Životní styl

23. září 2022 12:37

Josef Šťastna

Hřibům zvoní umíráček, královnou lesů je nyní léčivá liška

Září se přehouplo do poslední třetiny a nízké noční teploty přestávají svědčit hřibovitým houbám. Dá se říct, že hřiby z lesů pomalu mizí, ale houbaři nemusí zoufat, začínají se hojně objevovat lišky. Tyto nádherné houby si opravdu říkají o velkou pozornost.

Liška obecná (Cantharellus cibarius) i její blízká příbuzná liška bledá (Cantharellus pallens) patří mezi nejoblíbenější houby, na které může houbař v lese narazit. Houbaři zejména oceňují, že tyto houby téměř nikdy nenapadá hmyz.

Lišky můžete nalézt od června do listopadu, a to v listnatých i jehličnatých lesích. Nejvíce rostou ve smrčinách a u borovic, se kterými tvoří mykorhizu. Bývají ukryté v borůvčí, mechu, na mýtinách, ale i v trávě. Výhodou je, že rostou v početných skupinách, při dobrých podmínkách jich na jedné lokalitě mohou být tisíce.

Liška je opravdovým pokladem v kuchyni. Gurmáni ocení liškovou omáčku na smetanovém základě, houba je skvělá také pod maso, vynikající je i ve sladkokyselém nálevu. Nedoporučuje se ji mrazit, protože zhořkne.

Lišky umí léčit

To nejzajímavější na liškách ale není jejich barva, nýbrž léčivé účinky. Tyto sympatické houby jsou bohaté na draslík i na vitamín D.

Liška obecná potlačuje přemnožení některých škodlivých bakterií a poslední výzkumy upozorňují i na obsah serotoninu, což je látka snižující deprese. Podle informací, které mimo jiné na svých webových stránkách publikoval Český rozhlas, je tedy pravděpodobné, že lišky zlepšují náladu - nejen jejich sběr, ale hlavně konzumace.

Za zmínku jistě stojí, že v České republice podle knihy Poznáváme houby od legendy české mykologie Miroslava Smotlachy a jeho kolegů rostou další druhy lišek, které jsou velmi chutné. Jedná se o lišku ametystovou (Cantharellus amethysteus), lišku Friesovu (Cantharellus friesii) a lišku nálevkovitou (Craterellus tubaeformis).

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.