Celebrity

21. května 2023 06:00

Eliška Reiglová

Jan Bendig se svěřil, jak rodičům oznámil svou orientaci: S mámou jsme pak plakali

Jan Bendig v 7 pádech

Zpěvák Jan Bendig (29) se už dlouhé roky pohybuje na hudební scéně a má širokou základnu fanoušků. Žije si svůj sen se zářnou kariérou a ideálním partnerem. Bývaly ale doby, kdy se neměl nejlépe a kdy se bál přiznat rodině, že ženy ho nepřitahují.

Jan Bendig se narodil v únoru 1994 v Hradci Králové jako jedno z pěti dětí. Už v dětství navštěvoval pěvecký sbor a následně na Mezinárodní konzervatoři v Praze studoval obor populární zpěv. Nějakou dobu také žil se svou rodinou ve Velké Británii, kam bylo nutné odjet kvůli práci, kterou jeho otec v Česku sehnat nemohl.

Nedostatek jídla

Jan Bendig má mnoho romských písniček a jeho fanoušci tvoří silnou romskou základnu. Velmi populární je nejen pro svou hudbu, ale i proto, že se nebojí otevřeně mluvit o předsudcích, s nimiž se setkal nejen on sám, ale také jeho nejbližší. Právě kvůli barvě pleti měl jeho otec problém sehnat zaměstnání v domovině, přestože jde o spolehlivého muže.

„V dětství to nebylo jednoduchý, peněz moc nebylo. Bylo to těžké období hlavně pro tátu. Kde pracoval, tam firma zkrachovala a on přišel o práci. Táta je o dost tmavší než já, nekoukali na to moc hezky, když hledal práci. Nikdo mu ji nechtěl dát. Viděli ‚Romáka' a mysleli si, že bude nezodpovědný, že nebude chodit do práce. Přitom on je fakt pracovitý. Tak musel odjet do Anglie, kde sháněl práci, aby nás tam pak vzal. Tam jsme někdy dokonce neměli co jíst,“ svěřil se Jan Bendig.

Vše se změnilo v době, kdy se Jan Bendig coby začínající zpěvák rozhodl přihlásit do televizní soutěže. V ní se setkal s takovým úspěchem, že se jeho rodina mohla do České republiky vrátit a spokojeně zde žije dodnes.

„Předskakovali jsme v Liverpoolské filharmonii romské pěvecké královně Esmě. Jmenovali jsme se Gipsy brothers. V té době jsem se přihlásil, ale nečekal jsem, že budu pořád postupovat. Těšil jsem se zpátky do Anglie, tam jsem měl školu, kamarády, ale pořád jsem postupoval dál. Až jsem postoupil do největšího finále, do poslední čtyřky. Tak se celá rodina vrátila z Liverpoolu a jsme tady doteď,“ řekl zpěvák v 7 pádech Honzy Dědka.

Pláč kvůli orientaci

Heterosexuální lidé nemohou mít ponětí o tom, jak složité je rodině oznámit svou orientaci. U Jana Bendiga to bylo ještě o něco složitější - rodiče jsou poměrně konzervativní lidé, s nimiž se do té doby nepokoušel bavit ani o sexu. Pochopitelně tak měl strach jim oznámit, že se mu nelíbí ženy, nýbrž muži. První, za kým šel, byla maminka.

„To bylo šílený. Strašně jsem se bál, protože u nás nesmíme mluvit sprostě, nesmím chodit v trenkách. Nahota, sex, to jde mimo nás. Nikdy jsem se s mámou nebo tátou nebavil o sexu. Věděl jsem, že to je v háji. Jeden den jsem byl v dobré náladě, mamka vytírala. Řekl jsem jí, že jí musím něco říct. Opřela se o koště a zeptala se: ‚Ty nejsi na holky, viď?' Pak jsme plakali. Ulevilo se mi,“ přiznal.

„Prosil jsem ji, aby to neříkala tátovi. O dvě hodiny později už to táta věděl. Já jsem se bál jeho reakce, on se taky styděl, nemluvil se mnou. Myslel jsem, že se stydí. Ale asi za dva měsíce přišel, obejmul mě a řekl, že mě miluje, jaký jsem,“ řekl s úlevou zpěvák, který byl v loňském roce hvězdou reality show Like Haf.

Trable s prací

Když Janu Bendigovi spadl kámen ze srdce poté, co o své orientaci informoval své nejbližší, kteří tuto novinku přijali, přišel problém kvůli kariéře. Tehdejší manažeři si totiž nepřáli, aby kdokoliv věděl, že má rád muže. Natož pak, že už je s jedním ve vztahu.

„Manažeři věděli, jak na tom jsem a že se mi začínají líbit kluci. Furt okem sledovali, kam chodím, s kým se bavím. Bylo to období, kdy jsem s přítelem začínal, nelíbilo se jim to a odrazovali nás od toho kvůli fanynkám. Že k němu nemám chodit, ukazovat se s ním na ulici. Někdy jsem kvůli tomu přecházel na druhou stranu chodníku, aby nás spolu neviděli. Měl jsem s nimi exkluzivní smlouvu, ale bylo to divný,“ zavzpomínal zpěvák.

„Lukáš mi pak pomáhal od nich odejít. Pořád mi všechno slibovali a já pořád na něco čekal a čekal a pořád nic. Neměl jsem peníze, přišel jsem k němu se dvěma igelitkama. Pomohl mi ode dna, kdy jsem si musel půjčovat peníze,“ dodal Bendig, který svého přítele miluje a je mu velmi vděčný za vše, co pro něj udělal.

Sdílejte článek
Štítky peníze Velká Británie rodina kariéra gay sex homosexualita 7 pádů Honzy Dědka Jan Bendig

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.