Od požáru k porodu a zpět. Hasič z Hřenska si nenechal ujít příchod dcery na svět

Hasič Tomáš spěchal od požáru v Hřensku k porodu své dcery

Z totální katastrofy a čirého pekla v Českém Švýcarsku si hasič Tomáš Knobloch odskočil podpořit svou ženu při porodu, aby se ihned poté dobrovolně vrátil zpět k zásahu. Jeho příběh kuriózního a hektického dne, kdy se stal otcem, zaujal celé Česko.

Člen pražských hasičů Tomáš byl zrovna nasazen v Hřensku a hasil tamní ničivý požár, když mu jeho žena dala vědět, že se zřejmě blíží porod. Jeho velitelé mu i přes stále vážnou situaci v Českém Švýcarsku dovolili odjet, aby narození svého potomka stihl, s tím, že se nemusí vracet ihned.

Vrátil se, aby se odvděčil vstřícným velitelům

On však dovolenou odmítl a sám navrhl, že se po porodu vrátí zpět do Hřenska a bude pokračovat s hašením tamních požárů. Příběh Tomáše Knoblocha, jeho partnerky Jany a jejich nově narozené dcerky Lilien se nyní českým internetem šíří taky tak trochu jako požár a mnoha lidem už na tváři vykouzlil úsměv.

„Partnerka měla bolesti už od rána, takže bylo vše předem domluvené a byla zařízena veškerá logistika,“ vysvětluje Tomáš, že nešlo o žádnou spontánní akci, ale že si propuštění k porodu domluvil sám. Ani jeho tolik vyzdvihovaný návrat po něm nikdo nechtěl, s touto myšlenkou prý přišel sám.

„Nebyla to žádná podmínka od velitelů, s návratem jsem přišel sám, abych jim mohl oplatit jejich vstřícnost,“ dodává. „Chci v první řadě poděkovat velitelům a všem borcům od HZS Praha, kteří mě během včerejška podpořili a vyšli mi vstříc. Neskutečný dík patří Hasičům města Česká Lípa, kteří mě navečer po prasknutí vody pohotově z Hřenska odvezli na další místo nasazení – do porodnice v České Lípě,“ napsal Tomáš – už jako novopečený tatínek – 11. srpna na svůj Facebook.

O pár dní později se jeho příběh objevil i na twitterovém účtu pražských hasičů a postupně si nachází cestu stále dál a dál. Jak poznamenal i sám Tomáš – začíná si žít tak trochu vlastním životem.

Loučení bylo v pohodě, Hřensko je měsíční krajina

Což o to, dojet do porodnice je jedna věc. Jak náročné ale bylo odjet, sotva se mu narodila dcerka a když mohl být zase chvíli se svou manželkou? „Lili se narodila krátce před půlnocí, pobyl jsem tam pak ještě asi něco přes hodinu a půl. Přítelkyně byla samozřejmě hrozně unavená, takže šla velmi brzy spát a Lili už si vzaly do péče sestřičky,“ popisuje Tomáš první hodiny po porodu.

„Loučení bylo nakonec celkem v pohodě. Popravdě to vše proběhlo tak rychle, že jsem si to celé začal uvědomovat až někdy druhý den v Hřensku,“ říká s úsměvem Tomáš. Ten už má v Českém Švýcarsku za sebou téměř desítku zásahových dnů, a jak sám říká, viděl tam toho už dost. Jak by vše, co už při boji s tamním požárem zažil a viděl, popsal? „Když to shrnu, napadají mě dvě slova: měsíční krajina. Přesně tak to na mě působilo, když jsem byl nasazen pod Pravčickou bránou,“ svěřil se nyní velmi známý hasič.

PEKLO🔥 … záchrana Mezné se v noci nezdařila

Posted by Tomáš Knobloch on Monday, July 25, 2022

Z celé katastrofy a tragédie v Českém Švýcarsku tak přece jen vzešel minimálně jeden pozitivní osobní příběh, který lze brát s úsměvem. Nezbývá než Tomášovi i jeho kolegům poděkovat za to, co pro záchranu Hřenska i okolí udělali, a popřát mu jen to nejlepší v jeho nové roli otce.

Sdílejte článek
Štítky rodina porod hasiči Facebook dcera příběh pražští hasiči Hasičský záchranný sbor Hřensko Národní park České Švýcarsko Tomáš Knobloch

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.