Celebrity

8. června 2023 05:30

David Laštovka

Herec Josef Bláha konec života protrpěl. Alkoholu se vzdát nechtěl, popíjel ho brčkem

Herec Josef Bláha v české kinematografii zanechal nezapomenutelnou stopu. Ztvárnil desítky rolí ve filmech i seriálech, na kterých vyrostlo několik generací. Konec života protrpěl a smrt pro něj byla doslova vysvobození. V těchto dnech si připomínáme jeho nedožité 99. narozeniny.

Josef Bláha se před kamerou naposledy objevil v roce 1989. Na začátku devadesátých let byl nucen kvůli zdravotním problémům svoji bohatou uměleckou kariéru uzavřít. Onemocněl rakovinou jícnu a život, který tolik miloval, se mu ze dne na den proměnil v utrpení. Nemohl přijímat potravu, normálně jíst ani pít.

Ani když mu bylo nejhůře, svého oblíbeného rumu a piva se nehodlal vzdát a rodina mu tyto alkoholické nápoje musela podávat brčkem. Se zrádnou nemocí bojoval téměř šest let. Dožil se sedmdesáti let. „V prosinci 1994 večer tátovi najednou ochrnula polovina těla, tak jsme zavolali sanitku a nechali ho převézt do nemocnice. Tam jsme mu nosili ještě s maminkou lahvičku rumu. Krátce potom na svatého Mikuláše zemřel,“ popsal hercův syn v televizním dokumentu Příběhy slavných.

Přečtěte si také: Nemocná Jana Brejchová promluvila. Dceru Terezu Brodskou dojala k slzám

Trapas při námluvách

Bláha umíral obklopen rodinou. Syny Jiřím a Pavlem a manželkou Bohumilou, amatérskou herečkou z ochotnického souboru, s níž se oženil na Štědrý den v roce 1949 a byl s ní až do své smrti. „Má žena pochází z malého města, kde se dbá na ženichovo požádání o ruku nevěsty. Když jsem tam přišel v obleku a s kravatou, byl jsem tak nervózní, že jsem skoro nemohl mluvit. A při obědě, podávala se svíčková, jsem si z nervozity strčil knedlík místo do pusy do ucha,“ vyprávěl podle deníku Blesk Bláha své herecké kolegyni Antonii Hegerlíkové.

Josef Bláha dětství prožil v tehdejší Jugoslávii a až do svých jedenácti let neuměl slovo česky. Jeho otec byl Čech, matka Slovinka, a právě v její rodné zemi vyrůstal. Poté se s rodiči přestěhovali do Čech, konkrétně do jihočeského Písku, odkud se přemístili do Prahy. Přestože si matka s otcem přáli, aby studoval medicínu a stal se doktorem, vybral si DAMU. Herectví ho okouzlilo během středoškolských studií, kdy začal ochotnicky hrávat divadlo. Většinu své profesionální kariéry strávil v Divadle na Vinohradech, kde působil čtyřicet let.

Herectví rodiče zakázali spoustě umělců, kteří k němu ale nakonec stejně sklouzli. Podívejte se také na rozhovor s Annou Dvořákovou:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 6. 2024

Berani, věnujte dnes velkou pozornost svým přátelům. Někdo z nich možná prochází těžkým obdobím a potřebuje trochu více podpory a pozornosti. Pokud můžete, dejte dohromady několik kamarádů a uspořádejte improvizovaný oběd či večeři nebo jakoukoli jinou aktivitu, která vám umožní se zasmát, sblížit a sdílet. Vaše přátelství jsou pokladem, kterého je třeba si vážit a pečovat o něj.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.