Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Recepty s tuňákem v konzervě aneb Jak snadno a rychle vykouzlit něco k večeři

Možná si budete říkat, proč byste se měli živit rybičkami z konzervy, když si je můžete připravit čerstvé. Je to jednoduché – nemusíte ho nikde složitě shánět a pak se bát, že se zkazí. A taky se z něj dá během chvilky připravit spousta jídel, která chutnají dospělým i dětem.
Vydáno: 10.11.2015
Stačí mít doma pořád několik konzerv v zásobě
Stačí mít doma pořád několik konzerv v zásobě Autor: Yummy Image a Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jakého vybrat

V obchodech narazíte na mnoho konzerv s označením tuňák. Ne každá je ale dobrá a vhodná k další kuchyňské úpravě. Když necháme stranou konzervy s tuňákovými saláty nebo ochuceným masem z tuňáka určeným na těstoviny, zbývají dva nejběžnější typy – tuňák ve vlastní šťávě nebo v oleji. Místo drceného tuňáka sáhněte raději po konzervě s celými kousky a pokud možno ne té nejlevnější.

Abyste si pochutnali, je důležité i to, jaký druh tuňáka konzerva obsahuje. Nejběžněji se používá maso tuňáka Skipjack, ovšem mnohem lepší a velmi kvalitní je maso žlutoploutvého tuňáka (Yellowfin, Thunnus Albacares), které je mimořádně jemné, kompaktní a má krásnou růžovou barvu. Konzervy mají bohužel velkou nevýhodu, že do nich není vidět. Pokud nemáte s tuňákem zatím žádnou zkušenost, kupte si jednu malou konzervu a když vám nebude chutnat, zkuste jiného výrobce.

Proč je dobrý

Obsahuje množství lehce stravitelných bílkovin, které jsou ideální pro lehkou a vyváženou stravu. Zvláště vhodný je pro malé děti a seniory, protože jeho maso neobsahuje žádné pojivové tkáně, což usnadňuje jeho trávení. Maso z tuňáka je také velmi bohaté na omega-3 mastné kyseliny (podílí se na snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku), fosfor (pomáhá udržovat rovnováhu nervového systému a má vliv na zdraví zubů a kostí) a jód, nutný pro správnou činnost štítné žlázy. Tuňák ve vlastní šťávě je i velmi dietní, protože obsahuje minimum tuku. 

Pizza nebo koláč?

Jistě, mohli byste si zajít do pizzerie. Ale takovouhle pizzu vám asi nikde neudělají. Je originální a ještě k tomu domácí!

Tuňáková pizza

1 Foto:

                                                                                                           Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

Na těsto: 2 hrnky hladké mouky („dvounulky“) * 1 dl teplé vody (40 °C) * 10 g čerstvého droždí (nebo 3 g sušeného) * 4 lžíce extra panenského olivového oleje  * 1 lžičku hrubé mořské soli * trochu mouky a olivového oleje

Na náplň: 2 lžíce rajského protlaku * 1 lžičku cukru * 1 lžičku oregana * 1 lžičku citronové šťávy * 1 stroužek česneku * špetku soli * 50 g žampionů *  2 lžíce oleje * 1 lžíci zelených oliv * 2 plátky anglické slaniny * 50 g mozzarelly na zapékání * 1 malou konzervu tuňáka * 3 snítky tymiánu

1. Mouku nasypte na vál, doprostřed udělejte důlek, nalijte do něj vodu rozmíchanou s droždím, přidejte polovinu oleje a sůl a rukama vypracujte vláčné a pružné těsto. Dejte ho do moukou vysypané mísy, zakryjte mikrotenovou fólií a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

2. Formu na pizzu o průměru 30 cm (můžete použít i dvě menší formy nebo obrácený plech) lehce potřete zbylým olejem. Těsto propracujte dohladka na lehce pomoučeném válu, rozválejte ho na kulatý plát silný asi 5 mm (okraje nechte trochu silnější) a přeneste ho do formy. Těsto potřete olivovým olejem a směsí protlaku, cukru, oregana, citronové šťávy a česneku utřeného se solí. Přidejte plátky žampionů, které jste předem orestovali na oleji, olivy, na kousky nakrájenou slaninu a mozzarellu. Pizzu dejte na nejnižší mřížku do trouby vyhřáté na nejvyšší teplotu a upečte ji téměř dozlatova.

