Celebrity

29. srpna 2023 15:30

David Laštovka

Zpěvák Stanislav Procházka zemřel mladý. Lékaři mu určili špatnou diagnózu

Od smrti pěveckého idola 80. let Stanislava Procházky uplynulo 20 let. Zemřel předčasně, v pouhých 48 letech. Dlouho se mělo za to, že příčinou byla Parkinsonova choroba, jak ale webu Prima Ženy prozradila jeho jediná dcera Karolína, všechno bylo trochu jinak.

V 80. letech patřil zpěvák Stanislav Procházka k idolům dospívajících dívek. Měl řadu hitů a k tomu atraktivní vzhled. Přestože kolem něj kroužila řada ctitelek, byl šťastně ženatý s půvabnou Miroslavou, které zůstal věrný celý život.

Čtěte také: Bartoška, Donutil či Trojan. Slavní čeští muži, kteří zůstali věrni své manželce

V manželství se jim narodila dcera Karolína, ve které se Stanislav viděl. Když přišla na svět, bylo mu 33 let. Otcovství si maximálně užíval. „Pokud byl tatínek delší dobu na vystoupení a pak měl třeba volno, trávili jsme jako rodina čas na chatě, odkud tatínek vyjížděl i na vystoupení a pak se zase vracel. Nebo jsme jezdili do lázní Luhačovic. To byla naše oblíbená místa pro dovolenou. Tatínek si na rodinu vždycky našel čas,“ prozradila webu Prima Ženy zpěvákova dcera Karolína.

Onemocněl klíšťovou encefalitidou a zemřel na zápal plic

Rodinné štěstí však dlouho netrvalo. Když Karolíně bylo jedenáct, Stanislav onemocněl vážnou nemocí. Krátce po oslavě svých 40 narozenin v roce 1994 na sobě začal pociťovat nepříjemné změny. Býval často unavený a začaly se mu třást ruce. Tušil, že to nevěstí nic dobrého, proto absolvoval lékařské vyšetření, z něhož se dozvěděl, že trpí Parkinsonovou chorobou.

Mohlo by vás zajímat: Třesou se vám ruce? Parkinson přichází už před čtyřicítkou

Jak se ale ukázalo, všechno bylo jinak. O čtyři roky později zemřel. „Tatínek měl sice diagnostikovanou Parkinsonovu chorobu, ale to byla špatná diagnóza. Zjistilo se, že onemocněl klíšťovou encefalitidou a zemřel na zápal plic. O tom, že je tatínek nemocný, mi řekla maminka. A protože jsem byla ještě malá, myslela jsem, že se jedná o nějakou chřipku nebo virózu. Když tatínek pak přestal jezdit na vystoupení a byla jsem větší, sama jsem pochopila, že se asi o chřipku nejedná,“ přiblížila dcera Karolína.

Proti klíšťové encefalitidě se lze očkovat. Jak na to?

S nepřízní osudu se zpěvák vyrovnával více než statečně. „Snažil se bojovat do poslední chvíle a nevzdávat se. Alespoň se tak choval přede mnou. Bohužel se musel vzdát toho, co měl v životě rád. Zpívání a hraní na kytaru. Neumím si představit, co to asi pro něj znamenalo a jak to prožíval. Byla to jeho láska a jeho život. Snažil se bojovat do poslední chvíle a neztrácet naději. Za tatínkem jsem byla naposledy v nemocnici, ale to už nemohl mluvit, a tak se na mě jenom díval. Ale i jeho oči byly veselé a na ten pohled nikdy nezapomenu,“ zavzpomínala Karolína na poslední chvíle s milovaným otcem.

Sdílejte článek
Štítky výročí nemoc smrt rodina manželství dcera zpěvák Parkinsonova nemoc Stanislav Procházka idol

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 5. 2024

Vaše intuice je na vysoké úrovni, Berani, ale možná nejste schopni pochopit, jaké psychické vjemy dostáváte. Emoce, obrazy a symboly, které zachytíte od druhých a z astrální roviny, mohou být nejasné a snadno si je vyložíte špatně. Mohou však být důležité. Zapište si je a podívejte se na ně třeba za den. Pak byste jim měli být schopni porozumět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.