Celebrity

15. března 2022 11:31

Petra Kloidová

Hvězda Slunečné Jiří Ployhar: Lidé heroinem končí, já jím začínal

7 pádů Honzy Dědka (8) - Ployhar o mládí

Herec Jiří Ployhar, kterého většina fanoušků zná ze seriálu Slunečná, má za sebou bouřlivé mládí plné experimentů, o kterém se nebojí mluvit. Na své chyby ale vzpomíná s nadhledem.

Pětačtyřicetiletý herec pochází z umělecké rodiny, tatínek je známým dokumentaristou a bratr kameramanem. Když se ukázalo, že malý Jirka nebude tím nejtalentovanějším fotbalistou pod sluncem, začala ho maminka vodit na televizní konkurzy. „Chtěl jsem hrát fotbal, ale bylo jasné, že na první ligu to nebude. Tak mě maminka začala vodit na konkurzy. Pak jsem se přihlásil na konzervatoř – a to mě málem zabilo,“ prozradil Ployhar v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Divoké studium inspirované drogově závislým Jimem Morrisonem

Studium herecké konzervatoře se u něj neslo v experimentátorském duchu – jak Ployhar komentuje, byla zkrátka 90. léta. „Člověk se dostane v patnácti na školu, kdy má ráno hodinu zpěvu, pak dvě hodiny nic, pak hodinu jevištní mluvy, pak zase nic a pak večer herectví. Takže žije na Starém Městě, je mu patnáct let a jsou 90. léta. Tak si opatří dlouhou šálu, protože to je znak umělce, chodí za Rudolfinum diskutovat o životě, pravdařit s jointem v ruce... Jak někdo začíná trávou a končí na heroinu, já jsem to měl opačně,“ přiznal bez skrupulí.

Jeho divoké období bylo inspirováno obdivem k životnímu stylu legendárního hudebníka Jima Morrisona ze skupiny Doors. „Miloval jsem film Doors a Jima Morrisona, takže když v tom filmu leží předávkovaný heroinem ve vaně, měl jsem za to, že to je romantické. Říkal jsem si, že musí být bezvadné mít ten herák v sobě, tak jsem ho malinko v telecích letech napodoboval, málem mě to stálo život. Něco jsem si okusil, není to tak romantické, jak jsem to viděl ve filmu Doors. Jenom bouchalo srdíčko a byla blbost hrát si na Jima Morrisona, radši jsem se měl učit na kytaru a perfektně zpívat. Pak jsem se přihlásil na DAMU, aby mě vrátila do života tím drilem,“ překvapil.

Herecký život podle maminky a vlasy za tři miliony

Právě maminka Jiřího Ployhara byla iniciátorkou jeho herecké kariéry a podporuje ho za každých okolností. „Maminka je expert na herectví. Kdysi jako malá hrála v sokolovně ve vesnici, odkud pochází, princeznu se zlatou hvězdou na čele. Od té doby o herectví ví úplně všechno. Přesně ví, kde jsem byl moc, kdy mám být víc civilní,“ vypráví herec pobaveně.

Ployhar si v mládí nikdy nevyzkoušel roli prince, což si jeho maminka moc přála. Prý za to mohl hlavně nedostatek vlasů, kterým trpěl už jako mladý. „Kdysi si moc přála, abych hrál prince. Dokonce mi vystřihovala z Vlasty reklamy na mastičku, kterou když se namažu na hlavě, druhý den budu mít háro. Vysvětloval jsem jí, že já nikdy prince hrát nebudu, ale ona mi pořád nosila ty výstřižky. Teď objevila, že je móda jet si nastřelit vlasy do Turecka, že to tam dělají kvalitně a je to tam o mnoho levnější. Tak jsem si spočítal, že kdybych si to nechal udělat tady, bude mě to stát šest milionů, ale v Turecku jenom tři,“ baví se na svůj účet Jiří Ployhar. Více se dozvíte dnes ve 21:35 v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Sdílejte článek
Štítky drogy film Turecko heroin herec Slunečná Honza Dědek 7 pádů Honzy Dědka seriál slunečná Divadelní fakulta Akademie múzických umění Jiří Ployhar Slunečná Jiří Ployhar Jim Morrison The Doors

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.