3. Pak na ni rozložte kousky odkapaného tuňáka a lístky tymiánu a dopečte krátce dozlatova.

 

Výborné jsou i slané koláče zvané quiche. Máme pro vás lehčí variantu ze zdravějšího těsta a s náplní, která vám připomene léto.

Slaný koláč s tuňákem

Slaný koláč s tuňákem  Foto:

                                                                                                               Foto: archiv Calvo

Klikněte si pro recept: Slaný koláč s tuňákem

 

Těstoviny na tisíc způsobů

Tuňák v kombinaci s těstovinami patří mezi velmi oblíbená a rychlá jídla. Vyzkoušejte ho i s jiným druhem těstovin.

Tuňák s rýžovými nudlemi a zeleninou

3a Foto:

                                                                                                              Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

1 větší žlutou papriku * 1/2 brokolice * sůl * 250 g rýžových nudlí * 2 lžíce oleje * 2 lžíce sójové omáčky * 1 dl bílého vína * 2 stroužky česneku * 1 lžíci hnědého cukru * 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru * 1,5 dl vývaru * 1 lžičku kukuřičného škrobu * 2 konzervy tuňáka

1. Papriku zbavte semínek a nakrájejte na trojúhelníky o stranách asi 3 cm. Brokolici očistěte a nakrájejte na růžičky, které ještě podle potřeby překrájejte na čtvrtky nebo poloviny. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a uvařte v ní nudle tak, aby uprostřed zůstaly trošku tuhé. Sceďte je a propláchněte studenou vodou.

2. Na pánvi rozehřejte olej a krátce na něm orestujte papriku. Přidejte sójovou omáčku, víno, jemně nakrájené stroužky česneku, cukr a vymačkanou šťávu ze zázvoru, promíchejte a nechte přejít varem. Pak přilijte vývar promíchaný se škrobem (pokud je tuňák ve vlastní šťávě, můžete jí část vývaru nahradit) a míchejte do zhoustnutí.

3. Nakonec přidejte brokolici, odkapané nudle a maso z tuňáka, opatrně promíchejte a krátce vše prohřejte.

Prima tip: Růžičky brokolice můžete předem ještě krátce spařit ve vroucí osolené vodě, rychle zchladit v ledové vodě a nechat odkapat.

 

Další recept je pro všechny, kteří mají rádi naprosto jednoduché recepty. Stačí pár kvalitních surovin a zázrak je na světě.

Špagety s citronem a tuňákem

Špagety s citronem a tuňákem Foto:

                                                                                                                    Foto: isifa.com

Klikněte si pro recept: Špagety s citronem a tuňákem

 

A nesmíme zapomenout ani na zapečené těstoviny. Takhle je připravuje známý kuchař Martin Polačko, když vaří i pro děti:

Zapečené těstoviny s tuňákem

Zapečené těstoviny s tuňákem Foto:

                                                                                                               Foto: Když vaří táta

Pro nečekanou návštěvu

Až u vás zazvoní nečekaní hosté, nemusíte se chytat za hlavu a rychle vymýšlet, co jim nabídnete. Stačí mít tuňáka jako železnou zásobu a přidat k němu pár ingrediencí, které máte většinou doma.

Rajčata s tuňákovým krémem

2 Foto:

                                                                                                                  Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

4 střední rajčata * 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě * 1 lžičku citronové šťávy * 1 lžičku dijonské hořčice * 200 g lučiny nebo jiného termizovaného sýru * sůl * 2 natvrdo uvařená vejce * 4 listy římského salátu *  1 lžičku drceného pepře

1. Rajčata omyjte a rozkrojte na čtvrtky. Z každé odřízněte zbytek po stopce a horní hranu seřízněte naplocho asi na polovinu.

