Životní styl

23. září 2022 12:37

Josef Šťastna

Hřibům zvoní umíráček, královnou lesů je nyní léčivá liška

Září se přehouplo do poslední třetiny a nízké noční teploty přestávají svědčit hřibovitým houbám. Dá se říct, že hřiby z lesů pomalu mizí, ale houbaři nemusí zoufat, začínají se hojně objevovat lišky. Tyto nádherné houby si opravdu říkají o velkou pozornost.

Liška obecná (Cantharellus cibarius) i její blízká příbuzná liška bledá (Cantharellus pallens) patří mezi nejoblíbenější houby, na které může houbař v lese narazit. Houbaři zejména oceňují, že tyto houby téměř nikdy nenapadá hmyz.

Lišky můžete nalézt od června do listopadu, a to v listnatých i jehličnatých lesích. Nejvíce rostou ve smrčinách a u borovic, se kterými tvoří mykorhizu. Bývají ukryté v borůvčí, mechu, na mýtinách, ale i v trávě. Výhodou je, že rostou v početných skupinách, při dobrých podmínkách jich na jedné lokalitě mohou být tisíce.

Liška je opravdovým pokladem v kuchyni. Gurmáni ocení liškovou omáčku na smetanovém základě, houba je skvělá také pod maso, vynikající je i ve sladkokyselém nálevu. Nedoporučuje se ji mrazit, protože zhořkne.

Lišky umí léčit

To nejzajímavější na liškách ale není jejich barva, nýbrž léčivé účinky. Tyto sympatické houby jsou bohaté na draslík i na vitamín D.

Liška obecná potlačuje přemnožení některých škodlivých bakterií a poslední výzkumy upozorňují i na obsah serotoninu, což je látka snižující deprese. Podle informací, které mimo jiné na svých webových stránkách publikoval Český rozhlas, je tedy pravděpodobné, že lišky zlepšují náladu - nejen jejich sběr, ale hlavně konzumace.

Za zmínku jistě stojí, že v České republice podle knihy Poznáváme houby od legendy české mykologie Miroslava Smotlachy a jeho kolegů rostou další druhy lišek, které jsou velmi chutné. Jedná se o lišku ametystovou (Cantharellus amethysteus), lišku Friesovu (Cantharellus friesii) a lišku nálevkovitou (Craterellus tubaeformis).

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.