Celebrity

6. prosince 2023 19:05

David Laštovka

Josef Bláha před smrtí ochrnul, na lůžko mu nosili rum. S Brodským se hádali do krve

Pohádkových 7 pádů Honzy Dědka (29) - Josef Dvořák o tom, jak z něj maminka chtěla mít horníka

Josef Bláha patřil mezi legendární české herce. Před kamerou ztvárnil desítky filmových a seriálových rolí, které si diváci oblíbili. Patří mezi ně i seriál Návštěvníci, v němž si zahrál postavu vedoucího expedice, profesora Richarda. Od premiéry tohoto snímku v listopadu uplynulo 40 let.

Herec Josef Dvořák se s Josefem Bláhou intenzivně potkával právě díky natáčení seriálu Návštěvníci. Starší herecký kolega ho zpočátku děsil drsnými hádkami s Vlastimilem Brodským. „Každé ráno pro nás přijelo auto a vezlo nás na plac a jednou jsem měl to štěstí jet společně s panem Brodským a Bláhou. Jakmile se auto rozjelo, tak na sebe začali ukrutně řvát, urážet se, nadávat, bylo to něco strašného,“ zavzpomínal herec pro Prima Ženy.

Mohou se i zabít, líčil Josef Dvořák štábu

Celou cestu mlčky seděl, klopil zrak a modlil se, aby už dojeli na místo. „Jakmile jsme tam dorazili, celej vyděšenej jsem běžel za štábem a prosil je, abych už příště s nimi nemusel jet. A že by bylo úplně nejlepší, kdyby ti dva raději jezdili každý v jiném autě. Že se spolu nemůžou vystát, nesnášejí se a že se třeba mohou i zabít,“ popisoval Dvořák, který před rokem navštívil Show Jana Krause (viz. úvodní video).

Jenže ostatní už věděli své. „Všichni se na mě jen tak s cukajícími koutky podívali a pak se rozesmáli. Největší radost jsem tím samozřejmě udělal Bróďovi s Bláhou. Oni to na mě celou dobu jen hráli a já jim naletěl. Nebyl jsem ale první ani poslední,“ dodal s úsměvem Josef Dvořák. Bláha s Brodským si ve skutečnosti spolu velmi rozuměli, oba byli recesisté, se stejným smyslem pro humor. Měli spolu zvláštní hru. Před lidmi se pokaždé naoko strašlivě pohádali a tehdy se jejich obětí stal zrovna Dvořák.

Do nemocnice mu nosili lahvičky rumu

Josefa Bláhu na sklonku života sužovaly vážné zdravotní problémy. V pětašedesáti letech onemocněl rakovinou jícnu, kvůli níž byl nucen práci odmítat. Posledních pět let života doslova protrpěl. Nemohl přijímat potravu a přišel o všechny radosti, které mu život přinášel.

ČTĚTE TAKÉ: Josef Bláha v dětství neuměl česky. Ke konci života ochrnul a vyžadoval alkohol

„V prosinci 1994 tátovi večer najednou ochrnula polovina těla, tak jsme zavolali sanitku a nechali ho převézt do nemocnice. Tam jsme mu nosili ještě s maminkou lahvičky rumu. Krátce potom na svatého Mikuláše zemřel,“ popsal v televizním dokumentu hercův syn. Josef Bláha zemřel 6. prosince roku 1994 ve věku 70 let.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.