První český seriál z politického prostředí: 8 dílů emocí, intrik, sexu a touhy po moci

Sedm schodů k moci (1) - Říkal jsem vám, že jsem svině

Český seriál Sedm schodů k moci v pouhých osmi dílech nabízí dávku emocí, propletených vztahů, intrik i erotických chvilek zasazených do politické scény. Stojí za zhlédnutí díky své unikátnosti i výkonu herců, navzdory všem recenzím si jej ale zkuste užít bez porovnávání s událostmi v české politice.

Nový seriál televize Prima dostupný na platformě prima+ nabízí pohled do politického prostředí. Z některých recenzí se můžete dočíst, že je volně inspirovaný českou politickou scénou po roce 2000, nicméně podle mě si ho divák nejlépe užije ve chvíli, kdy se nebude snažit příběhy hrdinů „napasovat“ na konkrétní události, které se kdy v reálu staly.

Hlavní hrdinka Anna Malá (v podání Evy Podzimkové) zaujímá většinu scén v prvním dílu seriálu, který by mohl být dynamičtější. Na druhou stranu od druhého dílu nabere tato minisérie tak rychlý spád, že je dobré, že se před ním mohl divák zorientovat a především seznámit s postavou obyčejné, ovšem schopné holky z malého města.

Anna Malá začíná jako servírka v hospodě, kterou vede se svým tehdejším přítelem a nejlepší kamarádkou. Zároveň se stará o nemocnou maminku (Jana Krausová), kvůli které musela přerušit studia v Praze. Už v úvodu seriálu ale Aničku zasáhne hned několik ran v osobní sféře a vztahy na malém městě se jí totálně rozpadnou. Všechno, co jí dosavadní život neposkytl, proto může začít dohánět – a na to je potřeba přesunout se do Prahy.

Začíná v parlamentní kantýně v době, kdy sotva pozná premiéra, navíc pod vedením nepříjemné vedoucí Šustrové (Veronika Žilková). Velmi rychle ale začíná chápat, že znalosti politického prostředí se dá využít, a že klíčová rozhodnutí se dají ovlivnit i z jiných než parlamentních místností. Nastupuje tak na schodiště směrem k moci a začíná zdolávat jeden schod za druhým. Herečka Eva Podzimková (dříve Josefíková) se natáčení náročných erotických scén samozřejmě nemohla vyhnout, její tělo ale v seriálu neuvidíte, od ramen dolů patří dublérce.

Na začátku to byla jen Anička z hospody

Pro hlavní hrdinku Aničku není stěžejní jen ovlivňování událostí z ložnice, i když by to tak mohlo vypadat, protože během minisérie vystřídá několik vlivných mužů včetně ministra Tomáše Vichra (Jiří Vyorálek). Navazování vztahů s lidmi se jí daří už od začátku cesty za mocí, nejdřív tak nějak náhodně, velmi rychle ale pochopí, jak se tato hra hraje. Zkraje uzavře spojenectví s bulvárním novinářem Ivanem Krčkou (Pavel Batěk), který každý díl seriálu glosuje v roli vypravěče a sám o sobě říká, že je „svině“ a že je to především on, kdo Annu Malou manipuluje. Anička ovšem schody k moci místo stoupání začne spíše vybíhat, nerozhlíží se doprava doleva a svrhne kohokoliv, kdo se jí postaví do cesty. Včetně starých známých nebo lidí, kteří při ní zpočátku stáli.

V poměrně krátkém časovém rozmezí (především pokud jste „hltači“ seriálů, kteří jsou schopni minisérii zhlédnout za noc) tak můžete pozorovat až nereálnou proměnu Anny Malé z prosté hodné holky na bezcitnou mrchu. Pestrost postavy, která je pro každou herečku snem, však nemusí být tolik lákavá pro diváka. Seriál chce během pouhých osmi dílů naservírovat pořádnou dávku emocí a propletených vztahů, vyostřující se zápletku s rychlým vzestupem i pádem hlavní hrdinky a pozadí politické scény plné korupce, lží a intrik. Jediné, co Aničku po celou dobu spojuje s jejím původním charakterem, je žárlivost a určitá dívčí nerozvážnost, kterými se často nechá strhnout. V reálném politickém světě by proto silnou roli kariéristek lépe vystihly třeba šéfka ministrova kabinetu Coufalová (Bára Munzarová) nebo vedoucí parlamentní kantýny Šustrová, kterých se ale hlavní hrdinka celkem bezproblémově zbaví.

Na české scéně první seriál z politického prostředí vznikl v režii Jiřího Chlumského a Martina Koppa. Autorem námětu a scénáře je publicista Josef Klíma, který má letité znalosti politického prostředí, politických kauz a různých cest k moci, jimiž se inspiroval. Kromě hlavních rolí se i v těch menších objevují známí herci, například Tomáš Měcháček, Michal Novotný, Alžbeta Stanková nebo Pavla Gajdošíková.

Nový seriál Sedm schodů k moci můžete sledovat exkluzivně na prima+ (www.primaplus.cz)


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.