Celebrity

11. dubna 2024 09:42

Eliška Reiglová

Hvězdy Harryho Pottera se zastávají trans osob. Neodpustím jim to, říká J. K. Rowling

Spisovatelka J. K. Rowling (58) je dlouhodobě známá tím, že neuznává transgender osoby, přitom popírá, že by byla transfobní. Za některé z jejích výroků ji zkritizovaly i hvězdy filmové série Harry Potter, jejíž předlohy je autorkou. Rowling nyní řekla, že jim neodpustí a že by se měli omluvit. A to nikoliv jí, ale lidem, kteří tranzici podstoupili v mladém věku a nyní toho litují.

Populární britská spisovatelka dlouhodobě zastává postoj, že biologické pohlaví by mělo být považováno za oddělené od genderu. Na toto téma také v roce 2020 zveřejnila esej, proti jejímuž sdělení se ohradili mimo jiné i někteří herci ze slavné filmové série Harry Potter. Dlouhé prohlášení tehdy vydal Daniel Radcliffe, na sociálních sítích se pak vyjádřila i Emma Watson.

Oba herci, kteří ztvárnili dvě ze tří hlavních rolí, se postavili na stranu trans osob. Tvrdili, že trans žena je žena a trans muž je muž, a že všichni mají právo se identifikovat tak, jak chtějí a potřebují, aniž by je kdokoliv odsuzoval. Watson přitom J. K. Rowling ve vyjádření vůbec nezmínila a Radcliffe jen letmo, když podotknul, že ani jeden z nich nemá vzdělání, které by je opravňovalo ke komentářům.

Věčná hořkost

Rowling vyjádření herců, s nimiž sdílela podstatné roky života a kteří vdechli život jejímu dílu, evidentně hluboce rozhořčilo. Pravděpodobně to bylo i důvodem, proč se nezúčastnila natáčení filmu k 20. letům výročí od premiéry prvního filmu. A hořkost si s sebou nese i nadále. Tentokrát se vyjádřila k tématu tranzicí u dospívajících, kteří svého kroku mohou po letech litovat.

„Neodpustím Emmě a Danielovi, že využívají své platformy k tomu, aby podporovali tranzice nezletilých. Podporují hnutí, které se snaží omezit těžce vydobytá práva žen. Měli by se omluvit traumatizovaným lidem, kteří se rozhodli tranzici zvrátit, a zranitelným ženám, které už nemohou spoléhat, že toalety budou prostorem pro jedno pohlaví,“ řekla, jak ji cituje deník Daily Mail.

Čtěte také: Spisovatelka Rowling čelí výhrůžkám smrtí. Mohla bych jimi vytapetovat dům, říká

Proti postojům Rowling se v minulosti ohradili i další herci, jejichž role vzešly z jejího pera. Mezi nimi například i Rupert Grint, který hrál Rona, Evanna Lynch známá díky roli Lenky Láskorádové, či Bonnie Wright, která si zahrála Ginny Weasley. Ani jednoho z nich však spisovatelka ve svém nejnovějším vyjádření nezmínila.

Podívejte se na celebrity, které se v minulosti proti J. K. Rowling kvůli údajné transfobii postavily:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.