Celebrity

22. března 2022 12:40

David Laštovka

Karel Vágner jubileum málem neslavil. Před jistou smrtí ho zachránila Hana Zagorová

Pro hudebníka Karla Vágnera, který slaví 80 let, představuje Hana Zagorová tak trochu anděla strážného. Nejenže spolu dlouhá léta společně vystupovali a tvořili milenecký pár, ale nebýt zpěvačky, už by tu dávno nebyl.

Partnerský vztah jim sice vydržel necelé dva roky, přátelství však celý život. Prožili spolu tolik, že na to nejde zapomenout. Seznámili se v době, kdy Zagorová začala v 70. letech hostovat v koncertním programu Evy Pilarové, jejímž kapelníkem a tehdejším milencem byl právě Karel Vágner. Když se Hanka rozhodla osamostatnit, založit vlastní kapelu, přemluvila ho, aby šel k ní. A právě to mu zachránilo život.

„Krátce nato moje stará kapela letěla koncertovat na Kubu, a když se vracela zpátky, nedaleko ruzyňského letiště došlo k havárii. Letadlo dosedlo půl kilometru před ranvejí. Utrhl se mu podvozek, pak křídlo, obrátilo se na střechu a začalo hořet. Zemřelo tam pět kluků z naší kapely a zvukař. Žádnému z nich tehdy nebylo ještě ani třicet. Mohl jsem tam sedět i já. Eva Pilarová tehdy naštěstí na Kubě zůstala o týden déle,“ uvedl hudebník podrobnosti nehody, která se stala v roce 1973.

Právě tato tragická událost ho s Hanou Zagorovou spojila ještě blíže. „Když si člověk uvědomil, že jsem z té kapely odešel těsně před jejím odletem, srazilo mě to na kolena. Potřeboval jsem, aby mě někdo chytil za ruku, protože jsem z toho byl psychicky na dně. No a mě chytila za ruku Hanka,“ popsal Vágner. Účastníkem smrtelné havárie však byl už pět let dříve, kdy cestoval se svou tehdejší kapelou Orchestr Karla Duby do Mongolska. Autobusu, který je vyzvedl na letišti v hlavním městě Ulanbátar, však selhaly brzdy a po pádu ze srázu zahynula většina členů hudebního uskupení. Karel Vágner přežil díky tomu, že vyletěl malým okénkem ven.

Děti plodil střídavě se dvěma ženami

Pilarová mu odchod k mladší kolegyni do smrti neodpustila. Od té chvíle pro ni přestal existovat. „Vágner? Toho pána neznám. Nevím, kdo to je,“ reagovala v rozhovorech, když na něj přišla řeč. „Ona je jediná žena, která se mnou pak už v životě nepromluvila. Se všemi ostatními jsem se rozešel v dobrém. Celá léta dělala, jako že mě nevidí. Hanka Zagorová mi dokonce několikrát řekla, abych Evě pomohl. Takovou možnost mi ovšem Eva nikdy nedala. Spoustu věcí v životě dokážu odhadnout, ale u ní opravdu netuším, proč k tomu došlo. Nikdy jsem jí neublížil. Alespoň jsem tedy nechtěl,“ svěřil se hudebník, který má celkem šest dětí.

S první manželkou Želmírou syna Karla, který se oženil s modelkou Simonou Krainovou. Z druhého manželství s výtvarnicí Monikou Asterovou má Jakuba, Terezu a Barboru. Se třetí ženou Katinou Papadopulosovou pak Josefa a Annu. Z věků Vágnerových potomků plyne, že se jeho druhá a třetí manželka na porodním sále v té době střídaly. „Já jsem se o Moniku staral, protože měla dvě děti. Ale ona pak odjížděla na dlouhé zahraniční zájezdy, takže jsme se odcizili. Tím pádem došlo k určité odluce,“ vysvětloval Karel Vágner.

Pravdou ovšem je, že na každého svého potomka může být náležitě pyšný. Každý z nich v něčem vyniká. Například Jakub je světově uznávaný sportovní rybář, Josef a Tereza muzikálovými zpěváky, Anna respektovanou baletkou, Barbora herečkou a zpěvačkou.

Zdroj: kniha Zagorka, Blesk.cz, archiv autora


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.