Jak grilovat zdravěji: Existují fígle, které vás neochudí ani o klobásky a krkovici

Milují ho snad všichni, a všichni také tuší, že není tak úplně zdravé. Při grilování totiž umíme nahromadit tolik dietních chyb, že si ho kdekdo dokáže vyčítat ještě několik dnů. Přitom se nemusíte vzdávat oblíbených druhů masa a sýra, a přesto si grilovačku udělat zdravější.

Hned zkraje je třeba říct, že u grilování bychom měli z hlediska výživy přivřít oči. Taková letní grilovačka se nekoná každý den a podobně jako oslava narozenin nebo jiná speciální příležitost, při které si povolíte více než běžně, vám zdravý životní styl zásadně nenaruší. Samozřejmě, pokud se váš běžný životní styl dá považovat za zdravý.

Obecným problémem při grilování je kombinování vícero dietních chyb naráz. Kromě samotného spalování, které pozitivně ovlivní chuť, ale kvůli zplodinám také negativně ovlivní kvalitu jídla, často přidáme ještě přejídání, nadměrné množství tuku (z olejů a marinád, ale i tučného masa a sýrů), sladké limonády, nějaký ten alkohol, mnohdy jsme celý den téměř bez pohybu,…

Přečtěte si také: Dcera nechce zeleninu, syn sní jen kuřecí nuggety. Co dělat, když děti odmítají jídlo

Radikálním řešením, které by vám poradil nejeden výživový poradce, by bylo „grilovat“ jen na kontaktním elektrickém grilu bez ohně, ideálně zeleninu, libové maso nebo netučný sýr či tofu, samozřejmě bez konzumace alkoholu a limonád. Výživoví poradci ale také rádi říkají, že vám pomohou změnit životní styl bez striktních omezení. Jak se tedy příliš neomezovat a užít si skvělé grilování se vším všudy, které ale bude opravdu zdravější?

1. Na grilu záleží

Za největší zdravotní riziko grilování je považován kontakt potravin s ohněm, kouřem a zplodinami, které vznikají spalováním, a ještě více pak ve chvíli, kdy do ohně odkapává tuk. Nemusíte se hned vzdávat grilu a kupovat kontaktní elektrický, který stejně většina kuchařů a grill masterů za gril ani nepovažuje. Zkuste ale speciální grilovací kámen, ze kterého je jídlo opravdu skvělé. Misky na grilování taky zamezí odkapávání tuku a samozřejmě čím méně tučnou potravinu grilujete, tím méně tuku může uniknout na uhlíky.

2. Méně tuku

Při grilování nám tedy jde o snížení množství tuku hned dvojnásob – jednak kvůli grilu a škodlivinám, a pak také kvůli kaloriím. Na druhou stranu tuk je nosičem chuti a úplně se mu v případě masa a sýrů stejně nevyhnete. Můžete ale vybírat libovější maso, méně tučné sýry, nenakládat je do oleje. Když už se konzumaci tučnějšího pokrmu, jako jsou klobásky, buřty nebo hermelín, z jakéhokoliv důvodu nechcete vyhnout, zkrátka ho alespoň snězte méně, nepřejídejte se a přidejte i zeleninu.

Grilovaná zelenina je mimochodem úplně nejlepší bez předchozího krájení a marinování. Na gril naopak dejte větší kusy (třeba paprik, cukety, lilku) a až budou hotové, teprve v tu chvíli je ještě horké nakrájejte a promíchejte s trochou olivového oleje, soli a bylinek.

3. Tak akorát

Pravidlo „tak akorát“ platí při grilování úplně na vše. Jezte dosyta a nepřejídejte se, nepřežeňte to s alkoholem ani s délkou grilování surovin. Ty by měly být tak akorát propečené a opečené, bez spálených částí, které určitě nejezte.

4. Zelenina na obranu

Zelenina díky antioxidantům a vláknině působí jako určitý druh kompenzace negativ grilování. Samozřejmě se nedá říct, že jeden připálený špekáček stačí zajíst třemi rajčaty a je to v pohodě… ale rozhodně na zeleninu nezapomeňte. Pro lepší trávení a zdravější grilování si připravte dresink z jogurtu a bylinek, do salátů, na grilované maso i ryby kápněte šťávu z citronu.

5. Domácí dresink

Můžete prozkoumat složení všech možných dresinků a marinád, anebo si připravit vlastní, u kterých budete přesně vědět, co obsahují. Může to být už zmíněný bílý jogurt, bylinky a česnek nebo třeba rajčatová salsa.

6. Pitný režim

Ať už při grilování pijete alkohol nebo ne, připravte si i džbány s čistou vodou, kterou můžete dochutit třeba plátky citrusů, bobulovitým ovocem nebo mátou a jinými bylinkami. Snažte se pít dostatek vody a pokud si nechcete odpustit alkoholické drinky nebo sladké limonády, nastavte si například pravidlo, že k jedné sklence vína vypijete i velkou sklenici vody. Měli byste díky tomu alkoholu a/nebo limonád vypít méně, ale zároveň se jich nemusíte úplně vzdávat.

Zdroj: autorský článek (autorka je certifikovanou trenérkou a Ing. v oboru Výživa a potraviny)

Jaké chyby děláme při hubnutí do plavek?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.