Pohlreichův recept na pořádek a úsporu? Betlém by si měla vyskládat každá hospoda

Úklid mrazáku - Ano, šéfe! (2025)
Pro diváky show, pro hospodské mnohdy kruté prozření. Pohlreichův „betlém“ má ale jasný smysl. O čem přesně je řeč?
Pravidelní fanoušci pořadu se Šéfem Pohlreichem v hlavní roli jistě znají ten moment, kdy Zdeněk Pohlreich nechá majitele hospod a restaurací „vyskládat betlém“. Z mrazáků a lednic tak putují na stoly pytle masa, balíčky zeleniny, ryby, uzeniny i omáčky, často s prošlým datem spotřeby nebo v žalostném stavu. Pro diváky to bývá podívaná, pro majitele tvrdá facka reality. Ale co vlastně ten „betlém“ znamená?
V podcastu Ano, šéfe! Podcast Zdeněk Pohlreich konečně prozradil, kde se s „betlémem“ setkal poprvé. „Když jsem jezdil na pionýrský tábory, tak betlém byla scéna, když se kontrolovalo, jak mají děti uklizený stany. A když to byl bordel, všechno se vyházelo ven a muselo se to poskládat zpátky,“ vzpomíná.
Více k tématu: Šéf mi otevřel oči. David z U Jelena popisuje zkušenost z natáčení s Pohlreichem
Podobná zkušenost se mu potvrdila i na vojně, kde tahle metoda sloužila jako zábava pro starší mazáky a tvrdá lekce pro nováčky. „Betlém je vlastně o tom, že vytáhneš na světlo ten bordel a necháš lidi, aby si ho srovnali zpátky,“ shrnuje Zdeněk Pohlreich.
Asi nejvíc památnou scénu s betlémem natočil v restauraci a penzionu Na Čertovce. V mrazácích se tam našly pohřbené prošlé suroviny za desítky tisíc korun. „Do zítřejšího rána budou všechny ty mrazáky odmražený, čistý a umytý,“ hřměl Pohlreich. Majiteli, jehož podnik krvácí, připomínal, že místo šetření jen vyhazuje peníze do popelnic. A když všechny zásoby vyskládal na stůl, vznikl pořádný „betlém“.
Podle Pohlreicha by si měl každý hospodský udělat menší či větší betlém aspoň obden. Ne proto, aby se zalíbil kamerám nebo hostům, ale aby měl jasno, co vlastně ve svém podniku skladuje. „Jsou to jeho prachy,“ připomíná nekompromisně.
Pravidelný „betlém“ může zachránit nejen lednici, ale i peněženku také v běžné domácnosti.
„Betlém je o tom dostat věci ven, vidět realitu a začít znovu od čistého stolu,“ říká zkušený restauratér Pohlreich. Ať už jde o mrazák v hospodě, spíž doma nebo životní prostor kolem nás, občasná inventura dokáže divy.