Jak mráz ovlivňuje tělo. Tušili jste, že existuje zimní penis?

Zimní období je leckomu nepříjemné, teploty klesají pod bod mrazu a rána i večery provází tma. Husina při závanu studeného větru, suchá kůže a popraskané rty přitom nejsou jediné příznaky chladu, které můžeme na svém těle pozorovat. Zima ovlivňuje fyzickou schránku víc, než by si mnozí mysleli.

Stejně jako léto a s ním související horka, ani zima není pro všechny příjemným obdobím. Tuhé mrazy je pro leckoho těžké překonat i s několika vrstvami oděvu a koho nebaví sporty na ledu či sněhu, venkovní vyžití si jen tak nenajde.

Kromě těchto klasických problémů spojených se zimou mohou lidé pociťovat, že s jejich tělem se děje něco, co za normálních okolností nepozorují. Některým lidem pak mohou dopady zimy negativně ovlivňovat i každodenní život.

Zmenšení přirození

V létě mohou muži pozorovat, že jejich chlouba se zdá o něco větší. To je podle odborníků způsobeno expanzí krevních cév, díky které se tělo lépe vypořádává s vysokými teplotami. V zimě se pak ale pochopitelně děje pravý opak.

„Technicky vzato se dá říct, že existuje něco jako zimní penis. Cévy se stahují, aby tělo lépe udrželo teplo. Nejde ale o permanentní změnu, jakmile se muž zahřeje, vše se vrátí zpět do normálu,“ prozradila doktorka Sarah Jarvis deníku The Sun.

Častější močení

Nejen nemoc, ale i chladné počasí samo o sobě může být důvodem, proč leckdo pociťuje, že chodí na toaletu častěji, než je běžné. „V zimě se potíme výrazně méně, což znamená, že tekutiny si musí najít cestu ven jinudy. Proto víc čůráme. Někdo to sotva zaznamená, pro někoho je to nepříjemná komplikace každodenního života,“ tvrdí urolog Steve Garnett.

Bolest zubů

Kdo trpí citlivostí zubů, jistě moc dobře ví, jak nepříjemná je bolest po kontaktu zubů s něčím studeným nebo naopak příliš teplým. Přes zimu se pak bolest zubů právě z tohoto důvodu může stát až několik týdnů trvajícím problémem.

„Bolest zubů v zimě je běžná. Jakmile začnete vdechovat studený vzduch, zubní sklovina se začne roztahovat. To může způsobit malé praskliny či kazy, které odhalují další vrstvu zubu. Nervy jsou pak snadno podrážděné,“ uvedl na stránkách dentální kliniky Impress ortodontista Khaled Kasem.

Jak pečovat o zuby u domácích mazlíčků:

Dehydratace

Kvůli nižší vlhkosti vzduchu je v zimě také větší riziko dehydratace. Ústa se tak nejen při dýchání rychleji vysuší a produkce slin je tak nižší. Dehydratovaný člověk může pociťovat bolesti hlavy, motání hlavy a například také únavu.

„Ihned po probuzení si dejte sklenici vody a v jejím pití pokračujte v průběhu celého dne. Noste s sebou všude láhev a vyhýbejte se alkoholu, protože ten k dehydrataci přispívá,“ řekl deníku The Sun farmaceut Marc Donovan.

Sdílejte článek
Štítky zima mráz zuby tělo penis chladné počasí oděv lidské tělo

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.