Celebrity

7. července 2022 17:30

David Laštovka

Kateřina Cajthamlová radí, jak rychle zhubnout do plavek. Není to o jídle, tvrdí

Lékařka, moderátorka a spisovatelka Kateřina Cajthamlová, která je známá z úspěšného pořadu TV Prima Jste to, co jíte, slaví 60. narozeniny. Na televizních obrazovkách platila za nekompromisního kata, když obézním lidem nemilosrdně vyhazovala nezdravá jídla z jejich ledniček. Nyní pomáhá jako psychoterapeutka pacientům překonávat životní problémy. Nejen o tom promluvila v rozhovoru pro Prima Ženy.

Jak oslavíte životní jubileum?
Jsem jako královská dcera, vlastně už týden dostávám dárky a gratulace a poslední plánovaná oslava, kterou pro mne chystají přátelé, bude někdy v půlce července. Své narozeniny jsem slavívala nerada už od dětství, na puťácích jsem mezi vodáky dostávala hobla vždy časně ráno do vody – a to se narozky kapku zprotiví… V tomto věku už se hobla nebojím, tak se na oslavy těším.

Některé ženy se s přibývajícími roky těžko vyrovnávají. Jak otázku věku vnímáte vy?
Těšila jsem se odmalička na to, až budu důchodce, a už se to blíží. Ačkoliv možná je to taková mrkev před nosem – kdysi to mělo být ve čtyřiapadesáti, pak to změnili na třiašedesát, a až se tam dohrabu, bude to třeba posunuto na pětasedmdesát, kdoví? Čím jsem starší, tím je můj život hezčí a snazší. Nejhorší léta mládí v socialismu mám, bohudíky, za sebou a těším se na devadesátiny. Máme dlouhověkost v rodině.

Co u vás v rámci slavnostního menu rozhodně nesmí chybět na talíři?
Lososový tatarák, pro ten mám slabost.

Když vyrazíte na nákup, jaké potraviny většinou nakupujete? Chodíte do supermarketů?
Nakupuje partner a kupuje vše, co potřebujeme a rádi jíme. Ryby, vejce, tvaroh, oříšky, ovoce a zeleninu a také pečivo, knäckebrot, drůbež všeho druhu, teď nové brambory, steaky a Míšu - to je jediný nanuk, který nám chutná. V supermarketech i na trhu – nakupuje rád a kvalitní věci.

Na TV Prima jste s Petrem Havlíčkem provázela úspěšným pořadem Jste to, co jíte. Jste s některými účastníky, jimž jste pomáhala zhubnout, stále v kontaktu?
Ano, přibližně deset rodin a jednotlivců se celá ta léta ozývá. Je jim fajn a rádi vzpomínají. Ze 120 účastníků to za těch mnoho let – u dvou je to 17 – považuji za úžasné.

Máme tu prázdniny a řada žen hubne do plavek. Jaký jídelníček byste jim naordinovala?
Hubnutí do plavek jde nejlépe cvičením s vlastní vahou a cyklistikou, o jídle to moc není.

Co považujete za největší dietní chybu?
Jíst bílé margaríny – hydrogenované tuky – a držet hladovky.

Jakou dietu považujete za ideální?
Takovou, která odpovídá zdravotnímu stavu a zátěži strávníků, jejich věku, pohlaví, zvyklostem, tělesné stavbě, genetické zátěži, psychické pohodě, roční době a u žen fázi menstruačního cyklu nebo těhotenství a kojení. Jedna dieta pro každého neexistuje.

Kateřina Cajthamlová odpovídá na jednu z mnoha dietních otázek diváků:

Jaký názor máte na bezlepkovou dietu?
Pro lidi s intolerancí lepku nebo s celiakií nezbytná, pro ostatní nesmyslná.

Prospívá lidskému tělu vegetariánství a veganství?
Veganství škodí zejména dětem, dospívajícím, ženám – a to hlavně těhotným – a starším lidem, zejména nemocným. Naproti tomu vegetariánství je nejprospěšnější stravovací styl, zejména modifikace lacto-ovo-pesco. Tedy s přidáním vajec, mléčných výrobků a ryb.

Nyní jako lékařka a psychoterapeutka pomáháte pacientům překonávat životní problémy. Jaké to v dnešní době nejčastěji jsou?
Nejčastěji se lidé bojí války, smrti, stárnutí a osamělosti v každém věku. Často řeší i šikanu na pracovišti a v rodině.

Máte dvě děti, měly někdy problémy s obezitou?
Děti mám geneticky štíhlé, krásné, sportovně založené a inteligentní, bohudíky. Dcera v loňském roce deset kilo přibrala a o Velikonoční neděli během pěti hodin vše shodila. Narodila se jí totiž krásná zdravá holčička, takže jsem k šedesátinám v předstihu dostala ten nejhezčí dárek – vnučku Bibinku.

Gratuluji! Čemu se děti věnují?
Obě děti jsou geniální v matematice. Syn je programátor a dcera daňařka. Oba v nadnárodních korporacích.

Kam letos vyrazíte na dovolenou?
Dovolenou na kolech už máme za sebou, teď se chystáme navštěvovat přátele na chatách a zámcích. Letos vše v českých zemích.

Sdílejte článek
Štítky jídlo rodina rozhovor narozeniny hubnutí dieta věk Kateřina Cajthamlová TV Prima Jste to, co jíte

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.