Filmový festival Karlovy Vary 2024: Dorazí Clive Owen, Viggo Mortensen i další hvězdy

Russell Crowe přijel na slavnostní zahájení festivalu ve Varech. Zdroj: ČTK

Prestižní filmový festival v Karlových Varech každoročně přiláká tisíce návštěvníků z řad celebrit i veřejnosti. Kromě českých a slovenských hvězd se milovníci filmů mohou těšit i na ty zahraniční. Oznámení jmen hollywoodských hostů si organizátoři nechávají takřka na poslední chvíli. Kdo letos dorazí?

KVIFF 2024

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (KVIFF) letos proběhne od 28. června do 6. července 2024. Prezidentem filmového festivalu je Jiří Bartoška. Každoroční dávku přibližně dvou stovek filmů obstarává 12 kinosálů. Zahájení proběhne tradičně v Hotelu Thermal, kde bude probíhat i velká část filmových projekcí. První potvrzenou zahraniční hvězdou je australský herec Geoffrey Rush.

Na slavnostní zahájení filmového festivalu v Karlových Varech (KVIFF) se mohou návštěvníci těšit už v pátek 28. června. Uskuteční se tradičně v Hotelu Thermal, před kterým bude legendární červený koberec. V roce 2023 při zahájení pršelo, snad tedy letos počasí nebude slavnostní večer komplikovat, ačkoliv i loni si ho přesto hosté užili.

Příjezdy slavných na červený koberec patří mezi nejsledovanější události filmového festivalu ve Varech a jsou zároveň jakousi módní přehlídkou. Spousta hvězd pro tuto příležitost využije služeb těch nejlepších módních návrhářů, stylistů a vizážistů. Přehlídka samozřejmě pokračuje i v dalších dnech festivalu na nejrůznějších akcích. Některé ženy s sebou mají i desítky různých nových šatů a outfitů, jiné holdují spíše recyklaci a rády využívají a kombinují „starší“ kousky.

Na jaké slavné hosty se můžete těšit?

Kromě hvězd české a slovenské filmografie na festival pravidelně míří i zahraniční hosté. Minulý rok to byl ‚Gladiátor‘ Russell Crowe (60), Alicia Vikander (35) a další. První letošní potvrzenou zahraniční hvězdou je australský herec Geoffrey Rush (72), kterého můžete znát například z filmu Piráti z Karibiku a jenž na festival zavítal už v roce 2022, kdy převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Ředitel KVIFF Jiří Bartoška na tiskové konferenci oznámil, že zahajovací večer letošního ročníku svou přítomností obohatí charismatický Viggo Mortensen, kterého proslavila zejména role Aragorna v trilogii Pán Prstenů. Představí zde své autorské dílo Až na konec světa a převezme Cenu prezidenta festivalu.

Laureáty Ceny prezidenta se pak stanou také americký oscarový režisér Steven Soderbergh (Kafka, Erin Brockovich, Dannyho parťáci) či španělský herec Daniel Brühl, kterého proslavily role ve snímcích jako Good bye, Lenin!, Hanebný pancharti, Rivalové nebo v seriálu Psychiatr. Velké jméno si však pořadatelé připravili i pro závěr letošního největšího festivalu.

Na ten by měla dorazit další herecká legenda, devětapadesátiletý britský herec Clive Owen, který je znám třeba jako Král Artuš ze stejnojmenného moderního zpracování známé legendy z roku 2004.  Za drama Na dotek si pak o rok později vysloužil Zlatý glóbus, cenu BAFTA i nominaci na Oscara. Jak Jiří Bartoška potvrdil, všichni zahraniční hosté obdrží letos Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a žádnému nebude předán Křišťálový glóbus, jež má pro letošní rok nový, zmenšený design.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 6. 2024

Vaše přizpůsobivá povaha vás dnes může dostat do potíží, Berani. Osobnosti se mohou střetnout, když nikdo nebude chtít vést. Buďte agresivní, aniž byste byli manipulativní. Udržujte se v lehkém duchu. Nesnažte se nikoho přitlačit k zemi. Vaše povaha je otevřená a expanzivní. Dopřejte druhým lidem svobodu, kterou chtějí. Neočekávané události mohou dramaticky změnit průběh dne, proto se nerozčilujte, když věci nepůjdou podle plánu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.