2. Tuňáka slijte, šťávu si uschovejte a maso rozsekejte v robotu s citronovou šťávou a dijonskou hořčicí na hladký krém. Dejte ho do mísy a postupně do něj zašlehejte sýr a podle potřeby ho dochuťte solí. Je-li krém moc tuhý, přidejte do něj ještě trochu šťávy z tuňáka, ale ne moc, aby nebyl naopak příliš řídký.

3. Vařená vejce oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Salátové listy natrhejte na menší kousky a na každou čtvrtku rajčete položte jeden kousek. Z krému utvořte dvěma lžičkami namočenými ve vodě malé nočky, na každé rajče položte jeden a posypte ho nastrouhaným vařeným vejcem a drceným pepřem. Podávejte samotné nebo s pečivem.

 

Tuňákový dip

Tuňákový dip Foto:

                                                                                                               Foto: Kitchenette.com

Klikněte si pro recept: Tuňákový dip

 

Avokádo plněné tuňákovým salátem

Avokádo plněné tuňákovým salátem  Foto:

                                                                                                                  Foto: archiv Calvo

Klikněte si pro recept: Avokádo plněné tuňákovým salátem

 

Mohlo by vám taky chutnat:

Lehké a bez masa: 7 večeří na celý týden

Následující jídla jsou plná zeleniny a spoustu potřebných surovin určitě budete mít doma.

Bramborové kari

Bramborové kari

Co budete potřebovat:

• 800 g oloupaných brambor

• sůl

• 60 ml rostlinného oleje

• 1 střední cibuli

• 2 lžíce rajčatového protlaku

• 4 stroužky česneku

• 1 lžičku mletého kari

• 1/2 lžičky kurkumy

• 50 g čerstvého zázvoru

• 1 chilli papričku

• 4 jarní cibulky

• 120 g cherry rajčátek

• 200 g špenátových listů

 

1. Brambory nakrájejte na kostky a uvařte je do poloměkka v osolené vodě (musí zůstat pevné). Pak je slijte a vývar uschovejte.

2. Na části rozehřátého oleje nechte zesklovatět oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte rajčatový protlak, oloupaný a na plátky nakrájený česnek, kari, kurkumu, oloupaný a jemně nastrouhaný zázvor, nakrájenou chilli papričku a brambory, promíchejte a krátce opečte. Přilijte asi 250 ml vývaru z brambor, podle chuti přisolte a zvolna duste pod pokličkou doměkka.

3. Na zbylém rozehřátém oleji opečte očištěné a na čtvrtky nakrájené jarní cibulky a rajčátka překrájená na půlky, přidejte oprané listy špenátu, nechte je jen zavadnout a směs osolte.

4. Podušené brambory rozdělte na talíře a doplňte je zeleninovou směsí.

 

Podzimní hit: Nadívané pečené brambory

Jsou to vlastně obyčejné pečené brambory, kterým se říká Hasselback (název dostaly podle stockholmské restaurace Hasselbacken, kde se poprvé podávaly). Vtip je v tom, že do nich uděláte zářezy, díky kterým se brambory lépe propečou uvnitř a budou křupavější. A je tu ještě jedna skvělá věc – do těch zářezů můžete dát spoustu dalších dobrot. My vám ukážeme několik různých variant. 

Hlavní věc, kterou na začátku musíte udělat, jsou ony zářezy. Brambory důkladně omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou (neloupejte je) a osušte. Do každé pak udělejte hluboké zářezy v 3mm rozestupech (pozor, ať bramboru úplně nerozkrojíte). Můžete si pomoci tak, že bramboru položíte mezi dvě vařečky nebo čínské jídelní hůlky. Nůž se o ně při krájení zarazí a nedostane se až dolů.

