Josef Klíma se nebojí práce na vlastní kůži. Námět na reportáž už sbíral i nahý

7 pádů Honzy Dědka (15) - upoutávka

Dvaasedmdesátiletý publicista Josef Klíma umí překvapit. Například tím, co všechno dělá pro svoje tělesné i duševní zdraví, které s ohledem na jeho profesi potřebuje udržovat v co nejlepší kondici. Poslechněte si ho v extra ukázce.

„Dělám 40 kliků denně. Otužuju se. Chodím na nuda pláže. Ale jenom proto, že nemám rád mokré plavky. Nemám v tom žádnou filozofii. I na nuda pláži za mnou chodí lidi, že pro mě mají námět na reportáž,“ popsal publicista, ale také například autor scénáře k seriálu Sedm schodů k moci Josef Klíma v rozhovoru s Honzou Dědkem.

„Jednou jsem tam takhle ležel, spal jsem a najednou jsem se probudil, protože jsem měl pocit, že se na mě někdo dívá. Nade mnou byl chlap, taky nahý. Tak jsem nevěděl, co bude. Omlouval se, že mě nechtěl budit, ale že ho protiprávně vyhodili ze zaměstnání, že jde od advokáta a má s sebou všechny dokumenty – a jestli bych se na to nekoukl. Tak jsem mu dal mail, ale už se neozval,“ řekl Josef Klíma s tím, že před prací zkrátka nikam neuteče. To ale není nic proti tomu, jak ho jeho vlastní investigativa stíhala v devadesátkách.

„V té době se hodně vyhrožovalo, dokonce jsem měl asi po dobu tří týdnů přidělenou ochranku. Tehdy to asi opravdu nebezpečné bylo, spolu s Jankem Kroupou jsme dostali varování přímo z podsvětí. Pak si to převzali právníci a už se to dostalo do jiné roviny. Dnes se daleko více bojím toho, že mě nějaký zfetovaný blázen srazí při cestě na dálnici, než že mi ublíží nějaký zločinec,“ zavzpomínal před časem pro magazín Prima Ženy Klíma na výhrůžky.

„Tenkrát nebyly esemesky, tak psali koresponďáky. Třeba: Ty svině, jestli toho nenecháš, uřízneme ti hlavu. Ale protože se nepodepsali a já měl rozdělaných třeba pět reportáží, nevěděl jsem, ke které to patří. Ze začátku jsem to jednou nebo dvakrát řešil na policii, pak jsme se na to vykašlali a házeli to do koše,“ uvedl s klidem sobě vlastním Klíma v 7 pádech Honzy Dědka, které uvidíte v úterý ve 21:35 na Primě. Kariéru v televizi přitom původně budovat vůbec nechtěl.

Čtěte také: O divokých devadesátkách promluvil i Michal Malátný

„Do televize jsem nikdy nechtěl. Ještě když jsem byl v Reflexu, tvrdil jsem, že jsem píšící novinář a že televize je povrchní médium, kde složité kauzy nejdou ztvárnit. Pak jsem zjistil, že jdou, akorát se musí zhustit, nesmí se zkreslit a musí vám divák věřit. Natočil jsem tak přes šest set reportáží,“ vypočítával Klíma.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.