Celebrity

18. března 2022 06:05

Petra Kloidová

Karel Vágner promluvil o tragické nehodě: Autobus sjel ze srázu. Zabila se celá kapela!

7 pádů Honzy Dědka (8) - Vágner o vnučkách

Na 21. srpen 1968 má hudebník Karel Vágner opravdu hrůzostrašné vzpomínky. Zatímco jeho spoluobčané bojovali v Československu za svobodu, on byl účastníkem tragické nehody autobusu v Mongolsku, kde jeho kolegové nepřežili.

Hudebník Karel Vágner se jako mladík připojil ke slavné české kapele Orchestr Karla Duby. 19. srpna vyrazila populární pětičlenná parta z letiště do Mongolska, protože skupina s kontrabasistou Karlem Vágnerem pak měla jet na turné po celém Sovětském svazu. 20. srpna známí čeští hudebníci přistáli v hlavním městě Mongolska, místní pořadatelé se rozhodli kapele vystrojit výlet k váženému pomníku v horách.

„Hrál jsem s Orchestrem Karla Duby a jezdil jsem s nimi po Evropě. 21. srpna 1968 jsme přiletěli do Ulánbátaru. Vezli nás k takovému pomníku do hor a tomu autobusu selhaly brzdy. Spadli jsme do údolí a celá kapela zahynula,“ prozradil Karel Vágner v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Tragická autonehoda v mongolských horách

Řidič autobusu se lekl protijedoucího auta a strhl řízení. Autobus spadl ze srázu a několikrát se převrátil. Ještě na začátku nešťastné souhry náhod se Karel Vágner pokusil zachránit. „V okamžiku, kdy se autobus sunul ke srázu, jsem běžel k předním dveřím, takové té skládací harmonice, a pokoušel jsem se je otevřít. Nešlo to. Ještě jsem zaslechl hlas kapelníka Karla Duby, jak volá na řidiče, co to s námi dělá, a také poslední slova bubeníka Josefa Posledního – ‚A všichni jsme v prdeli!‘ Když jsem se probral, viděl jsem už tu neskutečnou hrůzu,“ řekl Vágner Aha online. Vágner tehdy vyletěl malým okénkem ven, než se autobus zastavil u horské řeky.

Většina členů kapely zahynula, mezi nimi například i zpěvačka Dana Hobzová, matka ani ne ročního dítěte. „Vrátil jsem se jen já s pianistou, který byl na mraky. I když jsem byl rozsekaný, přežil jsem to.“

Konec s hraním? Šlitr Vágnera zachránil

Okupaci tedy Vágner nezažil, do Čech se vrátil až v září strachy bez sebe. V Mongolsku totiž neměl žádné informace o rodině v okupovaném Československu. Autonehodu dodnes považuje za jeden z nejzlomovějších momentů života, málem také skončil s hudbou.

„Vrátil jsem se do republiky až 19. září a myslel jsem, že nechám muziky. Byl jsem v absolutním šoku. Večer jsem měl telefon a tam se ozvalo: Tady Šlitr, chtěl bych vám nabídnout angažmá. Myslel jsem si, že je to sranda. Říkám: Odkdy? A on, že ode dneška od večera. Tak jsem tam přišel. Inspicient mi řekl: Až Šlitr začne hrát Mám jednu tetu v Bechyni, půjdeš k base a začneš hrát,“ zavzpomínal před Honzou Dědkem slavný hudebník.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.