Celebrity

18. března 2022 06:05

Petra Kloidová

Karel Vágner promluvil o tragické nehodě: Autobus sjel ze srázu. Zabila se celá kapela!

7 pádů Honzy Dědka (8) - Vágner o vnučkách

Na 21. srpen 1968 má hudebník Karel Vágner opravdu hrůzostrašné vzpomínky. Zatímco jeho spoluobčané bojovali v Československu za svobodu, on byl účastníkem tragické nehody autobusu v Mongolsku, kde jeho kolegové nepřežili.

Hudebník Karel Vágner se jako mladík připojil ke slavné české kapele Orchestr Karla Duby. 19. srpna vyrazila populární pětičlenná parta z letiště do Mongolska, protože skupina s kontrabasistou Karlem Vágnerem pak měla jet na turné po celém Sovětském svazu. 20. srpna známí čeští hudebníci přistáli v hlavním městě Mongolska, místní pořadatelé se rozhodli kapele vystrojit výlet k váženému pomníku v horách.

„Hrál jsem s Orchestrem Karla Duby a jezdil jsem s nimi po Evropě. 21. srpna 1968 jsme přiletěli do Ulánbátaru. Vezli nás k takovému pomníku do hor a tomu autobusu selhaly brzdy. Spadli jsme do údolí a celá kapela zahynula,“ prozradil Karel Vágner v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Tragická autonehoda v mongolských horách

Řidič autobusu se lekl protijedoucího auta a strhl řízení. Autobus spadl ze srázu a několikrát se převrátil. Ještě na začátku nešťastné souhry náhod se Karel Vágner pokusil zachránit. „V okamžiku, kdy se autobus sunul ke srázu, jsem běžel k předním dveřím, takové té skládací harmonice, a pokoušel jsem se je otevřít. Nešlo to. Ještě jsem zaslechl hlas kapelníka Karla Duby, jak volá na řidiče, co to s námi dělá, a také poslední slova bubeníka Josefa Posledního – ‚A všichni jsme v prdeli!‘ Když jsem se probral, viděl jsem už tu neskutečnou hrůzu,“ řekl Vágner Aha online. Vágner tehdy vyletěl malým okénkem ven, než se autobus zastavil u horské řeky.

Většina členů kapely zahynula, mezi nimi například i zpěvačka Dana Hobzová, matka ani ne ročního dítěte. „Vrátil jsem se jen já s pianistou, který byl na mraky. I když jsem byl rozsekaný, přežil jsem to.“

Konec s hraním? Šlitr Vágnera zachránil

Okupaci tedy Vágner nezažil, do Čech se vrátil až v září strachy bez sebe. V Mongolsku totiž neměl žádné informace o rodině v okupovaném Československu. Autonehodu dodnes považuje za jeden z nejzlomovějších momentů života, málem také skončil s hudbou.

„Vrátil jsem se do republiky až 19. září a myslel jsem, že nechám muziky. Byl jsem v absolutním šoku. Večer jsem měl telefon a tam se ozvalo: Tady Šlitr, chtěl bych vám nabídnout angažmá. Myslel jsem si, že je to sranda. Říkám: Odkdy? A on, že ode dneška od večera. Tak jsem tam přišel. Inspicient mi řekl: Až Šlitr začne hrát Mám jednu tetu v Bechyni, půjdeš k base a začneš hrát,“ zavzpomínal před Honzou Dědkem slavný hudebník.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.