí. Přidejte plátky žampionů, které jste předem orestovali na oleji, olivy, na kousky nakrájenou slaninu a mozzarellu. Pizzu dejte na nejnižší mřížku do trouby vyhřáté na nejvyšší teplotu a upečte ji téměř dozlatova.
3. Pak na ni rozložte kousky odkapaného tuňáka a lístky tymiánu a dopečte krátce dozlatova.
Výborné jsou i slané koláče zvané quiche. Máme pro vás lehčí variantu ze zdravějšího těsta a s náplní, která vám připomene léto.
Slaný koláč s tuňákem
Foto: archiv Calvo
Klikněte si pro recept: Slaný koláč s tuňákem
Těstoviny na tisíc způsobů
Tuňák v kombinaci s těstovinami patří mezi velmi oblíbená a rychlá jídla. Vyzkoušejte ho i s jiným druhem těstovin.
Tuňák s rýžovými nudlemi a zeleninou
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
1 větší žlutou papriku * 1/2 brokolice * sůl * 250 g rýžových nudlí * 2 lžíce oleje * 2 lžíce sójové omáčky * 1 dl bílého vína * 2 stroužky česneku * 1 lžíci hnědého cukru * 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru * 1,5 dl vývaru * 1 lžičku kukuřičného škrobu * 2 konzervy tuňáka
1. Papriku zbavte semínek a nakrájejte na trojúhelníky o stranách asi 3 cm. Brokolici očistěte a nakrájejte na růžičky, které ještě podle potřeby překrájejte na čtvrtky nebo poloviny. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a uvařte v ní nudle tak, aby uprostřed zůstaly trošku tuhé. Sceďte je a propláchněte studenou vodou.
2. Na pánvi rozehřejte olej a krátce na něm orestujte papriku. Přidejte sójovou omáčku, víno, jemně nakrájené stroužky česneku, cukr a vymačkanou šťávu ze zázvoru, promíchejte a nechte přejít varem. Pak přilijte vývar promíchaný se škrobem (pokud je tuňák ve vlastní šťávě, můžete jí část vývaru nahradit) a míchejte do zhoustnutí.
3. Nakonec přidejte brokolici, odkapané nudle a maso z tuňáka, opatrně promíchejte a krátce vše prohřejte.
Prima tip: Růžičky brokolice můžete předem ještě krátce spařit ve vroucí osolené vodě, rychle zchladit v ledové vodě a nechat odkapat.
Další recept je pro všechny, kteří mají rádi naprosto jednoduché recepty. Stačí pár kvalitních surovin a zázrak je na světě.
Špagety s citronem a tuňákem
Foto: isifa.com
Klikněte si pro recept: Špagety s citronem a tuňákem
A nesmíme zapomenout ani na zapečené těstoviny. Takhle je připravuje známý kuchař Martin Polačko, když vaří i pro děti:
Zapečené těstoviny s tuňákem
Foto: Když vaří táta
Pro nečekanou návštěvu
Až u vás zazvoní nečekaní hosté, nemusíte se chytat za hlavu a rychle vymýšlet, co jim nabídnete. Stačí mít tuňáka jako železnou zásobu a přidat k němu pár ingrediencí, které máte většinou doma.
Rajčata s tuňákovým krémem
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
4 střední rajčata * 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě * 1 lžičku citronové šťávy * 1 lžičku dijonské hořčice * 200 g lučiny nebo jiného termizovaného sýru * sůl * 2 natvrdo uvařená vejce * 4 listy římského salátu * 1 lžičku drceného pepře
1. Rajčata omyjte a rozkrojte na čtvrtky. Z každé odřízněte zbytek po stopce a horní hranu seřízněte naplocho asi na polovinu.
2. Tuňáka slijte, šťávu si uschovejte a maso rozsekejte v robotu s citronovou šťávou a dijonskou hořčicí na hladký krém. Dejte ho do mísy a postupně do něj zašlehejte sýr a podle potřeby ho dochuťte solí. Je-li krém moc tuhý, přidejte do něj ještě trochu šťávy z tuňáka, ale ne moc, aby nebyl naopak příliš řídký.
3. Vařená vejce oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Salátové listy natrhejte na menší kousky a na každou čtvrtku rajčete položte jeden kousek. Z krému utvořte dvěma lžičkami namočenými ve vodě malé nočky, na každé rajče položte jeden a posypte ho nastrouhaným vařeným vejcem a drceným pepřem. Podávejte samotné nebo s pečivem.
Tuňákový dip
Foto: Kitchenette.com
Klikněte si pro recept: Tuňákový dip
Avokádo plněné tuňákovým salátem
Foto: archiv Calvo
Klikněte si pro recept: Avokádo plněné tuňákovým salátem
Mohlo by vám taky chutnat: