Advertoriál

15. února 2024 17:46

Komerční sdělení

Jak vydržet cvičit a dosáhnout výsledků?

Zejména na začátku ledna fitness centra praskají ve švech, mnozí z nás si totiž jako novoroční předsevzetí stanoví, že se začnou hýbat, shodí přebytečná kila a udělají něco pro svoje tělo. Začít není tak těžké, i když nás před prvním cvičením přemáhá nervozita, ale vydržet? To už je vyšší level. Většina z nás to po pár týdnech vzdá, protože žádné výsledky nevidíme. Jak u cvičení vydržet a dosáhnout i těch výsledků?

Pohyb je pro nás nepostradatelný

Cvičení a pohyb prospívají nejen našemu tělu, ale i psychice. Neobejdeme se bez nich, kdo jen sedí u televize nebo leží na pohovce, ten se nejspíš bude potýkat s mnoha potížemi.

  • Pravidelný pohyb zlepší náladu a potlačí stres, a to díky vyplavení hormonů serotoninu, noradrenalinu a endorfinu.
  • Díky pohybu podpoříme správné fungování metabolismu, pomůže nám spálit více kalorií.
  • Patří mezi tipy na spolehlivé hubnutí.
  • Posílí svaly i kosti.
  • Sníží riziko vzniku některých chronických chorob, snižuje krevní tlak a množství tuku v krvi.
  • Zlepšuje kvalitu spánku.
  • Zajistí přísun krve a kyslíku do mozku, tím podpoří zdraví mozku, myšlení a paměť.
  • Snižuje úzkost, zvyšuje naši odolnost vůči stresu.

Začít nestačí, důležité je vydržet

Když se rozhodneme, že začneme cvičit, máme před sebou dlouhou cestu, během které toho musíme hodně překonat. Prvním krokem je skutečně začít. Rozhodnutí je snadné, proměnit ho ve skutečnost už je náročnější. V danou chvíli se nám to možná zdá těžké až příliš, přitom to nejtěžší nás teprve bude čekat. A to vydržet. Jak na to?

Tip první: Stanovte si reálný cíl

Někdo si řekne, že potřebuje zvýšit svoji výdrž a za měsíc by chtěl vyběhnout do 5. patra bez toho, aby se zadýchal, jiný chce natrénovat na běh, další si stanoví za metu zhubnout 20 kilogramů. V čem se tyto cíle liší?

Zatímco vyběhnout schody bez zadýchání, to je celkem reálné, pokud to nechcete po prvním tréninku, ale zhubnout 20 kilogramů? Než se k tomu dopracujete, uplyne moře času, s největší pravděpodobností cíle ani nedosáhnete. Stanovujte si reálné, a hlavně krátkodobé cíle. Nezní vám lépe, že tento měsíc shodíte 2 kilogramy a příští měsíc další dva?

Tip druhý: Věřte si

Když si stanovíte reálné cíle, důležité je věřit, že jich dokážete dosáhnout. První výsledky bývají viditelné zhruba po měsíci, když se vám navíc podaří splnit cíl, nakopne vás to do další snahy. Takže vytrvat a nepřestat cvičit, výsledky se dostaví.

Víte, že ruku v ruce s tím, že si věříte, jde také trpělivost? Ta je při hubnutí důležitá, jiný způsob hubnutí než vydržet, hýbat se a zdravě jíst, prostě není.

Tip třetí: Ve dvou se to lépe táhne

Kdo s cvičením začíná a neví, jak na to, tomu se jistě bude hodit pomoc trenéra, který poradí, na jaké cviky se zaměřit a jak je provádět, kromě toho vás ale bude motivovat k co největší snaze. Když pak trenéra už tolik nepotřebujete, je dobré si najít někoho, kdo bude cvičit s vámi, budete se navzájem podporovat a pomáhat si. Když vám dojdou síly, nenechá vás padnout, příště mu to zase třeba oplatíte vy. Ve dvou se to prostě lépe táhne i ve sportu.

Tip čtvrtý: Najděte si pohyb, který vás baví

Nesnažte se ze sebe za každou cenu dostat maximum, s cvičením to nepřehánějte, jinak si pohyb zprotivíte. V ideálním případě si najděte takový druh pohybu, který vás bude bavit a cvičení se promění v zábavu. Nesnažte se běhat jen proto, že soused díky tomu zhubnul a zapracoval na svojí postavě. Dělejte to, co vás baví. Pokud je to jóga, věnujte se jí. Pokud je to cyklistika, plavání, cvičení v posilovně, proč ne?

Tip pátý: Za každý úspěch se odměňte

Splnili jste svůj cíl, nebo jste se k němu alespoň významně přiblížili? Oslavte to a odměňte se! Kupte si něco pěkného na sebe nebo si za odměnu zajděte na tu vynikající kávu, kterou máte tak rádi.

Tip šestý: Cvičte správně

Každý cvik je třeba správně provést, jen tak povede k vysněnému cíli. Už jsme si řekli, že s tím vám může pomoci zejména v začátcích schopný trenér, který vám pomůže vyvarovat se chyb, kromě správného provedení konkrétního cviku je ale také důležité nevynechat základní prvky každého cvičení. Jaké?

  • Před aktivitou se zahřejte. Nepouštějte se hned do posilování nebo běhu, nejprve si zacvičte třeba běžeckou abecedu nebo zkuste rychlou chůzi.
  • Poslouchejte své tělo. Nesnažte se jít přes bolest, nepřepínejte své síly.
  • Po cvičení se protáhněte, aby vás nebolely další den svaly.

Tip sedmý: Nepodceňujte ani vhodné oblečení a cvičební pomůcky

Správné vybavení vám pohyb nejen zpříjemní, ale i usnadní, možná se vám díky němu podaří cíle dosáhnout o něco rychleji. Když se rozhodnete pro běh, pořiďte si kvalitní běžecké boty, aby vás nebolely klouby, na kolo si pořiďte cyklistický dres a helmu, na plavání pohodlné plavky atd. Kdo chce cvičit doma, ten bude potřebovat cvičící podložku, činky, pohodlné oblečení, možná i rotoped atd.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.