Šéf mi otevřel oči. David z U Jelena popisuje zkušenost z natáčení s Pohlreichem

Eviťa neumí knedlík a chce pochvalu – Ano,šéfe! (2025)
Účast ve slavném gastronomickém pořadu pro něj znamenala víc než jen televizní natáčení. Kuchař David z restaurace U Jelena se i po kritice Zdeňka Pohlreicha rozhodl bojovat dál, a to s pokorou, novou energií a jednou hvězdičkou jako motivací každý den vařit lépe. Co o natáčení říká dnes a jak na návštěvu v Drahotuších vzpomíná šéf Pohlreich?
Když štáb pořadu vstoupil do podniku U Jelena, přivítalo ho upřímné nadšení majitelů i personálu, ale i prázdné židle, bezradnost, chaos a kuchyně bez nápadu. Hosté nepřicházeli, obraty klesaly a energie, se kterou manželé David a Lucie restauraci otevírali, se pomalu rozplývala.
Jeden z klíčových momentů přišel hned první den. Pohlreicha zvedlo ze židle zjištění, že podnik kupuje hotové knedlíky. „Umíte uvařit knedlíky?“ udeřil na svéráznou kuchařku Eviťu. Její odzbrojující odpověď: „Nikdy jsem je nedělala,“ vyvolala jeho typickou reakci: „Děláte si p*del?“ A bylo jasno. Tady je třeba začít úplně od píky. David, který působil jako tahoun celého podniku, ale zároveň jako někdo, kdo stále neví, zda do gastronomie patří, dostal nakonec od šéfa šanci. „Podnikání v gastronomii je vážná věc,“ zaznělo z jeho úst opakovaně, stejně jako pravda, že provoz hospody není jen o vaření, ale o celkovém přístupu, důslednosti a vizi.
Zajímá vás, jak dopadla restaurace Ořechovka? Pohlreichova hvězda nestačila. Proč kuchař Michal zavřel?
U Jelena skutečně už při natáčení Ano, šéfe! došlo na změny. Patrný byl přístup k menu, větší důraz na kvalitu než kvantitu, úprava interiéru, konečně došlo i k odstranění rušivého automatu na cigarety. A především: pochopení, že levné jídlo, které nestojí za nic, neláká. Lidé sice brblají, ale za kvalitu si umí připlatit.
Získali U Jelena hvězdu?
Po několika měsících se štáb do Drahotuší vrátil, aby zjistil, jestli se něco změnilo. Výsledek? Smíšený. Kuchyně nebyla zázračná, ale rozhodně lepší. Steaky potřebovaly dotáhnout, ale řízek byl slušný. Porce větší, chuť poctivější. A především, byl tu cítit posun. Pohlreich neskrýval lehké rozčarování, ale zároveň i pochopení. „Kluk jakžtakž vařit umí, ale nevěří si,“ shrnul své dojmy. To, co však ocenil nejvíc, byla pracovitost. „Nesmrdí ti práce. A to se dneska počítá,“ pronesl.
Vyzkoušejte také: Pohlreich předvádí biftek bez složitostí. Lidi budou řvát: Hurá, sliboval U Jelena
A pak přišlo to, na co všichni čekali. Pohlreich vytáhl ikonickou nálepku s hvězdičkou a Davidovi ji s mírně skeptickým, ale upřímným úsměvem předal. „Tohle by pro tebe měla být motivace, aby sis pokaždý řekl, jak těm lidem vařit líp,“ zdůraznil. David s dojetím převzal samolepku a přislíbil, že to zkusí nevzdat. A že každé ráno, kdy otevře podnik U Jelena, si připomene, proč s Luckou do pořadu šli.
„Za zkušenost s natáčením jsem vděčný. Zdeněk Pohlreich nás posunul správným směrem. Když se totiž denně pohybujete v té stejné restauraci a kuchyni, nevidíte, co vidí ti, kteří přijdou zvenku. I když to někdy bolelo, stálo to za to,“ hodnotí dnes účast v pořadu David a přidává svůj názor na šéfa a spolupráci s ním. „Jsem rád, že si se mnou šéf hodně povídal i mimo kameru, to mě motivovalo hodně. Naučilo nejvíc. Zkrátka bych všem, kterým se kšeft moc nehýbe, radil pozvat si někoho na konzultaci. Zdeněk Pohlreich je pro mě virtuos s nožem v ruce, který má co říci a kuchyni fakt rozumí. A není důvod se ho bát,“ vyvrací mýtus o přísnosti respektovaného šéfkuchaře.
Zdeněk Pohlreich naopak ocenil, co U Jelena viděl. „Ten kluk sice není profík, ale nesmrdí mu práce. A to se dneska fakt cení.“ Přes výhrady k technice nebo nedostatku zkušeností vnímal Davidovu chuť se zlepšit jako to nejcennější, co může v kuchyni být,“ míní Pohlreich.
Restaurace U Jelena se po natáčení přestěhovala do nového prostoru. Ale David stále vaří a drží se šéfových rad. Není to jednoduché, ale má jasno v tom, proč to dělá. A samolepka s hvězdou od Zdeňka Pohlreicha? Visí v nové kuchyni jako připomínka toho, že každý den je šance být lepší.