Celebrity

3. března 2024 07:30

Tomáš Durčák

Javier Bardem se do Penélope Cruz zamiloval na první pohled. Na svatbu čekal 18 let

Oscarový herec Javier Bardem patří k nesmírně šarmantním mužům, kterým jde stárnutí s grácií tak nějak samo. Byť jej proslavily především role vyšinutých psychopatů, ve skutečnosti je spíš pravým opakem. Jeho soukromý život se od roku 2010 točí jen kolem manželky Penélope Cruz a jejich dvou potomků. Na vztah s půvabnou herečkou si však musel počkat více než dekádu.

Byť je od sebe dělí šest let, Javier Bardem svou hereckou kariéru odstartoval jen o dva roky dříve než Penélope Cruz. Rodák z Kanárských ostrovů měl za sebou menší role jen v hrstce filmů a seriálů, když se v roce 1992 při natáčení romantické komedie Šunka, šunka na place setkal s mladičkou, teprve šestnáctiletou Penélope. Pro ni šlo o filmový debut, pro něj o osudové setkání.

Vzájemná náklonnost však v nic dalšího nepřerostla z velmi jednoduchého důvodu – Penélope byla tehdy stále nezletilá. Bardem před lety v interview pro GQ připustil, že mezi nimi už tehdy byla jednoznačná chemie, ale mimo natáčení k ničemu nedošlo a jejich cesty se posléze k jeho velkému zklamání na řadu let rozešly. Ani jeden z nich však nezahálel a v následující dekádě se oba vypracovali na vyhledávaná jména v Hollywoodu.

A Penélope nestrádala ani v osobním životě. Po roce 2000 randila postupně třeba s Tomem Cruisem, Matthewem McConaugheyem nebo zpěvákem skupiny U2 Bonem. S Javierem Bardemem se znovu na place potkala až v roce 2008, 16 let od jejich prvního setkání. Při natáčení romantického snímku Vicky Cristina Barcelona k sobě opět našli cestu, která tentokrát přerostla až v partnerský vztah. Penélope Cruz navíc ve filmu předvedla tak oslnivý výkon, že si za něj odnesla Oscara.

Veřejné vyznání lásky Penélope Cruz rozplakalo

Bardem jí závidět nemusel, o rok dříve si totiž z galavečera rovněž odnesl jednu prestižní sošku, a to za svou dnes již legendární roli psychopata v thrilleru Tahle země není pro starý. Na veřejnosti se ovšem spolu herecký pár poprvé ruku v ruce objevil až o více než dva roky později, když vyrazil na festival v Cannes.  Javier zde převzal cenu za nejlepší mužský výkon a svou děkovnou řečí herečku dojal k slzám, když řekl: „Sdílím tuto radost i s mou partnerkou, mou láskou – Penélope. Jsem ti hluboce zavázán a moc tě miluji.“ Ve stejném roce si rovněž před oddávajícím stihli říci své „ano“.

V letech 2011 a 2013 se jim narodili syn Leo Encinas Cruz a dcera Luna Encinas Cruz. Šťastní manželé a rodiče si pak v roce 2017 opět střihli role ve společném snímku, životopisném dramatu Escobar. Bardem ztvárnil známého narkobarona, zatímco Penélope novinářku poznávající postupně světlou i stinnou stránku Escobara. Že je herectví bok po boku opravdu baví a naplňuje, potvrdili také o rok později, kdy si střihli hlavní role v dramatu Všichni to vědí.

Penélope Cruz omezuje u dětí moderní technologie

I když jsou spolu manželé už 14 let a mají doma dva teenagery, o svém soukromí se zmiňují jen zřídka. V prosinci 2021 se Penélope Cruz v rozhovoru pro stanici CBS rozpovídala o tom, jak je velmi opatrná ohledně toho, co o svých dětech sdílí na sociálních sítích, neboť se snaží maximálně chránit jejich soukromí: „Dnešních teenagerů je mi moc líto. Působí to, skoro jako by na nich svět zkoušel nějaký experiment. Hmm, pojďme zkusit, co se stane, když dvanáctiletého vystavíte hromadě moderních technologií.“

Herečka rovněž přiznala, že co se týče omezování používání moderních technologií u svých dětí, umí být hodně tvrdá. Mobilní telefony prý mít nebudou, dokud nebudou mnohem starší, a žádné sociální sítě aspoň do šestnácti. K sociálním sítím nemá příliš velkou náklonnost ani ona sama. „Snažím se je používat minimálně, pokud možno co nejopatrnějším způsobem,“ popsala Cruz. Zkritizovala na nich i nedostatek ochrany pro mladé lidi. „Nic tam je a jejich stále se vyvíjející mozky nechrání, mění to způsob, jak se vnímají, jak vnímají šikanu druhých,“ dodala.

Přestože se oba herci snaží věnovat maximum času i energie rodině, jejich herecké kariéry rozhodně nestagnují. Například rok 2022 byl pro oba vskutku výjimečným, Javier získal v pořadí už čtvrtou nominaci na Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Ricardovi a Penélope si svou rovněž čtvrtou nominaci na zlatou sošku vysloužila jako hlavní hrdinka španělského dramatu Paralelní matky.

Na co by rodiče měli myslet, když své děti pouštějí do online světa?

Sdílejte článek
Štítky rodina seznámení vztah Penélope Cruz moderní technologie svatba výchova manželé herec sociální síť děti soukromí Ceny Oscar Penélope Cruzová Javier Bardem

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 5. 2024

Berani, budete se muset spolehnout na své analytické schopnosti a pevnou sebekontrolu, abyste se dostali z rozbouřeného moře, ve kterém se dnes nacházíte. A stresu se nevyhnete. Nejhorší nástrahou, která vás čeká v kariéře nebo při studiu, by bylo pochybovat o svých schopnostech. Máte příležitost, abyste si vyzkoušeli svou sebedůvěru. Jen se ujistěte, že obstojíte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.