Takže brambory máte připravené. Stačí si vybrat, čím je vylepšíte:

Brambory s parmazánem a česnekem

Brambory s parmazánem a česnekem

Co budete potřebovat:

• 700 g menších nových brambor

• 1/4 hrnku olivového oleje

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• 3 paličky česneku

• 1/2 lžíce nasekané zelené petrželky

• 1/2 citronu

• 2–3 snítky tymiánu

• 1/4 lžičky soli

• 1/2 lžičky drceného pepře

• 1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu

 

1. Do brambor udělejte zářezy, rozložte je do zapékací mísy a potřete olivovým olejem a rozpuštěným máslem.

2. Paličky česneku nechte v celku, jen jim seřízněte vršky a položte je do mísy mezi brambory. Přidejte citron nakrájený na měsíčky, vše posypte petrželkou a tymiánem, osolte a opepřete. Brambory dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu. V půlce pečení brambory lehce přelijte zbylým olejem s máslem.

3. Upečené brambory posypte na vrchu parmazánem, troubu vypněte a brambory do ní dejte ještě na 5–10 minut, dokud se sýr nezačne roztékat. Podávejte ihned.

 

Prima tip: Pečený česnek nevyhazujte. Je skvělý. Dejte si ho k bramborám nebo namažte na chleba.

 

Asijské podzimní polévky: Půjdete si přidat!

Jsou syté, plné zeleniny, bylinek a koření. Provoní vám celý být, zahřejí vás na těle i na duši, díky své pikantnosti povzbudí vaše smysly a co je hlavní – pochutnáte si. A taky nebudete muset v kuchyni trávit moc času, protože tyhle polévky budete mít hotové během půlhodinky.

Rychlá vietnamská polévka

Rychlá vietnamská polévka

Je sytá, ale nepřiberete po ní ani gram. Ideální večeře!

 

Co budete potřebovat:

• 3 hrnky kuřecího vývaru

• 2 hrnky vody

• 1 lžíci sirupu z agáve

• 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru

• 1 lžíci sójové omáčky

• 2 balení nudlí shirataki (viz tip níže)

• 2 lžíce limetkové šťávy + několik měsíčků limetky na ozdobení

• sůl a čerstvě mletý pepř

• 250 g čerstvé hovězí svíčkové nakrájené na velmi tenké plátky

• 1 lžičku sezamového oleje

• 1/2 hrnku nakrájené bazalky

• 1/4 hrnku nakrájeného koriandru

• 1/4 hrnku nasekané jarní cibulky

• 1 hrnek výhonků mungo

• omáčku Sriracha nebo podobnou ostrou omáčku na dochucení

 

1. V hrnci přiveďte k varu vývar s vodou, agáve sirupem, nastrouhaným zázvorem a sójovou omáčkou. Přidejte propláchnuté nudle a na mírném plameni je povařte 2 minuty. Přidejte limetkovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.

2. Nudle rozdělte pomocí dvou vidliček do misek nebo talířů, přidejte tenké plátky hovězí svíčkové a vše zalijte vařícím vývarem z hrnce. Každou porci pokapejte sezamovým olejem, posypte bazalkou, koriandrem, cibulkou a mungo výhonky a podávejte doplněné měsíčky limetky a pálivou omáčkou na dochucení.

 

Tip:

Těstoviny shirataki sice vypadají jako těstoviny, ale vlastně to žádné těstoviny nejsou. Vyrábějí se z kořene asijské zeleniny zvané konnyak. Neobsahují žádné sacharidy, tuky, jsou bez lepku a plné vlákniny. Pomáhají při snižování cholesterolu, regulují hladinu cukru v krvi a pomáhají při hubnutí. I jejich příprava je jednodušší než u těstovin – stačí je opláchnout pod tekoucí vodou (prodávají se v nálevu) a dát na chvilku do vroucí vody.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama