Jana Doleželová popsala boj s epilepsií. Rodiče jí vše tajili až do střední školy

Modelka a lékárnice Jana Doleželová se musela v dětství vzdát téměř všech svých oblíbených aktivit od sportu až po zábavu. Jako malá totiž trpěla epilepsií a byla pod přísným dohledem rodičů, kteří jí nemoc dlouhou dobu tajili.

Dospívání Jany Doleželové vypadalo trochu jinak než u jejích vrstevníků. Mohly za to zdravotní problémy, konkrétně tedy epilepsie, kvůli které byla pod přísným dohledem maminky i lékařů.

Mohlo by vás zajímat: John Travolta zůstal na výchovu dětí sám. Rakovina mu vzala dvě ženy, epilepsie syna

V osmi letech prodělala několik epileptických absencí a nevyhnul se jí ani jeden velký záchvat, po kterém strávila měsíc v nemocnici. „Maminka řekla, že jsem měla záchvat a musíme jezdit na pravidelné kontroly. Nevěděla jsem to až do střední školy. Nevím, jestli to je dobře, nebo špatně, že mi to neřekli rovnou, protože mi to vrtalo hlavou,“ popsala Jana své začátky boje s nemocí v pořadu 13. komnata.

Přísná výchova a zatajování

Následujících několik let musela Jana docházet k lékaři. „Léčba trvala od 8 do 14 let, postupně se ubírala dávka léků a jezdila jsem na pravidelné kontroly, kde mi měřili EEG, a měla jsem některá omezení. V 15 letech jsem přestala chodit na kontroly a měla jsem vysazenou léčbu a už se mi epilepsie nevrátila,“ uvedla Doležalová. Rodina, obzvláště maminka, o ni však měla strach i nadále.

Čtěte také: Miroslav Donutil o vážné nemoci: Upadal jsem do bezvědomí. Diagnózu se nedozvěděl

V dětství měla kvůli své nemoci většinu sportů a aktivit zakázaných, aniž by věděla proč. „Měla jsem strach neposlechnout, byl tam respekt. Ten režim byl docela přísný, měla jsem spousty omezení, které jsem nechápala. Nemohla jsem se spolužáky na bruslák nebo na koupaliště, kdyby mi tehdy někdo vysvětlil, proč se bojí, brala bych to lépe. Takhle jsem to brala tak, že mi pořád něco zakazují,“ popsala Jana své tehdejší pocity. V pubertě musela oželet také návštěvu diskoték a zábav. Podle nejnovějších průzkumů by se však lidé s epilepsií sportovních aktivit vzdávat neměli.

Zvrat přišel až na střední škole

Vše se změnilo až s nástupem na střední zdravotnickou školu, kterou Jana studovala. O nemoci se dozvěděla v době, kdy jí bylo 15 let. „Byla jsem zakřiknutá, ale když jsem se osamostatnila, zlepšilo se to. V době dospívání jsem jim zákazy samozřejmě vyčítala,“ vzpomínala Jana, která prý však s věkem chování rodičů pochopila.

Tatínek i maminka modelce zemřeli krátce po sobě. „S tatínkem na sobě byli hodně závislí, byla to láska od 16 let a prožili spolu krásných 55 let. Když taťka zemřel, maminka to těžce nesla a následně z toho onemocněla. S bráchou jsme se o ni doma starali do poslední chvíle. Odešla před šesti týdny,“ svěřila se modelka na konci dubna deníku Blesk.

Mohlo vám uniknout: Epileptický záchvat může přijít kdykoliv u kohokoliv. Jak se při něm zachovat?

Maminka dcery Verunky chce o této nemoci více informovat veřejnost, protože má pocit, že epilepsie u dětí je téma, o kterém se příliš nemluví. Zároveň chce vyvracet různé mýty a pomoci ostatním, kteří si procházejí něčím podobným.

Podívejte se, jak vypadal vztah Jany Doleželové a podnikatele Karla Janečka:

Sdílejte článek
Štítky nemoci epilepsie modelka celebrity zdraví Jana Doleželová dětství

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 6. 2024

Pokud jste připraveni a dobře zorganizováni, Berani, měl by dnešní den proběhnout hladce a příjemně. Nebojte se oddávat fantaskním snům a věcem rozmarné povahy. Máte právo vybočit z běžné rutiny. Pokud jste však své úkoly nedělali pořádně, budete nyní muset věnovat čas dohánění a plánování dopředu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.