Olena ze Starosuchdolské o konci podniku: Lékař mi vysvětlil, že můžu být na vozíku

Starosuchdolská restaurace – Ano, šéfe! (2025)
Když Zdeněk Pohlreich dorazil do Starosuchdolské v Praze, našel hospodu bez hostů, kuchyni bez kuchařky a menu plné průšvihů. Ani při návratu to nedopadlo. Steak jak broky a nevýrazné rizoto rozhodly, že hvězdička nebude. Jak účast v pořadu hodnotí dnes již bývalá majitelka restaurace Olena?
Restaurace Starosuchdolská v Praze se na začátku návštěvy šéfa Pohlreicha profilovala jako podnik s ambicemi. Její majitelka Olena se šéfa snažila přesvědčit, že „jídlo je dobré a levné, hosté si ho chválí“. Realita byla taková, že hosté tam téměř žádní nebyli. A aby toho nebylo málo, den před natáčením vzala kuchařka Oksana nohy na ramena a odjela na Ukrajinu.
I přes nečekané trable měl šéf co ochutnávat a hodnotit. Na stole přistála zelňačka, co chutnala jako chlebová polévka, svíčková evokovala „bahno“ a výpečky se topily v omastku. Verdikty byly nekompromisní. „To chutná jak obnošená pošťácká brašna,“ padlo na adresu svíčkové. A výpečky? „Z toho budeš mít stolici jak hedvábíčko.“ Výsledek jeho návštěvy? Zklamání, slzy, nervy a jasná rada pro Olenu: „Naučte se víc poslouchat než mluvit.“
Přečtěte si také: Návrat na Čertovku s Ano, šéfe!: Ze 120 položek na menu zbylo osmnáct, reakce jsou smíšené
Když pak po čase Pohlreich znovu zaklepal na dveře Starosuchdolské, čekalo se, že podnik ukáže, jak na sobě zapracoval. Podařilo se tohle místo zachránit, nebo byla i druhá šance promarněná?
Zdeněk si opět moc nepochutnal a nakonec hvězdičku Starosuchdolské neudělil. „Není možné servírovat nevyladěné, nedochucené jídlo. Nevzdávejte to, je ale potřeba na tom důkladně zamakat,“ řekl na rozloučenou.
Hvězdička se nekoná. A co na to Olena?
Pro Olenu byla zkušenost s Ano, šéfe! plná emocí. „Všechny jsme zklamaly. Pan Pohlreich si jen tak přijde a všechny zničí,“ říkala se slzami v očích během natáčení.
S odstupem času od natáčení už se ale na tu dobu dívá jinak. Sama restauraci opustila, a to nikoliv kvůli šéfovi, ale ze zdravotních důvodů. „Restauraci Starosuchdolská už ze zdravotních důvodů neprovozuji. Musela jsem gastro upozadit, lékař mi dokonce vysvětlil, že bych mohla skončit na vozíku. Tak to pak byla jasná volba,“ přiznává dnes Olena.
Účast v pořadu si přesto nese jako cennou zkušenost. „Myslím si, že pokud má majitel stálý tým v restauraci, má návštěva Zdeňka Pohlreicha smysl. Jinak ne. Mně odešla kuchařka den před natáčením, což nebyla ideální situace. Přesto mi šéf pomohl s meníčkem, brala jsem to jako školení pro kuchaře a personál. A to svůj účel splnilo. Můžu říci, že během natáčení jsme prožili polovinu života. A to natáčení trvalo jen čtyři dny,“ uvádí dál.
Znáte Pohlreichův recept na pořádek a úsporu? Betlém by si měla vyskládat každá hospoda
A i když se s Pohlreichem neshodla, respekt k němu jí zůstal. „Z dílu bude jistě vidět, že jsme si se Zdeňkem, i když respektuji jeho profesionální přístup, moc nesedli. Přesto chci znovu zdůraznit, že v gastru jsem neskončila z důvodu Zdeňkovy návštěvy, ale zkrátka proto, že jsem v situaci, kdy to jinak nešlo,“ uzavírá k účasti v pořadu Olena.
Mohlo by vás také zajímat: Zdeněk Pohlreich přišel o milovanou psí parťačku
Starosuchdolská se tak do dějin pořadu zapsala jako podnik, kde to začalo útěkem kuchařky a skončilo bez hvězdičky.
Připomeňte si, jak šéf osobně zval lidi k návštěvě Starosuchdolské s megafonem: