Celebrity

11. června 2023 12:00

David Laštovka

Jan Kašpar z Cimrmanů měl milostný poměr s Havlovou. Kvůli nehodě skončil na vozíku

Herec Jan Kašpar, hvězda Divadla Járy Cimrmana, který si zahrál ve filmech Vrchní, prchni! Rozpuštěný a vypuštěný, Vesničko má středisková nebo Vratné lahve, by letos oslavil sedmdesáté narozeniny a právě uplynulo 10 let od jeho úmrtí. Přestože ho potkal velmi krutý osud, život si dokázal užívat.

Jan Kašpar se sice v ČKD vyučil provozním zámečníkem, ale táhlo ho to k divadlu. Když se po absolvování vojenské služby dozvěděl, že Městská divadla pražská shánějí kulisáka, přihlásil se a práci získal. Brzy byl ale odejit, neboť si zahrál v tajně konaném představení Žebrácká opera Václava Havla.

„Já jsem vůbec nevěděl, do čeho jdu. Bylo mi řečeno, že z toho můžou být nějaké problémy, ale to mě tak nějak nezajímalo. Musel jsem pak dát výpověď a oni ji rádi přijali,“ popsal v pořadu 13. komnata. Bez zaměstnání ovšem dlouho nezůstal. Lano mu dali přátelé z Divadla Járy Cimrmana. Nejdříve u nich pracoval jako kulisák a technik, po čase se vypracoval na rovnocenného hereckého partnera pánů Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. V tomto divadle působil až do své smrti.

Exprezident Havel o románku své ženy věděl

Na začátku osmdesátých let udržoval Jan Kašpar milostný románek s Olgou Havlovou, manželkou Václava Havla. Jejich láska trvala několik let, exprezident o tom věděl a nevadilo mu to. Dokonce přiznával, že pro jejich rodinu Kašpar hodně udělal. Jejich vztah skončil v druhé polovině osmdesátých let a ukončila ho Olga.

Zásadní zlom v životě Jana Kašpara nastal v roce 1988. Během prořezávání stromu přišel osudový pád, který ho až do konce života upoutal na invalidní vozík. „Spadl jsem ze stromu vlastní nešikovností. Ležel jsem pod tím stromem a říkal jsem si, jestli pro mě nepřijede Land Rover, ale dvanáct set trojka, tak s ní nejedu. Přijel Land Rover a první, co jsem sestře řekl, bylo: „To máte štěstí, že jste pro mě přijeli Land Roverem.“ Samozřejmě jsem okamžitě tušil, že je to velký průšvih, protože jsem přestal cítit půlku těla od pasu dolů. Doktor mi pak v nemocnici říkal: To jste posr..., pane Kašpar,“ vzpomínal v pořadu 13. komnata.

Životní lásku poznal až po svém úrazu

Svůj těžký životní úděl nesl velmi statečně a díky Zdeňkovi Svěrákovi a Ladislavu Smoljakovi, kteří mu následně začali do nových her psát „sedací role“ si i nadále mohl plnit své herecké sny.

V Divadle Járy Cimrmana se v roce 2015 stala nehoda

Dokonce pak poznal svoji osudovou ženu Hanu, kterou si vzal za manželku. „Když jsem se s ním seznámila, tak už byl pět let na vozíku. A neřešil to nikdy. On to bral jako fakt. Nepřemýšlel nad věcmi, které nejdou změnit,“ prozradila v 13. komnatě Hana. Jan Kašpar zemřel 11. června 2013 na selhání plic. Bylo mu šedesát let.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.