Celebrity

16. července 2024 12:01

David Laštovka

Obavy o hereckou legendu Juraje Kukuru. Po léčbě na onkologii výrazně zhubl

Slovenskou hereckou legendu Juraje Kukuru (77) sužují vážné zdravotní problémy. Po hospitalizaci na onkologii se po dlouhé době ukázal na veřejnosti. Nešlo si nevšimnout, že výrazně zhubl a působil unaveně. Co řekl o boji se zákeřnou chorobou?

Juraj Kukura, kterého proslavily hudební komedie Trhák nebo pohádka Deváté srdce, musel být na jaře letošního roku hospitalizován na bratislavské onkologii. Kvůli zdravotním problémům bohužel letos odmítl také účast na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde měl slavnostně uvést kultovní film Stíny horkého léta režiséra Františka Vláčila. Ve společnosti se začal objevovat až nyní a nešlo si nevšimnout, jak moc ho nemoc poznamenala. Slavný herec výrazně zhubl a působil unaveným dojmem.

V nemocnici skončil kvůli problémům s krví

Jak prozradil, měl problémy s krví. „Už je to dobré, ale už jsem za zenitem,“ smířlivě okomentoval svůj zdravotní stav v rozhovoru pro Český rozhlas Brno. V interview promluvil také o své ženě Taťáně a vyslovil jedno přání. „Chtěl bych, aby moje manželka měla zahradu a psa. Jenže já žiju i v Hamburku, a to cestování a moje práce by bylo se zahradou a pejskem složité. Je se mnou ochotná být i bez psa a bez zahrady. Zatím mě nevyhodila,“ uvedl s úsměvem.

S manželkou si vyká

Když se s Taťánou seznámili, byl ještě zadaný, scházeli se tajně a vykali si. Jakmile spolu začali chodit oficiálně, bylo prý velmi zvláštní ze dne na den přejít na tykání. Kukura přiznal, že vykání tak dvojici vydrželo dodnes. Kukura, který letos oslavil 77. narozeniny, má s manželkou syna Philippa, který se stal uznávaným vědcem a posbíral řadu ocenění.

Hrozilo mu vězení

V osmdesátých letech se herec vydal za slávou do západního Německa, kde se mu velmi dařilo a stal se obsazovaným divadelním hercem. Totalitní režim mu zpočátku jeho výjezdy toleroval, když pak ale odmítl spolupracovat se Státní bezpečností, upadl v nemilost. Jakmile mu vypršela platnost výjezdní doložky, místo dalšího prodloužení mu bylo doručeno soudní rozhodnutí, že je odsouzen na tři roky vězení za nedovolené překročení hranic, což se rovnalo vlastizradě.

Přišel o veškerý majetek

Kukura se tak rozhodl pro emigraci. Na Slovensku mezitím přišel o veškerý majetek, který mu byl zabaven. V roce 1986 nesměl přijet ani na pohřeb milované maminky. Pokud by se do rodné země vrátil, putoval by rovnou za mříže.

Ještě dnes má na toto období bolestivé vzpomínky. „Mrzí mě, že jsem nebyl s ní, když umírala. Stále na to myslím a neumím se přes to dostat. Velmi mě to mrzí. Štve mě, že jsem nenasedl do vlaku a neodjel za ní,“ svěřil se s pohnutým hlasem v pořadu 13. komnata.

Podle onkoložky je možné i pacientovi s metastázemi přidat roky života:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 8. 2024

Přemýšleli jste o adopci domácího mazlíčka? I kdyby ne, mohl by vám nyní do života vstoupit roztomilý pejsek nebo kočička, kteří projeví zájem zůstat s vámi, Berani. Nedovolte, aby vám v cestě stály přízemní úvahy. Zvíře by vám nyní mohlo do života přinést spoustu radosti. Vaše zdraví by se mělo i nadále zlepšovat, i když energie může přicházet a odcházet.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.