Celebrity

15. dubna 2022 05:45

David Laštovka

Herec Milan Neděla dokázal i s amputovanou nohou rozdávat smích a dělat legraci

iPrima.cz - Seriály a filmy bez reklam

Od smrti nezapomenutelného herce, jehož nejvíce proslavila role nenasytného vojenského sluhy Balouna ve filmu Poslušně hlásím, uplynulo 25 let. Život se s Milanem Nedělou, který se do paměti televizních diváků zapsal také díky slavným scénkám s komikem Felixem Holzmannem, rozhodně nemazlil.

Robustní herec, veselé povahy se celý život potýkal s vážnými zdravotními problémy. Poprvé se u něj objevily už v jeho patnácti letech, kdy si v autobusu po cestě ze zájezdu spálil nohu o topení. Lékaři nezjistili zásadní věc, že trpí cukrovkou. Postupně se mu rozjely všechny cévní problémy. Úraz se nehojil a nebezpečná nemoc propukla naplno.

Zdravotní komplikace nebraly konce. Prodělal skoro dvacet operací, dvě žloutenky a rakovinu tlustého střeva. V invalidním důchodu skončil už v osmačtyřiceti letech. Poslední dva roky navíc žil s amputovanou nohou. „Brali mu ji prst po prstu, pak ji uřízli pod kolenem. Za tři dny se ale naučil chodit o berlích na protéze,“ popsal deníku Blesk jeho jediný syn Aleš.

Manželka si udělala řidičák, aby ho mohla vozit po nemocnicích

I přesto všechno Milan Neděla svůj osud nesl velmi statečně a o život bojoval jako lev. Neměl rád, když se o jeho nemocích mluvilo. Nechtěl, aby ho lidé litovali. Všechny zdravotní maléry, které ho sužovaly spíše bagatelizoval a pracovat se snažil do poslední chvíle. „Život není žádná sranda, ale život bez srandy by nebyl žádnej život,“ znělo jeho motto.

Obrovskou oporou mu byla manželka Marie, která si ve svých padesáti letech obětavě udělala řidičský průkaz, aby ho mohlo vozit po nemocnicích. Po vleklých zdravotních komplikacích spojených s cukrovkou a rakovinou svůj statečný boj prohrál 14. dubna 1997. Bylo mu třiašedesát let.

Nezapomenutelný herec, který byl skalním fandou fotbalové Slavie byl i přes svou subtilní postavu, znamenitý sportovec. „Táta byl šikovný na všechny sporty, hrál dobře basket, uměl to s míčem. A měl i swingové kapely. Na co sáhl, to mu šlo. A že byl zavalitý? To jen klamal tělem,“ prozradil ještě jeho syn Aleš.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.