Je důležité dělat chyby, tvrdí herec Robert Mikluš. Rodiče z něj chtěli mít právníka

Robert Mikluš v Show Jana Krause

Herec Robert Mikluš následoval svůj profesní sen navzdory nelibosti svých rodičů. Ti ho zpočátku od herectví odrazovali a toužili z něj mít právníka. Co dalšího na sebe umělec prozradil?

Jednačtyřicetiletý rodák z Ostravy Robert Mikluš je jasným důkazem toho, že je dobré, když člověk následuje svůj sen. Ačkoli měl podle představy rodičů studovat práva, nakonec skončil na prknech, která znamenají svět. Diváci tak mohou tohoto talentovaného herce vídat na filmovém plátnu či v divadle.

Mohlo by vás zajímat: Pavel Liška se svěřil s nepříjemností. Kvůli pomočování nosil v trenkách ručník

Mikluš je členem Činohry Národního divadla, ve kterém ho mimo jiné letos na jaře čeká premiéra Mefista od Klause Manna. Kromě toho se bude věnovat také pedagogické činnosti s budoucími herci. „Budu teď s Ivanou Uhlířovou otevírat ročník na DAMU,“ prozradil Mikluš v Show Jana Krause a zamyslel se nad tím, že divadlo je z hlediska předávání zkušeností svým způsobem neuchopitelné. „Snažíme se k tomu přistupovat exaktně,“ dodal a moderátorovy pochybnosti o tom, zda je vůbec pro herectví nutné univerzitní vzdělání, rozptýlil slovy: „Myslím, že je dobré, že má vůbec člověk možnost to studovat.“

Originální zpracování v divadle

Rozhovor se stočil také k neobvykle pojatému divadelnímu představení Čurda, hrdina jedné prohry, které se odehrává zčásti v divadle, zčásti formou audiowalku na Václavském náměstí a cestou do Petschkova paláce, tehdejšího sídla gestapa. „Druhá část toho představení je taková poznávací cesta, kudy asi ten Čurda šel na velitelství gestapa,“ popsal Robert, který má ve hře roli čističe bot Jiráčka. „Děláme to divákům pestré. Oni ještě mají sluchátka a poslouchají nějaké dobové zvuky. Já si vezmu židličku a pak mám ještě takovou dobovou krabičku s rekvizitami na čištění. Měl jsem na to dokonce workshop, jak se to má správně dělat. Jenže když jsme to pak začali v té inscenaci dělat, tak jsme zjistili, že je to čištění dost hlasité. Takže nebylo slyšet kolegy. Musel jsem to tedy zredukovat,“ vyprávěl herec, který měl být právníkem.

Čtěte také: Herec Nemec umírá na rakovinu, zbývají mu měsíce. Poslední přání si splnil divadlem

Rodiče prý nebyli jeho touze stát se hercem zpočátku příliš nakloněni. „To jsou takové ty klasické modely rodičů, co třeba nemohli studovat kvůli komunistům, takže pak lpějí na vzdělání svých dětí. A právník, to bylo takové to povolání, co smrdí penězi. Tak to chtěli,“ doplnil na vysvětlenou s tím, že dnes už je jeho maminka ráda. Na závěr pak dal Janu Krausovi, který se od něj dožadoval malého úvodu do herectví, dobrou radu – aby na sebe dával pozor. „Abyste třeba neuklouzl na podlaze a hned si nezlomil nohu,“ řekl svým sametově klidným hlasem a s lehkým úsměvem. „A taky abyste se nesnažil vyhrávat, protože o tom to není. Je důležité i dělat chyby,“ uzavřel Mikluš.

Sdílejte článek
Štítky rozhovor Show Jana Krause Jan Kraus celebrity herec divadlo Robert Mikluš

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.